PAÜ Mühendislik Fakültesi, Japonya’nın Okinawa adasındaki Ryukyus Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile arasında “Akademik Değişim ve İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol çerçevesinde iki üniversite arasında eğitim, araştırma, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılabilecek. 

Rektörlük makamında gerçekleştirilen protokol imza töreninde, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, PAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Ryukyus Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Koordinatörü Doç. Dr. Zeha Yakar hazır bulundu. 

İmza töreninde konuşan Rektör Bağ, Türkiye ve Japonya arasında eskiden süregelen dostluk ve bağların bulunduğuna işaret ederek, “Üniversitelerin toplum üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, imzalanan ikili işbirliği protokolü ile Japonya ile geçmişten gelen tarihsel birlikteliğimize katkı sağlamayı, bu samimi birlikteliği daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Mühendislik fakülteleri arasında imzalanan işbirliğinin üniversite geneline yayılacağına, sadece bilimsel çalışmaları değil aynı zamanda toplumlar ve ülkeler arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine yürekten inanıyorum” diye konuştu. 

“Olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için ortak çalışma yürüteceğiz” 

Ryukyus Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi ve Japonya Takımadaları Doğal Afetler Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Aydan ise 35 yılı aşkın süredir Japonya’da çalıştığına ve pek çok ortak bilimsel çalışmada yer aldığını vurguladı.

Aydan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Pamukkale Üniversitesi ile Ryukyus Üniversiteleri arasında eğitim, araştırma, öğrenci ve öğretim üyeleri arasında değişim ve işbirliğini geliştirmek üzere ilk etapta Mühendislik Fakülteleri arasında ikili işbirliği anlaşması imzaladık. Bu anlaşmanın yakın gelecekte her iki üniversitenin tüm fakültelerini kapsayan bir anlaşmaya dönüştürülmesini planlıyoruz. Türkiye ve Japonya arasında her iki ülkeyi geçmişten günümüze, derin tarihsel bağlarla birbirine bağlayan pek çok olay, olgu ve benzerlikler var. Bunlardan biri de deprem. Meydana gelebilecek olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirebilmek için bu konuda da Ryukyus Üniversitesi olarak Pamukkale Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne deprem araştırmalarında kullanılmak üzere bir sarsma masası bağışlayacağım” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından protokol imzaları atıldı.