Denizli Ziraat Odası, Kocadere Kalkınma Kooperatifi ve halk eğitim müdürlüğü tarafından düzenlenen budama kursunun birinci etabı tamamlandı. 15 gün boyunca toplam 88 saat budama eğitimi alan 25 kadın, 21 erkek toplam 46 kursiyer son dersi Türkiye’de kurulu üç müdürlükten biri olan Isparta Eğirdir’deki Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde uygulamalı olarak yaptı. Merkeze bağlı Kocadere köyünden otobüslerle Eğirdir’e götürülen kursiyerlere Ziraat Yüksek Mühendisi Yılmaz Sesli, tarafından eğitim verildi.  
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, kursun bitmesiyle birlikte özellikle meyve üretiminde ara eleman sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi. Kursiyerlerin son dersi işledikleri Tarım Bakanlığı’na bağlı Isparta Eğirdir’deki Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün Türkiye’deki 3 müdürlükten biri olduğunu merkez olarak ta Denizli’nin oraya bağlı olduğunu ifade eden Oda Başkanı Gemici, “Eğirdir’deki araştırma merkezinde üreticilere çok iyi paralar kazandırabilecek, ilimizin toprak ve iklim şartlarına uygun erkenci meyve türlerinin araştırması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Tarım arazilerinin yüzde 12’ meyve bahçeleri ile kaplı olan ilimizde bu merkezimizin yaptığı çalışmaları yakından takip ediyoruz. Üreticimizin tufanda ürün yetiştirerek iyi para kazanması için ürün desenimizi geliştirmemiz gerekiyor. Kursiyerlerimiz hem bu merkezimizi yakından gördü inceledi, hem de özellikle meyve ağaçlarının budanması ve beslenmesi ile ilgili uzmanlarından eğitim aldı “ dedi.

Protokol imzalanacak    

Denizli’de meyve üretiminin her geçen yıl artığını, üreticilerin pazarlama sorunu olmayan, iyi para kazandıran, tufanda ürün veren meyve çeşitlerine yöneldiğini anlatan Gemici, “Önümüzdeki aylarda Eğirdir’deki müdürlük ile oda olarak aramızda protokol imzalayacağız. Bu protokol gereği müdürlük ilimizin iklim ve toprak şartlarını inceleyerek, kentimize üreticimize en uygun en iyi para kazandıracak meyve türlerini belirleyecek. Oda olarak ilçelerdeki odalarımızla birlikte müdürlüğün yapacağı çalışma doğrultusunda üreticilerimizden belirlenen türlerdeki meyve fidanlarını dikmelerini isteyeceğiz. 1. etabı tamamlanan budama kurslarımız 2. ve 3. etap halinde devam edecek. Toplamda 120 kursiyere budama eğitimi vermiş olacağız. Başarılı olanlara halk eğitim müdürlüğü tarafından budama sertifikası da verilecek. İyi tarım, sertifikalı tarım uygulamalarında ileriki dönemlerde bu tür kurslara katılarak sertifika almayanlar budama yapamayacak” dedi. Kocadere Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan’da, “Budama kursuna katılan üreticilerimizin ufkunu açmak için. Güzel bir gezi organize ettik. Kursiyerlerimiz meyve fidanları nasıl yetiştiriliyor, yerinde gördü. Budamada yapılan hatalar, ağaçların bakımı, beslenmesi gibi yanlış bilinen konularda bu gezi sayesinde düzeltilmiş oldu” şeklinde konuştu.