Öğretmenlerin lisansüstü eğitim almaları için alınması gereken tedbir ve teşviklerin olması gerektiğini belirten Aktif Eğitimciler Sendikası Denizli Şube Başkanı Aydın Karaca, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinde ve başarılı meslek uygulamalarında lisansüstü eğitimin önemini vurguladı.
Karaca; "Bilginin elde edilme sürecinde eğitim yoluyla yetiştirilecek bireylerin araştıran, sorgulayan, problem çözebilen, kritik düşünebilen, öğrenmeyi öğrenen, bilgiyi üretebilen, esnek, teknolojiden faydalanabilen, düşündüklerini kolayca ifade edebilen, karar alan ve takım çalışması yapabilen vb. özelliklere sahip olmaları beklenmektedir. İyi ve nitelikli bir eğitim nitelikli öğretmenler eliyle yapıldığından dolayı eğitim sisteminin en önemli öğesi öğretmendir ve bundan dolayı, “bir okul, bünyesindeki öğretmenler kadar değerlidir” denilebilir. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimleri ile başarılı mesleki uygulamalarında lisansüstü eğitimin önemi büyüktür." dedi.
  
Milli Eğitim politikalarının öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin, dolayısıyla eğitim-öğretim faaliyetlerinin kalitesinin artması adına lisansüstü eğitimi teşvik etmesi gerektiğini belirten Karaca, "Aksi takdirde ciddi bir emek gerektiren yüksek lisans ya da doktora eğitimi teşvik edilmediği müddetçe tercih de edilmeyecek, lisansüstü eğitim seçeneği, öğretmenlerin ihtiyaç duymayacağı, uzak duracağı hatta hep kaçacağı bir konu olacaktır.
20.10.2014 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Taslak Yönetmeliğin Hizmet puanları başlıklı 28. maddesi 4. fıkrasında; “Bir defaya mahsus olmak ve lisansüstü eğitimlerden yalnızca en yüksek öngörülen puan dikkate alınmak üzere doktora öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 90, tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 44, tezsiz yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 36 puan eklenir.” hükmü bulunmaktaydı. Ancak 17.04.2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde bu hükme yer verilmemiştir." dedi.
 
Karaca, "Sonuç olarak bahsi geçen konular birlikte değerlendirildiğinde öğretmenlere, lisansüstü eğitimi teşvik amacıyla; doktora öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 90, tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 44, tezsiz yüksek lisans öğrenimini tamamlayanların hizmet puanlarına 36 puan eklenmesi ve ek ders ücretlerinin, yüksek lisans yapmış olanlara %25, doktora yapmış olanlara %40 artırımlı ödenmesi için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması hususunda Aktif Eğitimciler Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığından talepte bulunduk." diye söyledi.