Nasrettin Hoca Kreşi velileri Mutlu Aile Mutlu Çocuk semineriyle bir araya geldiler.

Eğitim öğretim yılı boyunca sık sık velileriyle ortaklaşa etkinlikler düzenleyen Nasrettin Hoca Gündüz Bakımevi ve Kreşi eğitimci yazar Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici’yi velileriyle buluşturdu. Adalet Park Restorantta düzenlenen etkinlikte Debgici ailelere karı kocalığa ve anne babalığa dair birçok konuda bilgiler verdi.

Velilerin yoğun katılım gösterdiği seminer kahvaltılı olarak düzenlendi. Debgici seminer sırasında şu bilgileri verdi; “Çoğu anne babanın çocuk eğitiminde sorun yaşamasının belki de en önemli sebebi karı kocalık ilişkileriyle ilgili de sorun yaşamalarıdır. Çocuk eğitiminin sağlıklı olması ancak sağlıklı ilişkilerle mümkündür. Siz eşinizle hayatınızda sorun yaşıyorsanız çocuğunuzla da sorun yaşamamanız kaçınılmaz olacaktır.

Her çocuğun doğası kendine özgüdür. Bazen aynı aileden farklı karakter de çocuklar yetişebiliyor. Çocukların davranışlarını değiştirmek için önce onları iyi tanımak gerekir.

Aileler genellikle çocukluk dönemi davranışların kendiliğinden değişebileceğini düşünürler oysa çocukluk dönemi davranış sorunları ailenin yardımı ve müdahalesi olmadan değişmeyebilir.”

Çocukluk döneminde özellikle 0-4 yaşın çok önemli olduğuna dikkat çeken Debgici bu konuyla ilgili şunları ifade etti. “İngiltere 3 yaş çocukları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ilgi ve sevgi gören çocuklar ile ihmal edilmiş çocukların zihin gelişimleri arasında ciddi fark var. İhmal edilen, ilgi ve sevgi görmeyen çocukların zihinsel gelişimleri yaşıtlarına göre daha geridir. Özellikle bu yaşlarda çocuklar sevgiyle tehdit edilmemeli. “Şunu yaparsan severim, yapmazsan sevmem” tarzı söylevler çocuğu aşırı çıkarcı bir yapıya büründürmektedir. Anne babalar çocuklarının tüccar gibi olmalarını istemiyorlarsa onlarla sürekli pazarlık etmeyi bırakmalılar.”

Debgici ailelere kreş döneminde ki çocuklarda olumlu ve sağlıklı davranış kazandırma sürecinden de bahsetti. Seminer sonrası veliler için kitaplarını imzalayan Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici ayrıca velilerin de sorularını yanıtladı.