TÜBİTAK yurt genelinde Bin okul seçerek Bilim Fuarları düzenliyor. Tavas Altınova Ortaokulu il genelinde seçilen tek köy okulu olarak bu fuara katıldı.  33 projenin katıldığı Fuar okul bahçesinde bulunan Halısahada düzenlenen törenle kurdelesi kesilerek görücüye çıktı. Törene Tavas Kaymakamı Muhittin Gürel, Tavas Belediye Başkanı Mehmet Karabay, Kızılcabölük Belediye Başkan Vekili Cahit Kocayiğit,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Gökhan Atalay, çevre köylerin okullarında görev yapan öğretmenler ve öğrenciler ile veliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Altınova Ortaokulu Namık Ören, okulun TÜBİTAK tarafından bilim fuarını düzenlemek üzere seçilen tek köy okulu olduğuna dikkat çekti. Mustafa Kemal Atatürk’ün bilimi yücelten sözlerine değinen Ören, okul olarak Ulu Önder Mustafa Kemal’in bilime verdiği öneme dikkat ederek eğitim hayatına devam ettiklerini söyledi. Ören, “Ortaokul ve liselerde bilim kültürünün geliştirilmesi, bilim ve teknoloji konularında farkındalık oluşturulması ve bilim kültürünün tabana yayılması amacıyla TÜBİTAK tarafından, ülkemizde seçilen Bin okulda "Bilim Fuarları" düzenlenmektedir. Okulumuz ilçemizde bilim fuarı düzenlenmesi amacıyla seçilen tek okul, ilimizde ise tek köy okulu olma özelliği taşımaktadır. Öğrencilerimizin kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri konular üzerine yaptıkları araştırmalar ve projeler fuarımızda sergilenmektedir” dedi.

Tavas Kaymakamı Muhittin Gürel ise, okullardaki eğitimin akılcılık üzerine olmaının önemine değindi. Gürel, “Altınova Ortaokulumuz ilk kez düzenlediği bu şenlikte çok büyük başarılara imza attı. Bu okul için çok önemli bir projeydi. Hiç kimseden bir yardım dahi almadan bu güzel organizasyonu tertip ettiler. Diğer okullarımızın da bu başarıyı göstermesini bekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Okul Müdürü Namık Ören, Tavas Kaymakamı Muhittin Gürel’e katkılarından dolayı plaket verdi. Daha sonra Tavas Kaymakamı Muhittin Gürel, Tavas Belediye Başkanı Mehmet Karabay ile serginin açılış kurdelesini kesti. Gürel ile Karabay bütün projeleri tek tek gezerek öğrencilerden projeler hakkında bilgi aldı.

PATATES’TEN GERİ DÖNÜŞÜMLÜ PLASTİK

Serginin en dikkat çekici projesi doğada kısa sürede çözülen doğa dostu plastik oldu. Altınova Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Sena Tunçkın, patates nişastası ile doğada kısa sürede çözülen plastik yapmayı başarmış. Tunçkın projesini, “Projemin adı Doğaya Dost Plastik’tir. Bilindiği gibi plastik doğada uzun bir süre ayrışmazlar. Bende bu soruna çözüm bulabilmek için biyoplastik ürünlerin yapılması gerektiğine düşündüm. Biyoplastik’i yapabilmek için nişasta kullandım. Nişastayı ise Patatesten ürettim. Bir süre teflon tavada orta ateşte sürekli karıştırarak pişirdik. Pişirmeden sonra oluşanı cam tepsiye boşalttık ve 1 hafta sonra doğal plastiği elde ettim. Ben bu plastiği ve diğer uzun süre dönüşmeyen plastiği denedim. 1 hafta sonra gördüğümde Patates Nişastasından elde ettiğim plastik çözünürken diğer plastik hala aynı şeklinde duruyordu” diyerek anlattı.     

PEDALLI KAPI, HARETEKE DUYARLI SENSÖR, ELEMENT ABAKÜSÜ VE DAHA NİCESİ

Altınova Ortaokulu 147 öğrenciyle eğitime devam ediyor. Okul çevredeki köy okulları hatta belde okullarına nazaran çok iyi durumda. Okula taşımalı olarak, Solmaz, Sofular ve Ebecik Köylerindeki öğrenciler geliyor. Okul TÜBİTAK tarafında yurt genelinde seçilen Bin okul arasına girerek 1. Bilim Şenliği Fuarını düzenledi. Sergi 2 gün boyunca ziyaretçilere açık kalacak. Toplam 33 projenin yer aldığı Fuarda Sağlık, Fen bilimleri, Doğa Dostu teknolojiler, Trafik hayatını düzenleyen projeler görücüye çıktı. Projeler arasında en dikkat çekicileri ise, ellere kapı kollarından bulaşan bakterileri önlemek için Pedallı Kapı, arabaların virajlarda birbirlerini görmesi için Harekete Duyarlı Sensör, öğrencilerin eğitim hayatı boyunca öğrenmesini en zor olan elementleri daha kolay öğrenmek için Element Abaküsü, sinek ilaçlarının doğaya verdiği zararı göstermek için yapılan sera gazı projesi, yollarda araçların sert zeminlere çarparak zarar görmesini engellemek için esnek çarpma setleri ve daha niceleri… okul bahçesinde bulunan Fuar 2 gün boyunca açık olacak.