Denizli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğünce ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik “1 tost + 1 ayran” kampanyası başlatıldı. Cehaleti yenmek için il merkezdeki 106 ilköğretim okulunu kapsayan kampanya ile mahallelerindeki okumaz-yazmaz kişileri tespit eden öğrenciler isimleri öğretmenlerine bildiriyor. Öğretmenlerde okuma yazma bilmeyen vatandaşlara ulaşarak, kursa katılmaya davet ediyor. Okuma yazma bilmeyenin ismini öğretmenine veren öğrenci verdiği isim kursa başladığında okul yönetimi tarafından tost ve ayran ile ödüllendiriliyor. 4 ay önce başlatılan kampanya kapsamında okuma yazma bilmeyen 300 kişi açılan kurslara katılarak okuma yazma öğrenmeye başladı. Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü Okul Aile Birliği tarafından okulların kantinlerine tost-ayran paraları önceden yatırılarak öğrencilerin tos ayran ödüllerini hemen alabilmeleri sağlandı.

Okullara çağrı yapıldı

2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “Ana-Kız Okuldayız”  kampanyasının ve Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen “Okumayan Kalmasın” projesinin devam ettiğini hatırlatan Halk Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Turgut Tosunoğlu, “Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza yönelik kurslarımız açılmaya devam ediyor. Ancak tüm mahallelerdeki okuma yazma bilmeyen insanlarımıza ulaşmak istiyoruz. Bunun içinde ilköğretim okulu öğrencilerimizin de içinde olacağı bir proje hazırladık. Ocak ayı başında tüm ilköğretim okullarımıza çağrı yaparak, projemizi ve tost ayran ödülümüzü anlattık. Okul aile birliklerimizde kendi okulları için ‘Okumayan – Yazmayan Kalmasın, Çevresinden Bir Kişiyi Okuma Yazma Kursuna Başlatan Her Öğrencimize Tost Ayran İkram Ediyoruz, Ayrıca Onur Belgesi Veriyoruz’ yazılı afişler hazırlattı. Bu afişlerimizi de okullarımıza asarak tüm ilköğretim okulu öğrencilerimizin projemize katılmasını sağladık.” Diye konuştu

Bir kişi bile olsa kurs açılıyor

Denizli’de okuma yazma bilmeyen bir kişi bile olsa onun için öğretmen görevlendirilip kurs açıldığına dikkat çeten Tosunoğlu, kursu başarı ile bitirip okuma yazma öğrenenlere ise çeşitli hediyeler verildiğini söyledi. Denizli’nin okuma yazma bilmeyenlere yönelik açılan kurs ve kursa katılım oranında 2009 yılında 64. sırada iken geçen yıl 13. sıraya yükseldiğini hatırlatan Tosunoğlu, “Bize ulaşan verilere göre tost ayran projemize en büyük destek Ahmet Nuri Özsoy İlköğretim Okulu öğrencilerinden geldi. Okul öğrencilerimiz tarafından 4 ayda 30 okumaz yazmaz tespit edildi. Bu vatandaşlar için aynı okulda 120 saat sürecek 1.Kademe okuma-yazma kursu açıldı. Kampanya sayesinde okuma yazma bilmeyen vatandaşlar okuma yazma öğrenmenin heyecanını, öğrenciler de kendilerine ikram edilen tost ayranın keyfini yaşadılar. Başlattığımız projemiz yıl sonuna kadar devam edecek” dedi. 2005 yılından bu yana il genelinde açılan toplam 647 kursa devam eden 3 bin 236 erkek, 8 bin 884 kadın toplam 12 bin 120 kursiyerden 12 bin 118’i kursu başarı ile bitirerek sertifika almaya hak kazandı.