HABERDENİZLİ.COM

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İnan’ın yürütücülüğünde TÜBİTAK 4004 projeleri kapsamında destek alan, hedef kitlesini 7. sınıf öğrencileri oluşturan ‘Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor’ (KÜBİY) Projesine dâhil olan öğrenciler, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünün dezavantajlı okul olarak tespit ettiği devlet okullarından seçildi.

“Bilime Yöneliş ve Kariyer Farkındalığı Programı” alt başlığında, altı gün süren projeye Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünün dezavantajlı okullar olarak belirlediği devlet okullarından seçilen öğrenciler katıldı. Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimler ile öğrencilerin erken yaşta bilime yönelmeleri ve bunu yaparken hangi bilim alanlarında kariyer geliştirebileceklerini fark etmeleri sağlandı.

TÜBİTAK 4004 Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Süleyman İnan Proje ile elde edilmek istenen hedeflere dair yaptığı açıklamada şunları aktardı: “KÜBİY Projesi ile bilimi yalnızca; fen, tıp, mühendislik alanlarıyla sınırlamayıp sosyal beşeri bilimleri, sanatı da dâhil ederek bütüncül bakmaya yönelmeyi hedefledik. 2015 yılından beri her yıl gerçekleştirilen KÜBİY Projesinin ilk somut yararı: ailelerin çocuklarıyla ilgili kariyer yönelimlerinde özellikle çocuklarının, bilimin hangi dalına yönelebileceğine ilişkin bilgi sahibi olmaları ve daha 7.sınıfta eğilimlerini fark edebilmeleridir. Projenin başka bir faydası da öğrencinin daha ortaokulda iken hangi liseye (fen-sosyal-spor-meslek-güzel sanatlar lisesine) gidebileceği konusunda fikir vermesidir. Projeye dâhil olan öğrencilere henüz erken yaşta her bir uzmanlık dalının bir bilimi olabileceğini göstermek ve öğrencilerin bilimsel düşünce becerilerini destekleyerek bu yönde tespit edilen yeteneklerin, yönlendirilmesini sağlamak programın temel noktasını oluşturuyor.”

Proje etkinliğinin son gününde ise yapılan geniş değerlendirme toplantısında, her öğrencinin bilime yönelim ve kariyer gelişimi ile ilgili bireysel profili çıkartıldığı bilgisini veren Prof. Dr. İnan, programın sonunda programa uygun psikolojik gözlem ve değerlendirmelerle hem çocuk hem de aileler için raporlar hazırlandığını belirtti.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İnan’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede: Doç. Dr. Fatma Ekici, Ramazan Yılmaz, Meriç Dönmez uzman olarak görev üstlenirken, Doç. Dr. Feryal Beykal Orhun, Dr. Öğr. Üyesi Gülten Yıldırım, Öğr. Gör. Havva Ergür, Öğr. Gör. Eylem Çelik, Prof. Dr. Celal Şimşek, Öğr. Ahmet Öztabak eğitmen olarak ve Kudret Aykırı, Melek Öztürk, Merve Kocagül, Ceren Tekin Karagöz, Merve Eker, Serkan Aytekin ise rehber araştırma görevlisi olarak proje ekibinde yer aldı. Dr. Yasmin Karaca ise hekim olarak projeye dâhil oldu.