Denizli Özel Servergazi Eğitim Kurumlarında “Hayata Hazırlık Projesi” adı verilen etkinlikler ilköğretimde haftada 1 saat, lisede ise yarışma şeklinde uygulanıyor. Öğrencilerin hayata hazırlanması için Özel Servergazi Fen Lisesi’nde 120 öğrenci patates ve elma soyma, düğme ve sökük dikme, dilekçe yazma, ütü yapma, kravat bağlama, tişört ve nevresim katlama, çivi çakma gibi alanlarda yarıştı. Yarışmada okul personeli, terzi, tezgâhtar, aşçı, işadamı, çivi çakmada müteahhit veliler, öğretmenler ve öğrencilerin anneleri görev aldı. Yarışma sonunda her branşın ferdi birincisi seçildi ve ödüllendirildi. Toplamda 13 sınıfta arasında en yüksek puanı toplayan ilk üç sınıfın öğrencilerine çeşitli ödüller verildi. Birinci olan sınıfın her öğrencisine 1 kilogram elma, dikiş seti ve 100 lira, ikinci olan sınıfın her öğrencisine 1 kilogram mandalina, dikiş seti ve 75 lira, üçüncü olan sınıfın her öğrencisine 1 kilogram patates, dikiş seti ve 50 lira para verildi.

Öğrencilerin yetenekleri gelişmeli

Okul Müdürü Recep Ali Yalçın, yarışmanın amacının öğrencilerin yeteneklerini geliştirerek gerekli donanımı kazanmalarına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Müdür Yalçın, “Öğrencilerimizin kendi geleceklerini garanti altına alma, aile içi sağlıklı iletişimin temellerini atma, birey olarak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme, el beceri ve ev işleri alanında yeteneklerini keşfetme ve geliştirmeye yönelik sosyal bir proje uyguluyoruz.” dedi. Afrika'dan gelen ve okullarında öğrenim gören öğrencileri de yarışmaya dahil ettiklerini vurgulayan Müdür Yalçın, “Yarışmaya renk kattılar. Onların da evden uzak yaşam sürdüklerini düşünürsek, hayata hazırlanmaları için bu yarışma bir fırsat oldu.” şeklinde konuştu. Proje Koordinatörü Müdür Yardımcısı İdris Senindikoğlu ise işlerin ve sorumluluklar uygun yaşlarda yapılmaz ve öğrenilmezse ileriki zamanlarda hiç yapılmadığını ya da çok zorlanıldığını kaydetti. Senindikoğlu, “3 yaşında yemeğini kendisi yemesi gereken bir çocuğa annesi yedirirse ilerleyen yaşlarda da hep aynısını ister. İlköğretim çağında elbisesini toplaması ve giymesi gereken çocuk, bunu uygun yaşlarda yapmazsa ilerleyen zamanlarda zorlanır. Ortaöğretim çağına gelen bir çocuk kahvaltı hazırlamasını, pazar alışverişini, bazı zor olmayan yemekleri ve bir kısım şahsi ihtiyaçlarını karşılamayı bilmelidir.” dedi.

Herkes memnun
Okul Aile Birliği Üyesi Feraya Yağcı da projenin, veli olarak kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Bu sayede çocukların, sorumluluklarını farkına varıp özellikle ev işlerinin önemini kavrayacağını belirtti. Öğrenci velilerinden Belgin Külçeler, yirmili yaşlarda şehir dışına çıkıp üniversitede okuyan öğrencilerin, kendi başlarına kaldığında ev işlerinde zorlandığına dikkat çekerek projeyi önemsediğini anlattı.