Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, yangın sezonu öncesinde Çamlık Mesireliğinde “Orman Yangınları İle Mücadele Komisyon Toplantısı” yapıldı. Toplantıda, orman yangınlarının küçük ihmaller sonucu çıktığını hatırlatan Vali Demir, Denizli’de yüzde 46 olan ormanlık alanın bu seviyesinde olmasında en büyük payın şehirde yaşayan insanların bilinçli olmasından kaynaklandığını söyledi.
Vali Abdülkadir Demir başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Osman Zolan, Emniyet Müdürü Atilla Çınar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat ve komisyon üyesi Daire Müdürleri katıldı.
Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, orman yangınlarının çıkış nedenleri, yangın çıkmaması için alınması gereken tedbirler hakkında katılımcılara bilgiler vererek, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin devam ettiğini bu kapsamda, hazırlık ve değerlendirme toplantıları, hizmet içi eğitimler ve orman köylülerine yönelik bilinçlendirme etkinliklerinin yapıldığını söyledi. Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat ayrıca, Denizli’de 26 adet gözetleme kulesinin bulunduğunu ve 1 adet yangın söndürme helikopteri, 34 adet arazöz, 18 adet ilk müdahale aracı, 86 teknik eleman, 88 orman muhafaza memuru, 410 yangın işçisi, 5 adet dozer, 5 adet greyder, 1 adet loder, 5 adet treyler, 12 adet tanker ile yangınlara müdahale edildiğini sözlerine ekledi.
Vali Abdülkadir Demir ise, Denizli’de yüzde 46 oranında orman alanının bulunduğunu hatırlatarak, ormanların ilimiz için çok önemli bir varlık olduğunu ifade etti. Ormanlık alanın yüzde 46 seviyesinde olmasında en büyük payın şehirde yaşayan insanların bilinçli olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Vali Demir, “Bu şehir ormanların korunması konusunda da aynı bilince sahiptir. Yapılan araştırmalar ve görüşülen konularda anlaşılıyor ki, orman yangınları çok küçük sebeplerden çıkıyor. Yangına o anda müdahale edilemezse ve yangın için hava şartları da uygunsa onu önlemek çok kolay olmuyor. Ne kadar önlem alırsak alalım bu kolay bir iş değil” dedi.
Bu konuda eğitimin önemine değinen Vali Demir, “Özellikle anız yangınları konusunda zamanında alınacak tedbirler çok önemli. Yangına sebep olacak şartların oluşmasına neden olabilecek kuruluşların, kendi hizmet gereklerini gözden geçirmesi bizim için çok önemli. 1 Haziran-1 Kasım dönemi içerisinde yangın çıkması muhtemel olan ve ‘girilemez’ yazan yerlere girilmemesi ve piknik yapılmaması konusunda vatandaşlarımızın basınımız aracılığı ile bilgilendirilmesi bizim için ayrı bir önem taşıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarımızda bu konuyla ilgili olarak personelini yaşanabilecek orman yangınlarına karşı bilinçlendirerek hazır hale getirmeleri, araç ve gereçlerini anında müdahale için hazır tutmaları son derece önemli” dedi.
Vali Demir ayrıca, başta orman yangınları ile mücadelede kullanılmak üzere yaklaşık 3 yıldır her köye dağıtımı yapılan yangın söndürme tankerlerinin önemine değinerek, “Bu amaçla Orman köylerimizde yangınla mücadele kapsamında Ülkemizde ilk olarak İl Özel İdaremizce uygulanan ‘Her Köyümüze Bir Yangın Tankeri’ projesi ile 2012 yılı Haziran sonu itibariyle 295 köyümüze orman, arazi ve ev yangınlarında kullanılmak üzere toplam 295 adet yangın tankeri tahsis ettik. Hedefimiz 2013 yılı itibariyle 360 köyümüzün tamamına bu imkanı sağlamaktır. Bu çalışma ile hem köylülerimizin can ve mal güvenliğini, hem de orman varlığımızı korumayı hedefliyoruz” diye konuştu.
YANGIN MEVSİMİ BOYUNCA GİRİLMESİ YASAK ALANLAR:
-Başkarcı Beldesi İsrafil Deresi ve Ornaz deresi mevkii ormanları.
-Göveçlik – Altındere- Göktepe mevkii ormanları.
-Gökpınar ve Cankurtaran mevkileri izinli piknik alanları dışındaki ormanlar.
-Tavas –Pınarlık- Zeytinyaylası arasındaki ormanlar
-Denizli Yenişehir Mevkiindeki ağaçlandırma sahaları.(Piknik ve Mesire alanları hariç)
-Denizli Atatürk Ormanı ile Polis Lojmanları üzerindeki antenler bölgesi ve Karateke Ağaçlandırma sahaları, Karateke Murtat mevkii arasındaki ormanlar.
-Karahayıt mevkiindeki ağaçlandırma sahaları.
-Buldan Çağış Mıntıkası ormanları.
-Buldan – Güney ilçeleri arasındaki yol kenarı ağaçlandırma sahaları.
-Buldan Yayla köy tarımsal ve sulama amaçlı göletlerin etrafındaki elma deresi mevkii ormanları.
-Sarayköy Karataş, Sazak ve Kabaağaç Köyleri civarındaki ormanlar.
-Gökpınar beldesi, Derbent Deresi civarı ormanları ,sakız düzü mevkii ormanları
-Servergazi beldesindeki mesire alanları dışındaki ormanlık alanlar
-Servergazi Türbesi ile Yenişehir arasında kalan ormanlar.
-Şirinköy Deresi Evliya Köşkünden sonraki dere içi ormanları.
-Karataş piknik alanı haricindeki Pınarlık yol güzergahı ormanları.
-Kelleci kardeşler Denizli halı arasında karayolu güzergahındaki ağaçlandırma sahaları.
-Tavas İlçesi Pınarlık Köyü yol ayrımından Denizli eski yolu arasında kalan havza ormanları.
-Tavas - Denizli eski yolu Pınarlık Köyü ayrımından sonraki ormanlar, Akoluk ve Söğütönü mevkii ormanları ( Akyar Göleti, Kızıcabölük Belediyesi Çamlığı hariç )
-Honaz dağı Milli Park alanı içerisindeki ormanlar.
-Kızılyer-Karaçay yol kenarındaki ağaçlandırma sahaları.
-Çivril Akdağ Tabiat Parkı.
-Sapaca Boğazı mevkiindeki ormanlar.
-Kaklık Kuruin mevkii – Alikurt -Yokuşbaşı ağaçlandırma sahaları.
-Pamukkale Özel Çevre ve Koruma Bölgesi üzerindeki ağaçlandırma sahaları.
-Yeniköy - Küçükdere köyü arasındaki ağaçlandırma sahaları.
-Pamukkale Üniversitesi Lojmanları üzerindeki Çamlık deresi ve giriş yolu ile çamlık mesireliği üzerindeki ormanlık alanlar (spor amaçlı hariç).
Vatandaşlarımızın orman yangını çıkması muhtemel olduğu için yasaklanan bu yerlerde girmemeleri, konaklamamaları ve piknik yapmamaları yangının çıkmaması için önem arz ediyor.