Buluşları bir şenlik ortamında yarıştırarak gençler arasında bilimin popülerliğini artırmayı amaçlayan İstanbul buluş Şenliği; İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde 37 lise, 219 lise öğrencisi, 21 öğretmen ve 14 hobiciyi bir araya getirecek. Yarışmaya Denizli’den ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Denizli Anadolu Lisesi öğrencileri katılacak. ABD dışında sadece Türkiye’de düzenlenen yarışma, bu yıl 11. kez mucitlerin hayallerini yarıştıracak. 6 Aralık Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olan 11. İstanbul Buluş Şenliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kaliforniya’da düzenlenen Invention Challenge ile aynı tarihte yapılacak.

TOPLU YÖNET
Uygulamaya dayanan fiziksel bir problem ortaya koyan, öğrencileri ve meraklıları bir düzenek (buluş) geliştirerek problem çözmeye davet eden yarışmanın bu yılki başlığı “Topu Yönet.” Şenliğin katılımcılara ilham veren tema konusu ise bir bilardo topunu başlangıç noktasından 5 metre uzaklığa gönderip, yirminci saniyede duyulabilir bir ses çıkarmasını sağlamak. Bunu sağlayacak olan cihazı, yarışmada belirlenen kurallar çerçevesinde geliştirerek hedefe ulaşan mucit, yarışmanın da birincisi olacak. Okullar ve hobiciler olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilecek yarışmanın ödülleri de iki farklı kategoride sunulacak. İlk üç dereceyi kazanan katılımcılara kupa; hakem heyetinin vereceği puanlarla “en sıra dışı”, “en artistik” ve “en yaratıcı” tasarımlara birer plaket verilecek. Tüm katılımcılara ve ekip üyelerine katılım sertifikası hediye edilecek.
Robert, Doğa, İstek, Bilfen, Enka, Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı, İzmir Özel Rota Fen ve Gaziantep Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi’nin de aralarında bulunduğu okullara ve hobicilerin detaylı bilgilerine http://www.bulus.ws/ adresinden ulaşabilirsiniz.