Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ‘Atatürk, Cumhuriyet ve Demokrasi’ konulu konferans düzenlendi.
PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılışında söz alan Pamukkale Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, “Dini ve milli bayramlarımız, bayram sevinci ve heyecanının ötesinde, milletimizin tarihsel süreç içinde yaşadığı coğrafyada birlik ve bütünlüğünün, onur ve bağımsızlığının, medeni kazanımlarının bir ifadesidir. Yaklaşık 100 sene önce, Atatürk, dünya savaşının galip devletlerine karşı milletinin önüne düşmüş, Çanakkale’de, Samsun’da, Erzurum’da, Sivas’ta, Kocatepe’de, Sakarya’da verdiği mücadele ile bütün mazlum milletlere ilham kaynağı olacak özgürlük bayrağını Anadolu’ya dikmiştir. Bu büyük komutan ve devlet adamını, tarih asıl devrimci yönüyle kaydetmiştir. Çünkü o, düşlerin bile alamayacağı olağanüstü bir dönüşümü toplumunda gerçekleştirmiş gerçek bir kahramandır’’ dedi.
Prof. Dr. Kemal Arı ise, “Herkesin kendine göre bir Mustafa Kemal algısı var. Tarihe bakışımızda nasıl ki bir takım çeşitlilikler varsa Mustafa Kemal’i algı düzeyinde de farklılıkların olması doğaldır. İnsanın bilgi düzeyi, yetileri, sezgileri ve tarihi birikimi değişik algılar oluşturabilir.Bunda bir sorun yok. Ama değişmeyen bir öz var. Mustafa Kemal emperyalizme karşı sömürülen uluslara karşı bir ulusal duruşu ve mücadeleyi simgeler. Mustafa Kemal’in devrimci kimliği sürekli gelişime ve çağın gereklerine uygun bir biçimde toplumun gelişmesini arzulayan güç olarak tanımlanabilir. Atatürk, milli devletten yanadır, ulus devlet kavramını çok önemser, cumhuriyetçidir ve o cumhuriyetin demokratik bir cumhuriyet olması gerektiğini savunur” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Kemal Arı’ya plaket ve çiçek takdim edildi.