HABERDENİZLİ.COM

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’in himayelerinde, yürütücülüğünü; Pamukkale Üniversitesi, Yalova Araştırma Enstitüsü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Nadide Tohumculuk, MTN Tohumculuk ve Ziya Organik Firmalarının üstelendiği Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat veya Çeşitli Geliştirme Projesi Aşama Gelişme Raporu Hakem İzleme Toplantılarının beşincisi PAÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

PAÜ Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra TAGEM Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, PAÜ adına proje yürütücülüğü görevini üstlenen PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ramazan Alan, PAÜ adına AİP Sorumlusu ve PAÜ BİYOM Müdürü Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ile projede yer alan üniversiteler ve araştırma merkezlerinden yetkililer katıldı.

Türkiye ekonomisi için, istihdam, beslenme, sanayiye ham madde temini ve milli gelir gibi konularda son derece büyük önem arz eden tarım sektöründe, kışlık tarım ürünlerinde karşılaşılan sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm önerileri getirmek, Türk tohumculuğunun modern teknoloji ve tekniklerle gelişimine katkı vermek, bu ürünlerde sürdürülebilir verimliliği arttırmak adına yürütülen bu proje, soğan, havuç, kırmızı lahana ve brokoli gibi çeşitli türlerde elde edilen başarılı sonuçlarla devam ediyor. 

Rektör Kutluhan: “PAÜ olarak tohumculuk alanında Ar-Ge odaklı projelere büyük önem veriyoruz”
Çalışmalardan elde edilen sonuçların değerlendirildiği toplantıların beşincisine katılan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, tarıma karşı ilgili bir yönetim anlayışı benimsediklerini hatırlatırken, göreve geldiklerinde ilk ziyaretlerden birini BİYOM’a yaptıklarını ve orada yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Şehir-Üniversite bütünlüğünün en güzel örneklerden biri olarak, Serinhisar ilçesi için önemli bir milli gelir, kültür ve istihdam kaynağı olan nohut tohumunun genetiğinin korunması ve ıslah çalışmalarına PAÜ olarak öncülük yaptıklarını hatırlattı. Tohum ıslahı çalışmaları konusunda PAÜ BİYOM’da başarılı çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, tarıma verdikleri önemin bir başka göstergesi olarak Ziraat Fakültesi’nin Denizli’ye kazandırıldığını, en kısa sürede eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine fakülte bünyesinde devam edeceklerini sözlerine ekledi. Tarımın Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Tarımsal üretimde kendi kendine yetebilmek ve ülkemize ait yüksek verimli tohum türlerini yetiştirmek son derece önemlidir. Pamukkale Üniversitesi kurulduğu 1992 yılından bugüne Denizli ve Türkiye’nin sorunları ve ihtiyaçları konusuna hassasiyetle yaklaşmış; bu sorunlara ve ihtiyaçlara bilimsel ve teknolojik çözümler üretmeyi gelenek haline getirmiştir. 2010 yılında Türk tohumculuğunun modern teknolojilerle gelişmesine olanak sağlayacak çalışmaları gerçekleştirebilmek için PAÜ BİYOM’u kurmuştur. PAÜ BİYOM Türkiye’de tarımsal üretimde sürdürülebilir verimliliğin sağlanabilmesi için inovatif biyoteknolojik Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirileceği bir mükemmeliyet merkezi olma misyonunu üstlenmiştir. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda elde edilen başarılı sonuçlar, şahsım ve Üniversitemizi son derece memnun etmektedir. Üniversitemizin böyle bir projede yürütücü kurumlar arasında yer alması bizler için bir gurur vesilesidir. PAÜ olarak tohumculuk alanında Ar-Ge odaklı projelere büyük önem veriyoruz. Bu projeden elde edilecek sonuçların ülkemiz tohumculuk ve tarım sektörü için hayırlara vesile olmasını diliyor; projede yer alan ve toplantıya katılan paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.