Denizli’de Volkan Cantürk, 8 yaşındaki oğlu Berat Tolunay Cantürk’e fen bilgisi dersini ve deneyleri sevdirmek için basit sarf malzemeleri kullanarak hazırladığı tiyatro oyunu ile deneyleri eğlenceye dönüştürdü. Oğlu Berat ve arkadaşlarının eğlenceli öğretim tekniği ile fen bilgisi dersini, derste yapılan deneyleri daha iyi öğrendiğini gören Cantürk, sistemi yaymak için bir yıl önce ‘Mucitler Koleji’ ismiyle 3 kişilik tiyatro ekibi kurdu. İlkokullarda sahneye çıkan ‘Mucitler Koleji’ ekibi fen bilgisi dersinde işlenen konular ve müfredatta yer alan deneyleri 40 dakikada tiyatro oyunu şeklinde sahneleniyor. Çocuklar tarafından çok sevilen sistemle öğrenciler eğlenerek ve oyunlar oynayarak, tiyatro gösterisi eşliğinde yapılan deneyleri izliyor. Ali Baysal İlkokulunda da sahne alan Mucitler Koleji ekibi, basit sarf malzemeleri kullanarak 40 dakikada tiyatro gösterisi eşliğinde ‘Girdaplar’, ‘Hava basıncı’, Çılgın köpükler’, ‘Esrarengiz duman’ ve ‘Hava Şoku’ deneylerini yaptı.

Görerek ve yaşayarak öğreniyorlar

Ekibin kurucusu ve yönetmeni Volkan Cantürk, öğrencilere gösteri yaparak onların fen bilgisi dersini ve deneyleri sevmesini sağladıklarını söyledi. Oğlu Berat’a deneyleri göstermek için hazırladığı projeyi geliştirdiğini ve diğer öğrencilerinde faydasına sunduğunu ifade eden Cantürk, “Benim deneylere ve fen bilgisine karşı çocukluktan beri büyük bir ilgim vardı. Oğlumun da fen bilgisini sevmesi için oyunla ona deneyleri göstermek istedim. Evdeki basit malzemelerle tiyatro oyunu şeklinde deneyler yaptım. Oğlumun ve arkadaşlarının deneylere olan ilgisinin bu sistemle arttığını gördüm. Diğer öğrencilere de faydalı olmak için bulduğum sistemi geliştirdim. Okullarda ekibim ile birlikte sahne alarak öğrencilerin ufkunu açıyoruz, onları icat yapmaya, fen bilgisin ve deneyleri sevmeye yönlendiriyoruz. Öğrencilerimizin oyunlarımızla birlikte görerek, yaşayarak ve yaparak öğrenmelerini sağlıyoruz.” diye konuştu.

Mucitler Koleji’ni kurdu

Yaklaşık bir yıl önce oyuncular Erkan Gümeli ve Mehmet Görmez ile birlikte Mucitler Koleji ekibini kurarak sahneye çıkmaya başladıklarını belirten Cantürk, “Oğlum için hazırladığım sonrasında geliştirdiğim sistemimin marka ve patent işlemlerini de başlattım. Bu sistemle öğrencilere tiyatro oyunu içinde deneyler yaparak ders kitaplarında gördükleri konuları eğlenceli bir şekilde tekrar anlatıyoruz. Okullarımızın çoğunda laboratuar olmadığı için öğrencilerimiz deneyleri fen bilgisi kitaplarında yazılanlarla öğrenmeye çalışıyor. Öğrenci birebir kendisi deney yapmadığı, yapılan deneyi göremediği, ya da yapılan deneyin içinde olmadığı için tam öğrenme sağlanamıyor. Bizim sistemimizde öğrencilerimiz eğlenceli tiyatro oyunu ile deneyleri görüyor, yaşayarak öğreniyor. Birçok oyunumuzda da salondaki öğrencileri konuk olarak sahneye çıkartıyor, onlarında oyunun içinde görev yapmasını sağlıyoruz. Tiyatro oyunu şeklinde deneyimizi yaparken, kullandığımız malzemelerin isimlerini ve ne işe yaradıklarını, günlük hayatta nerelerde kullanıldığını da anlatıyoruz ” şeklinde konuştu

50 farklı deney yapılabiliyor

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik işlenilen ders müfredatına göre 50 farklı fen bilgisi deneyini tiyatro oyunu şeklinde sahneleyebildiklerini oyun sayısını da arttırabileceklerini anlatan Cantürk, “Bu güne kadar değişik okullarda sahne alarak öğrencilere fen bilgisi deneylerini tiyatro oyunu şeklinde sunduk. Her sınıfa ve işlenilen konuya göre yapılan deneylerle ilgili oyunumuz var. Bu sistemle çocuklarımızı yeniliğe ve icada yönlendiriyoruz. Tiyatro oyunlarımızla gizemleri ortaya çıkartıp, bilimi eğlenceli yapan illüzyon olmamasına rağmen, sihirbazlık şekliyle algılanan öğrenmesi kolay, uygulanması pratik, sadece çocukları değil her yaştaki insanları etkileyen gösteriler yapıyoruz. Milli eğitim müdürlüğümüzle de görüşmeler yaparak sistemi orada da tanıttık. Onlarında destekleri ile eğitim ve öğretime katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.