Eğitim Danışmanı Dr.Erkan KAVAS seminerlerde öğrencilere sınavlar ve tercihlerle ilgili çoğu öğrencinin bilmediği önemli püf noktaları anlatıyor.

Dr.Erkan KAVAS seminerlerle ilgili şunları ifade etti.

“Bazı öğrencilerimiz YGS sonuçlarını kötü olarak değerlendirmekte, ümitsizliğe düşmektedirler. Önceki yıllarda 44000 den 4000’e 116000 den 16000’e yükselen öğrencilerin yaşanmış örnekleri varken, ümitsizliğin bir şey kazandırmayacağı, tak tersine kendini gerçekleştiren kehanete dönüşebileceği unutulmamalıdır. Bu öğrenciler biran önce toparlanıp LYS hazırlığına devam edilmelidirler.
YGS sınav sonucunun açıklandığı şu günlerde bazı öğrencilerin YGS puanlarını geçen yılın taban puanları ile karşılaştırdığı, nasıl olsa şu 2 yıllık meslek yüksek okulunu kazanıyorum diyerek LYS sınavına hazırlanmayı bıraktığı görülmektedir. Meslek Yüksek okulları öncelikle ilgili alandan mezun olan meslek lisesi mezunlarını sınavsız geçişle, eğer kontenjan dolmazsa diğer alan ve lise mezunlarını YGS puanına göre almaktadır. Bazı öğrencilerimiz sınavsız geçişle kontenjanı dolan ve taban puanı olarak görülen puanın, Mesleki Orta Öğretim Başarı Puanı olduğunu bilmemekte, bu puanı YGS puanı sanmaktadır. Özellikle bu hatayı tercihlerde yapan öğrenciler ciddi kayıplar yaşamaktadır. Taban puan sütununun sağında, sınavsız geçiş öncelikleri sütununda 12,3,İ,95 gibi rakamlar varise bu bölümün kontenjanının sınavsız geçişle meslek liseliler tarafından dolmuş olduğu anlaşılır. Bu sütun boş ise taban puan sütunundaki puanlar o bölüme yerleşen son öğrencinin YGS taban puanıdır.
En çok yapılan hatalardan biride sınavsız geçişle bir bölümün kazanıldığı takdirde Orta Öğretim Başarı Puanının seneye yarıya düşeceği yanılgısıdır. İstenilen fakültenin kazanılmama ihtimali çok yüksek ise sonraki tercihlerde sınavsız geçişle gidilebilen bölümlere de mutlaka yer verilmeli, bu hak seneye bırakılmamalıdır. Eğer seneye hazırlanılmak isteniyorsa kazanılan MYO’na kayıt yaptırılıp seneye tekrar hazırlanmalıdır.
Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi mezunlarının tercih edebildiği MTOK kontenjanı bulunmaktadır. Bu bölümlerden MF4 puanı ile alan mühendisliklerin birçoğunun kontenjanı boş kalmaktadır. 180 barajını geçenin kazandığı bu bölümler öğrencilerini beklemektedir. Özellikle meslek lisesi öğrencileri arasında imza yetkisi olmayan mühendis oluyormuşuz söylemi de yersizdir. İş dünyasının tulum giyen mühendislere de ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Tüm öğrencilere dönük kariyer planlaması çalışmaları yapmaktayız. Örneğin, meslek lisesi metal işleri bölümü mezunu bir öğrenci MF2 den barajı geçip Su Ürünleri Mühendisliğine gidebilmektedir.  Bu bölümden mezun olduğunda deniz ürünleri işleyen birçok firmada çalışabileceği gibi, profesyonel dalgıç olarak da iş yapılabilmektedir. Kaynak yapmayı bilen bu öğrenci su altı kaynakçılığı konularında istihdam edilebilmekte, deniz altı boru hattı çalışmaları, boğaz tüp geçit çalışmaları, denizaltı gemi tamiri gibi işlerde çalışabilmekte, hayal bile edemeyeceği gelirler kazanabilmektedir.
Öğrencilerin hayatlarına yön vereceği bu günlerde kariyer planlaması konularında profesyonel danışmanlığa ihtiyaçları vardır. LYS öncesi taktik almayan, sadece tercihlerde danışır hallederim diye düşünen öğrenciler için, eğer ilgili LYS sınavına girilmemiş ve belli bir puan alınmamış ise tercihlerde yapılabilecek bir şey olmamakta, iş işten geçmektedir. Bu gençlerimizin zamanında verilen profesyonel danışmanlığa ihtiyacı vardır.”
Nörobilim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi Kurucu Müdürü Psikolojik Danışman Alaaddin DEBGİCİ bu tür seminer faaliyetlerinin devam ettiğini, Nörobilim ailesi olarak talep gelen her okul, kolej ve dershaneye zaman ayırıp öğrenci ve aileleri bilgilendirmeye devam edeceklerini belirtti.