Tez Planı Nedir?

Üniversitelerden mezun olmaya aday öğrencilerden son zamanlarda bir bitirme ödevi yazması istenir. Yüksek lisans okuyanlarda ise; bu ödeve tez adı verilmektedir. Tez ya da bitirme ödevlerini hazırlamaya başlamadan önce ve hazırlık esnasında bazı planlar hazırlamalı veya hizmetinden faydalanarak hiçbir zahmet altına girmeden ödevinizi yaptırmanız gerekiyor. Eğer ödevinizi siz hazırlamak isterseniz; bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Her dikkat isteyen ve önem arz eden işinizde olduğu gibi tez aşamasında da kendiniz için bir plan çıkarmanız gerekmektedir. Hazırladığınız planı da belirli kural çerçeveleri dahilinde yapmanız lazım. Şimdi sizlerle dikkat edilmesi gerekenleri en ince ayrıntısına kadar paylaşacağız.

Tez Planı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Birçok öğrenci tez hazırlamayı kendisine bir külfet olarak görmekte ve tez kelimesini duyduğu andan itibaren bütün hayatını yıkmaktadır. Stres altına girmektedir. Oysa bir akademik öğrenim için tez hazırlamak hem ilerideki projelere örnek olmanıza, hem kendinizi geliştirmenize, hem de tez yazmayı öğrenmenize katkı sağlayacaktır. Bu yüzden de plan yapmaya başlamadan önce tez ödevinizi alarak strese girmemeye dikkat ediniz.

  • Tez planını hazırlarken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce tez planının ne olduğunu ve neden gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ödevin nasıl hazırlanacağını ve içerik ile tez arasındaki konum uyumunu içeren plana tez planı adı verilmektedir. Bir tez öğrencisi eğer; plan hazırlamazsa, çok fazla zorlanır. Planı hazırlamak ve hazırlanan plana uygun davranmak sizin açınızdan, tezinizi daha sonra okuyacaklar açısından ve en önemlisi de; değerlendirme yapan jüriye büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Tabi ki bu durum da notunuza olumlu anlamda yansıyacaktır.

  • Yukarıda saydığımız maddelerle planın ne kadar çok önemli olduğunu anladıysanız artık planı hazırlama aşamasına geçebilirsiniz. İlk aşamada tezi size veren danışmanınıza kötü gözle bakmayarak onu düşman bilmeyin. Bölümün, ödevden beklentilerinin ne olduğu yönünde bilgi alın. Aldığınız bilgi doğrultusunda harekete geçmeniz gerekmektedir. Tabi aldığınız bilgilerin sizi çok zorlayacağını düşünüyorsanız; ile iletişime geçerek bu konuda çeşitli yardımlar alıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

  • Tezinizi siz  yazmaya karar verdiyseniz; plan aşamasında diğer bir nokta beklentileri daha iyi bir şekilde kavramaya çalışmanız gerektiğidir. Bunun için de hem danışmanınızdan aldığınız bilgiler doğrultusunda, hem de kendi bilgilerinizle internet üzerinden konunuzla ilgili tez taraması yapabilirsiniz. Böylece aynı konu hakkında nelerin yazıldığını ve onay aldığını görerek aklınızda bir tez şeması oluşturabilirsiniz.

  • Tez yazmaya başladığınızda ilk başta belirtmeniz gereken bir özet kısmı vardır. Özet kısımları için kaynak gösterilmez. Bu sizin zihninizde oluşturduğunuz ve tamamen size ait cümlelerden oluşan bir özettir. Tabi bu özet doğrultusunda kullandığınız cümleler gerçek anlamda kalite taşımalıdır. Aksi halde yanlı bir başlangıç yapmanız kaçınılmazdır.

  • Özet kısmını bitirdikten sonra artık sıra Teşekkürler kısmına gelir. Burada size yardım eden hocaları, profesörleri, birey ya da kurumları içeren bir teşekkür listesi hazırlarsınız. Tez ödevlerinde Teşekkürler sayfasının uzunluğu en fazla 1 sayfadır. Bu ayrıntıya dikkat ederek çok fazla sayfaya yaymayı düşünmeyin.

  • Teşekkürler sayfasının hemen sonrasında ise; sıra İçindekiler sayfasına gelmektedir. Bu bölümde tezinizin içinde yazan bölümleri ve sayfaları belirtmeniz gerekmektedir. Eğer çok fazla sayfanız varsa; içindekiler kısmına ekleme aşamasında unuttuğunuz sayfalar olabilme ihtimali de artış gösterecektir. Bu yüzden de mutlaka her sayfayı yazdığınıza emin olun. Aksi halde yanlış bir İçindekiler sayfası hazırlamış olursunuz.

  • Sonrasında artık tez ödevinizin ana metnine geçebilirsiniz. Bu aşamada daha fazla detaya yer vermeniz gerekmektedir. Ana metin de değerlendirme yapan tez jürisi tarafından önem taşımaktadır. O nedenle özenle hazırlamaya dikkat edin.

  • Artık tez ödevinizde ana noktaya gelirsiniz. Burada konunuzla alakalı alıntılardan, açıklamalardan ve çeşitli kaynaklardan yararlanmanız gerekmektedir. Yaklaşımlarınız ve metot taramalarınız bu bölümde yer almaktadır.

  • Tüm bu alıntıların sonunda da bulgularınızdan söz etmeniz gerekiyor. Tabi bu noktada da kendi cümleleriniz devreye girecektir. Bu ödev sonucunda aklınızda oluşan çıkarımlar ve tavsiyeler yer alıyor. Tezinizi hazırlarken yararlandığınız referanslarınızı da ekleyerek tez ödevinizi tamamlayabilirsiniz. Ancak eklemek istedikleriniz varsa; ödevin sonuna koymayı ihmal etmeyin.