Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl "İnsanlık El Ele" temasıyla düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın bir dünya projesi olduğunu ve kendilerine yol gösterdiğini söyledi. Kocasert, “Bu etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür etmek bizlerin bir borcu. Türkçe Olimpiyatları'nı, sadece yurtdışında birçok ülkede faaliyet gösteren eğitim kurumlarının koordinasyon halinde çalışarak Türkçe’yi ve Türkiye’yi tanıtma projesi olarak tanımlamak eksik olur diye düşünüyorum. Aslına bakarsanız bu sadece Türkiye’ye değil, Türkçe paydasında bir ağ oluşmasını sağlamak suretiyle dünyaya hizmet eden bir organizasyon olarak tanımlanmalı.” dedi.

Geleceğin dünyasında Türkçe Olimpiyatları’nı daha sağlıklı tanımlamanın mümkün olacağını belirten Kocasert, “Bugün Türkçe'yle tanışan ve kaynaşan gençler, gelecekte Türkçe paydasına elbette ki yenilerini ekleyecek. Bu kimi zaman siyaset, kimi zaman spor, kimi zaman kültür sanat, bazen de bilim olacak. On beş yirmi sene sonra futbol takımlarımızda tercümana ihtiyaç duymadan, oynadığı maç hakkında yorum yapacak yabancı futbolcuları görme ihtimalimiz yüksek ya da uluslararası bir bilim kongresinde Türkçe ortak dil olacak. Ülkeler arasındaki ilişkilerde birbirini Türkçe Olimpiyatları vesilesiyle tanıyan devlet adamları, tarihteki yerini alabilecek. Kültürler arası etkileşimde dilin etkisinin büyük olduğunu inkar edemeyiz. Olimpiyatların, bireysel tanışma ve kaynaşmanın uluslararası boyutlara taşınmasında çok büyük katkı sağlayacağı hiç de olasılık dışı değil.” şeklinde konuştu.

DENİB Başkanı Kocasert spor, bilim, siyaset, kültür ve sanatın çok önemli olduğunu ancak en az bunlar kadar önemli olan ve Türkçe Olimpiyatları’nın üzerindeki etkisini daha şimdiden hissettikleri olgunun ticaret olduğunu vurguladı. Kocasert, “Dünyanın dört bir tarafında Türkçe konuşan nesiller yetişiyor. Bugün Türkiye’den bir işadamı, hangi ülkeye giderse gitsin, oradaki eğitim kurumlarının kurmuş olduğu ilişkiler sayesinde istediği kişilere, kurumlara ve işadamlarına dil problemi yaşamadan ulaşma şansına sahip. Diğer taraftan yurtdışından gelen yabancı işadamlarıyla Türkiye’de iletişim kurmak da daha kolay hale geliyor. Ticaret, doğası gereği karşılıklı menfaatlerin örtüştüğü yerde hayat buluyor. Dünya tarihinde de ticarete dayalı ilişkilerin daha sağlam ve uzun soluklu olduğunu görüyoruz. Bu yönüyle Türkçe Olimpiyatları penceresinden bakarak, bu dünya projesinin ne denli önemli olduğunun altını bir kere daha çizmekte yarar var.” dedi.

DENİB olarak kendilerinin de bir dünya projeleri olduğunu anlatan Süleyman Kocasert, şunları kaydetti: “O da Denizli’de üretilen ürünlerin, dünya çapında ‘Made By Denizli’ markasıyla tanınır ve aranır hale gelmesini sağlamak. Bu markanın olgunlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zaten kalitesiyle kendini ispatlamış olan Denizli ürünlerinin, artık uluslararası pazarlarda kendi markasıyla boy göstermesi en büyük arzumuz. Bu konuda Denizli’deki tüm kurum ve kuruluşların desteğini aldık ve hedef odaklı yoğun bir çalışma içindeyiz. İlk bakışta alanları farklı olsa da, Türkçe Olimpiyatları ile Made By Denizli, uluslararası hedefleri olan projeler olması itibariyle benzeşiyor. Biz daha yolun başındayız ama olimpiyatlar önümüzde, ‘Neden olmasın?’ dedirten bir örnek olarak duruyor ve bizleri motive ediyor. ‘Made By Denizli’ vizyonumuz gerçekleştiğinde ve markamız güçlendiğinde, Türkçe Olimpiyatları ile yolunun ticaret kulvarında kesişmesi hiç de sürpriz olmayacak.”

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Denizli ayağı, 10 Haziran 2012'de Atatürk Stadyumu'nda yapılacak.