ÖSYS tercihleri sonucu yerleştirmelerin sonucunun açıklanmasından sonra bazı öğrenciler geçen yılın başarı sırasına veya puanına göre değerlendirme yapmakta, mağdur olduklarını iddia etmektedirler. Doğru değerlendirme yapılabilmesi için öğrencinin bu yıl aldığı puanı ile yine ÖSYM’nin bu yıl ilan ettiği taban puanlar kıyaslanmalıdır. YGS2 Ek puan sıralamasında Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarının bu yıl yer almadığı, bu durumun Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerini yanıltabileceği konusunda daha önce köşe yazılarımda, TV. Programlarımda ve hazırlayıp tüm ilgililerin hizmetine sunduğumuz tercih robotumuzda YGS-LYS tercihlerine dair tespitler başlığı ile öğrencileriuyarmıştım.(http://www.ygslystercih.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=124). Aslında hata olmadığı halde sağlık meslek lisesinden bazı öğrencilerYGS2 de yerleştirme hatası yapıldığını iddia etmişler ve bu haberler medyada yer almıştı.
ÖSYM’nin LYS sıralamasında hata yok’ açıklaması teknik anlamda doğrudur. Yani ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) ilişkin puan ve başarı sırası hesaplamalarında ve yerleştirmelerde yayınlanan kılavuz hükümlerine göre teknik olarakherhangi bir hata yapmamıştır.

 Ancak,  Bu yıl mezun olan öğrencilerin hiç birinde ‘alan ayrımı’ olmadığından özel koşul ve açıklamalarında 49. Madde olan bölümlere bu yeni mezun öğrenciler yerleşemedi. Bu özel koşulu belirleyen üniversite yetkilileri, kılavuzu onaylayan YÖK ve kılavuzu yayınlayan ÖSYM görevlilerinin bu konuda bir ihmali olduğunu söyleyebiliriz.Aynı durum geçen yıl mezun olan Anadolu Öğretmen Lisesi mezunları için de geçerlidir. Bu yıl Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olan öğrencilere ek puan alınan tüm öğretmenliklere ek puan verilmiştir. Fakat geçtiğimiz yıllarda mezun olan öğrencilerin alan ayrımı olduğundan ek puan alınan öğretmenliklerin tümünden yararlanamamış, dezavantajlı duruma düşmüşlerdir.

Sonuçta geçtiğimiz yıllarda Anadolu öğretmen lisesinden mezun olmuş öğrenciler deek puan dezavantajı yaşamıştır. Ayrıca bu yıl mezun olan öğrenciler de özel koşul 49. Maddeyle mağdur edilmiştir. Geçen yıldan beri alanlar arası katsayı farkı yok. Mesleki eğitim veren orta öğretim kurumlarının haricindeki okullardan mezun olan öğrencilerin alan mezuniyeti bu yıl ve önceki yıllardaki mezunlar için eşitlenmiş olsaydı,  yani hepsine 9008 kodu verilseydi veya alanı yok şeklinde kabul edilseydi hem özel koşul 49. Madde mağdurları, hem de Anadolu Öğretmen Lisesi eski mezunların ek puan dezavantajı yaşanmamış olacaktı. Ancak bu durumda da özel koşul 49. Maddeyi içeren bölümler boş kalacaktı. Neresinden baksanız durum karışık.Ama çözülemeyecek kadar değil!

Sonuç olarak kılavuz hükümlerinegöre yerleştirmelerdehata yapılmamıştır. Kılavuz hükümleri hazırlanırken yeni mezun olan öğrencilerin alan ayrımı olmadığının gözden kaçması, özel koşul 49. Maddeyi içeren bölümleri tercih eden bu öğrencileri mağdur etmiştir. Kılavuz hükümleri (bazı kusurlar olsa da) aynen uygulandığından yerleştirme sonuçlarının değişmesi  (yargı kararı hariç)  söz konusu değildir.  Benim tespit edebildiğim kadarıyla yukarıdaki iki durumun haricinde yerleştirmelerle ilgili kafa karıştıracak başka bir durum yoktur. Diğer öğrencilerimizin içi rahat olsun.