Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGIS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, Yaptığı yazılı açıklama ile 2011 yılını ve 2012 yılı beklentilerini açıklayan DETGİS Başkanı İsa Dal, “Özellikle Euro bölgesinde Yunanistan ve İtalya bahane edilerek Avrupalı tüketiciyi güvensiz bir ortamda bırakan, ülkeyi ve parayı yöneten yetkilerden dolayı, 2009 yılında yaşanan krize geri dönüş endişeleri, 2011 yılında kendini fazlasıyla hissettirmiştir. Gidişat itibariyle, 2012 yılında da bu senaryoları izlemeye devam edeceğiz gibi görünüyor. Ancak 2010 yılı itibariyle artış gösteren ihracat rakamlarının, büyük bir kısmı hammadde fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklanmıştır. Yinede 2010 ve 2011 yılları önceki dönemleri ile karşılaştırılacak olursa, çok daha verimli ve karlı geçtiği söylenebilir. Özellikle dövizde yıllardır ihracatçı aleyhinde seyreden konjonktürün olumluya dönüşmesi, yeterli olmasa da ihracatçıya önemli bir doping olmuştur” dedi.

Olumlu gelişmeler oldu

2011 yılında dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hem iç piyasada hem de ihracatta üreticilerin yüzünün güldüğünü vurgulayan İsa Dal, “2011 yılında işlerin önceki yıllara göre iyi gitmesi ihracat rakamlarına ve istihdama da olumlu yansıdı. Bu yıl içinde çok tartışılan tekstilde koruma yasası, hazır giyim perakendecileri ve ihracatçıları tarafından çok eleştiriye maruz kalmış olsa da, uygulanan vergiler sonucu yurt dışından ithal edilen yarı mamul ve mamul ürünlerinde önemli gerileme olmuştur. Bu güne dek mamul ürünlerini ithal eden perakendeci firmalar ve yarı mamulleri ithal eden üreticiler, Ağustos ayı itibari ile bütün üretimlerini yurt içine kaydırmışlardır. Bu gelişme dokuma, boya ve konfeksiyonda kapasitelerin zirve yapmasına vesile olmuştur. Fabrikalar artık eski üretim parkurlarını gözden çıkarıp, daha randımanlı üretim yapabilecekleri parkur kurma yoluna gitmişlerdir. Türkiye'nin tekstil alanında bölgesinde rakipsiz oluşu ve giderek artan hizmet kalitesi ile yerini sağlamlaştırmıştır. Ancak sektörün iade edilmesi gereken itibarı sessizce değil, daha gür bir sesle ifade edilmesi gerekiyor. AR-GE ve tasarımın daha şeffaf, anlaşılabilir ve uygulanabilir çerçevelerde desteklenmesi kaçınılmazdır. Sektörün tartışılan en önemli sorunlarından olan kıdem tazminatı ve enerji maliyet sorunlarına ivedi çözümler getirilmeli” dedi.

2011 yılı faaliyetleri

DETGİS olarak 2011 yılını dolu dolu geçirdiklerini dile getiren İsa Dal, “Dernek olarak kentin tasarımcı envanterini belirlendik, moda ve tasarımcılarla düzenli toplantılar yaptık. Bu toplantılar sonucunda, PAÜ Meslek Yüksekokulu ile ortak tasarım atölyesi proje çalışması başlatıldı. Buldan’a ünlü modacılar getirildi ve sonucunda bölge için önemli projeler başlatıldı. Türkiye çapında ev ve plaj giyimi yarışması organize ettik, yarışmasının finalinde defile düzenledik. Kız Meslek Lisesinde modacı Vildan Çaputçu ile birlikte, 9 sınıf öğrencileri ile bir kariyer günü çalışması yapıldı. Mayıs ayında 24 kişilik, aralarında akademisyenlerinde olduğu bir heyet ile Almanya'daki Teknik Tekstiller fuarına inceleme gezisi düzenledik. Ayrıca heyetimiz Karl Mayer fabrikasının misafiri olarak yarım günlük bir fabrika gezisi yaptı. PAÜ nün DPT ye verilmek üzere hazırladığı teknik tekstil laboratuvar projesine destek verdik.” Diye konuştu