HABERDENİZLİ.COM
Buldan’ın geleneksel kumaşlarını tanıtmak ve tekstil alanına ilgi artırarak Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Ayşe Özkal tarafından hazırlanan ‘‘Denizli’de Tekstil Kültür ve STEAM ile Harmanlanıyor’’ projesinin kapanış toplantısı Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Müstakil İşadamları Derneği Denizli Şube Temsilcileri, farklı fakültelerin dekanları, projeye katılan liselerin müdürleri ve öğretmenleri, projenin ekip üyeleri, projeye katılım gösteren öğrenciler ve aileleri katıldı.

Tekstil 3D Yazıcı ile Tanıştı
Toplantının açılış konuşmasını yapan projenin yürütücüsü Öğr. Gör. Ayşe Özkal ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan yaptı. Toplantının sonunda projeye destek veren tüm proje ortaklarına, katkı ve desteklerinden dolayı proje ekibine, projeye katılan liselerin müdürlerine plaket ve teşekkür belgeleri verildi. Törenin ardından, Mühendislik Fakültesi Fuaye Alanı’nda 3D yazıcılar kullanarak Buldan bezine bastıkları çalışmaların yanında batik boyama, el dokuma gibi ürünler de sergilendi.

Tekstil Sektörü Denizli'nin Can Damarı

Projenin yürütücülüğünü üstlenen Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Özkal proje ile ilgi verdiği bilgilerde şunları kaydetti: ‘‘Tekstil sektörü Denizli’mizin can damarlarından biridir. Farklı kesimler tarafından daha önce de pek çok kere ifade edildiği gibi katma değeri yüksek, AR-GE kapsamında değerlendirilebilecek yenilikçi, moda trendi oluşturma potansiyeli olan ürünlerin yetersizliği, hemen her kademede kalifiye eleman eksikliği ve özellikle tekstil mühendisliği bölümlerinin tercih edilmesinin giderek azalması, bölümümüzün ve dolayısıyla ülkemizin problemleri arasında. Üniversite öncesi eğitim ayağından bakıldığında ise yeni trend eğitim sistemlerinde STEAM yaparak ve uygulayarak öğrenmenin, bütün bu disiplinleri birbiriyle ilişkilendirerek öğrencilere gerekli farkındalık ve uygulama kabiliyeti kazandırmanın çok önemli olduğu fakat bu yaklaşımları uygulamak için okullardaki mevcut imkanların her zaman yeterli olmadığı görüldüğünü belirten Özkal, Bu proje ile Pamukkale Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak hem bölümümüze hem de milli eğitim ve orta vadede özel sektöre küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefledik. Projemize katılım gösteren çeşitli liselerimizden öğrencilerimiz ile proje ekibimiz ana etkinlik olarak 3 boyutlu yazıcılar ile Denizli’nin kültürel miraslarından sayılan ‘Buldan bezi’ ürünler üzerine baskılar yaptı.

Bunun için öğrenciler 3 boyutlu tasarım programlarını ve yerli üretim 3 boyutlu yazıcıları kullandı. Proje boyunca gerçekleştirdiğimiz diğer etkinlikler arasında batik boyama ve masa üstü tezgâhlarla el dokuması da yer aldı. Fakültemizin fuaye alanında bugün öğrencilerimizin proje boyunca yaptığı çeşitli çalışmalar yer alıyor. Ayrıca öğrencilere, proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler esnasında kullanılan 3 boyutlu yazıcılar, bunların sarf malzemeleri ve tasarım programlarının sadece kullanıcı ve uygulayıcısı değil aynı zamanda bunların üreticisi olabilecekleri motivasyonunu da vermek istedik.

Özkal, Bu projenin sonucunda öğrencilerin öğrenim hayatlarının devamında ve kariyer hayatlarında edindikleri bu farkındalık doğrultusunda çalışmak istediklerini fark ettik. Başlangıç projesi olarak gerçekleştirdiğimiz bu proje inşallah daha sonra yapılması planlanan projeler için bir pilot çalışma mahiyetinde olduğunu düşünüyorum. Başta projemizin uzmanları Prof. Dr. Gürkan Semiz, Doç. Ayşegül Koyuncu Okça olmak üzere destek veren, katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”dedi.