Emekli öğretmen Yazar Mustafa Öselmiş, Gürlesin Zücaciye Sahibi Bahattin Gürlesin ile birlikte Denizli’de ilk kez ‘Önce selam, sonra kelam’ adı altında selam verme kampanyası başlattı. Yazar Öselmiş, tarafından 20 günde hazırlanan ve 10 bin adet bastırılan ‘Önce selam, sonra kelam’ kitabı ve 2 bin 500 adet bastırılan afişler İstasyon Caddesi üzerinde esnaf ve vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Vatandaşların kampanyaya ilgisi yüksek oldu. Toplumsal barışa katkı sağlamak için neler yapılacağını düşünürken, kampanyayı düzenlemeye karar verdiğini ifade eden Yazar Öselmiş, “Toplum git gide yozlaşıyor. Nesiller arasında sevgi saygı yok. Toplumsal barışa katkı sağlamak için neler yapılabileceğini düşünürken, insanları birbirine yaklaştıran cümleler üzerinde çalıştım. İnsanların birbirine yaptıkları dua olarak bilinen ‘Selamlaşmanın tekrar yaygınlaşması gerektiği fikrine ulaştım. Bunun içinde Gürlesin Zücaciye’ nin de desteği ile Denizli’de ilk kez ‘Önce selam, sonra kelam’ kampanyasını başlatıyoruz. Selam toplumsal barışın anahtarıdır. İnsanlarımız selam vermiyor, almıyor. Selam olmayan sözcüklerle birbirini selamlıyor. El hareketleriyle muhabbet, samimiyet olmuyor. Selam yerine baş eğmekle gönül bağı kurulmuyor.” Dedi.

Selam dualaşmadır

Selamın Müslümanların ortak dili olduğunu, selamın karşı tarafa sağlık iyilik dileklerini sunmak olduğunu hatırlatan Yazar Öselmiş, “Selamlaşırken ‘Es-selamü aleyküm’ demek, sağlık selamet üzerine ol. Sıkıntılarından kurtul, kaza – beladan emin ol. Selamet içinde yaşa. Allah seni selamete, esenliğe kavuştursun diye dua etmektir. Karşı tarafta ‘Ve aleyküm selam’ diye selamı aldığında selamı verene aynı duayı yapmış olur. Selam Müslümanlar arasında güzel bir dualaşmadır. Topluma bu kadar yararı olan selamı ne yazık ki bizler artık çok az kullanır olduk. Günün sıkıntıları, dini bilgilerin eksikliği bizi başka selamlaşma yöntemlerine itti. Başkalarının selamlarını kullanır olduk. Toplumdaki bu eksikliği gidermek için başlattığımız kampanyamız, il merkezde çeşitli ana cadde ve sokaklarda da tekrarlanacak. İl müftülüğünün de desteği ile kampanyamız, ilçelere de yayılacak. Düzenlenecek her kampanyada 20 günde kaynaklarını da göstererek hazırladığım kitaplar ve afişler halkımıza ücretsiz dağıtılmaya devam edecek” diye konuştu.

Denizli’de ilke öncülük yapmak istedik

Denizli’de toplum için gerekli ve hassas bir konuda ilk kez düzenlenen kampanya katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Gürlesin Zücaciye Sahibi Bahattin Gürlesin, “Başlatılan selam kampanyası, bir çok konuda yozlaşan topluma faydalı olarak bir proje. Denizli’de ilk kez düzenlenen böylesi önemli bir projeye ilk desteği firma olarak biz veriyoruz. Toplumda selamlaşma bilincinin artması için düzenlenen kampanyanın sürdürülebilir olması da çok güzel. Eskiden ev, iş yerine, bir toplum içine giren, yolda yürüyen tanıyan, tanımayan herkes birbirine selam verir, güzel dostlukların, hoş muhabbetlerin temelleri atılırdı. Selam vermekten ve almaktan uzaklaşan toplumumuz artık birbirine gördüğünde ne yazık ki kafasını çevirir, görmezden gelir hale geldi. Bu eksikliğin bir an önce giderilmesi için bu tür etkinliklere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.