Bu güne kadar dört üniversite kazanıp, maddi sıkıntılar nedeni ile okuyamayan, beş yıldan bu yana da bir sitede kapıcı olarak çalışan 49 yaşındaki bir çocuk babası Hasan Hüseyin Aktaş’ın, Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduğu gün ‘Karaoğlan’ isimli şiir kitabı piyasaya çıktı. 1985 ile 2011 yıllara arasında dört kez sınava giren Aktaş, 2014-2015 eğitim öğretim yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olarak diplomasını aldı. Hafta sonu LYS sınavına girecek gençlere öğüt veren Aktaş, “Azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz. Ben hiç dershaneye gitmedim. Sahaflardan aldığım ikinci el kitaplarla sınava hazırlandım. Geçmiş yılların sınavlarında sorulan soruları bol bol çözdüm. Hiç deneme sınavına girmeden sınavları kazandım. Bu yıl üniversite sınavını kazanamasalar bile gelecek yıl tekrar denesinler. Okumanın ve öğrenmenin yaşı olmaz. İnsan bilgisi ile mutlu olur. Şartlar ne olursa olsun herkes mutlaka kitap okusun. Yeni bilgi ve yeni şeyler öğrenmenin hiç kimseye bir zararı yoktur” dedi. 

Sınavlara çalışmakla geçen hayat

Kahvecilik yapan bir babanın beş çocuğundan biri olarak dünyaya geldiğini, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Beyağaç ilçesinde tamamladıktan sonra 1985 yılında ilk kez üniversite sınavına girdiğini Erzurum Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandığını, kayıt yaptırdığını ancak ekonomik sıkıntı nedeni ile okula devam edemediğini belirten Aktaş, “Liseyi bitirdikten sonra evlendim. Düğün borçları ve parasızlık nedeniyle üniversiteyi çok istememe rağmen okuyamadım. Ancak okumaktan ve yeni bilgiler öğrenmekten asla vaz geçmedim. Sahaflardan ikinci el üniversiteye hazırlık kitapları alarak üniversite sınavına çalışmaya devam ettim. 1995 yılında tekrar sınava girerek Van 100. Yıl Üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümünü kazandım. Borç harç otobüs bileti alıp Van’a gittim, kayıt yaptırdım ama okula devam edemedim. 2006 yılında tekrar üniversite sınavına girerek bu kez Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümünü kazandım. Kayıt yaptırdım bir dönem okula devam ettim. İşyerim Honaz ilçesinde okul Denizli’de olduğu için devam edemedim. Son olarak 2011 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandım. Dört yılda da eğitimimi biterek diplomamı aldım. Çok mutluyum” dedi

30 yıllık birikim şiir kitabı oldu

Çok duygusal biri olduğunu bu yüzden yaklaşık 35 yıldan bu yana aşk, sevgi, ölüm ve hasret şiirleri yazdığını anlatan Aktaş, “Çeşitli fabrikalarda asgari ücretle çalışarak geçimimi sağladım. Üniversite sınavlarına çalışırken bir taraftan da şiir, roman ve hikâye kitapları okudum. Yazdığım şiir denemelerini de karama olarak not ettim. Üç yıl öncede yazdığım şiirleri kitapta toplamak istedim. Yazdığım şiirlerden 92’sine kitabımda yer verdim. 2004 yılında eşim Nurkız ağır bir hastalık geçirdi. Onu kaybetme korkusu ile kaleme aldığım ve ismini ‘Karaoğlan’ koyduğum şiirimin ismini yazdığım kitabıma verdim. Gece gündüz kapıcılık yaptığım sitede çalışarak, mesailer yaparak 3 bin 500 liralık matbaa parasını bularak kitabımı bastırdım. İlk baskısı bin adet yapılan kitabım Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduğu gün piyasaya çıktı.” Dedi. 

Yeni hedef tarihi roman yazmak

Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirip mezun olduğunu, ikinci üniversiteye girme şansını yakaladığını ifade eden Aktaş, şunları söyledi, “Şimdi hedefim Anadolu Üniversitesi Tarih bölünü bitirmek. Üniversitenin bu bölümünü de dışardan bitirdikten sonra tarihi bir roman yazmak istiyorum. Şiir kitabımdan sonra Türk Edebiyatına ışık olacak, yeni bir tarihi roman yazacağım. Bunun için gece gündüz çalışmaya devam edeceğim. Herkes işini bitirip kahvehanelere koşarken ben derslerin başına kitaplarımın başına geçiyorum. Severek yaptığım kapıcılık mesleğimi de bırakmayacağım” dedi.