HABERDENİZLİ.COM

Denizli Çözüm Koleji, akademik eğitimlerin yanı sıra sosyal kültürel alanda da faaliyetlerine devam ediyor. Başta öğrenciler olmak üzere öğretmenleri de sigaraya karşı korumak ve bilinçlendirmek için başlattığı savaşta kolej, eğitim seminerlerini sürdürüyor.  Dr. Engin Mengü’nün Çözüm Koleji Konferans Salonunda verdiği "Kanser İçeceği olarak Sigara" başlıklı seminere, Çözüm Koleji Kurucu Ortakları Gökhan Aydın, İsmail Kıyak, Çözüm Koleji Lise Müdürü Muzaffer Çeven, Ortaokul Müdürü Kadriye Kıyak, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

‘Sigara Zehirdir’
Seminerde Dr.Engin Mengü, sigaranın kanser, kalp rahatsızlıkları, damar tıkanıkları gibi pek çok rahatsızlığa kapı açtığını veya direkt neden olduğunu söyledi.  Sigaranın içeriğinde bulunan bazı maddeleri de sıralayan Mengü, “Sigaranın içeriğinde pil yapımında kullanılan kadminyum var. Çakmak gazı var. Nikotin, böcek ilacı, asetik asit var. Metan gazı var. Arsenik mevcut. Tuvalet temizliğinde kullanılan Ammonia var. Bunlar birkaç örneği. Sigara içerken bilinçli olarak zehir içtiğimizi de bilmemiz gerekiyor” dedi.

Öğrencileri ve Gençleri Korumak İçin Sigaraya Savaş Açtılar

“Sigara İçme Oranı”
Yine verilere dayanarak ülkede sigara içme oranı verilerini paylaşan Mengü, “Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu, Kuzey Kore'nin ardından dünyada en yüksek ikinci oran maalesef. Toplumumuzda erkeklerin yüzde 40’ı kadınların yüzde 15’ i sigara kullanıyor. Dünyanın en büyük 6 tütün şirketinin karı Türkiye’nin en değerli 500 şirketinin toplam karının 3,5 katı durumunda. Bu da işin ekonomik boyutu” diye konuştu.

Öğrencileri ve Gençleri Korumak İçin Sigaraya Savaş Açtılar

“Sigara Merak Ve Özenmeyle Başlar”
İnsanların sigaraya başlama ve içme nedenleriyle ilgili yapılan araştırmaların sonucunu paylaşan Mengü, “Yapılan araştırmalara göre, sigara içenlerin yüzde 66’sı merak nedeniyle, yüzde 56’sı sıkıntı gidermek için, yüzde 22’si zevk için, yüzde 15’i arkadaşlarından etkilendiği, özendiği için, yüzde 11’i anne ve babasından etkilendiği için, yüzde 7’si ise film, dizi ve ekranlardaki kişilerden etkilendiği için sigara içtiğini belirtmiş” diye konuştu.

Öğrencileri ve Gençleri Korumak İçin Sigaraya Savaş Açtılar

“Bir Kereden Bir Şey Olmaz”
Sigaraya "Bir kereden birşey olmaz" diyerek başlandığını ifade eden Mengü, bağımlılığın ömür boyu sürebileceğini söyledi. Mengü, "Gençler genelde ailesinde model olarak aldığı kişilerin davranışlarını sergiler. Maalesef bu duruma sigara da giriyor. Gençlerin çoğu 'Bir kereden bir şey olmaz, bırakırım ben ya' gibi söylemlere başlıyor. Ancak günümüzde sigara kullanan oranına baktığımızda bu söylemler boş söylemler. Pek çok kişi kanser vb. hastalıklara yakalanana kadar sigarayı bırakmıyor. Bir de kullanmayanların pasif içiciliği var. Ki bu konuda yapılan araştırmalarda pasif içicilerin de aslında kullananlar kadar risk altında olduğunu söyleyebiliriz. Her ne olursa olsun gençlerimiz sigaradan uzak durmalı." diye konuştu.

Öğrencileri ve Gençleri Korumak İçin Sigaraya Savaş Açtılar

Doğru Bilinen Yanlışlar!
Sigarayla ilgili toplum içinde doğru bilinen o kadar çok yanlış konun olduğuna da dikkat çeken Mengü, “Sigarayla ilgili yanlış bilinen bazı konuları aktarmak istiyorum. Örneğin, ‘Sigara sorunları unutturur, insanı sakinleştirir’ söylemi olabildiğince yanlıştır ki, sigara birçok hastalık dahil yeni sorunlar eklediği gibi insanı sakinleştirmez ruh sağlığını daha da olumsuz etkiler.  Bir diğeri ise ‘Sigara zayıflatır.’ iddiasıdır ki, kesinlikle yanlıştır. Sigara kişinin çirkinleşmesine ve kötü kokmasına neden olur. ‘Sigara dumanını içime çekmiyorum, bana bir zararı yok.’ da yanlış bilinen bir söylem. İçe çekilmeyen sigara dumanı da hastalıklara neden olmaktadır. ‘Hafif (light) sigara daha az zararlı.’ diyen kişiler için ise gerçek;  nikotin oranı aynıdır.