Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Meslek Yüksek Okulu Elektronik Teknoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Murat Kuş, akülü bisikletten sonra, bedensel engelliler tarafından kullanılan akülü tekerlekli sandalyeyi de güneşten elde ettiği elektrik enerjisi ile çalıştırmayı başardı. 15 yıl önce geçirdiği trafik kazasında belden aşağısı felç olan ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan bir çocuk babası 42 yaşındaki Hasan Hüseyin Kovan’ın akülü tekerlekli sandalyesi üzerine güneşten elektrik enerjisi üreten panel monte eden Kuş, panelden elde ettiği elektriği akülü tekerlekli sandalyenin akülerine yüklüyor. Sürekli güneşten elektrik üretip aküleri şarj eden sistemle tekerlekli sandalyenin aküsü hiç boşalmıyor. Akü şarj etme sıkıntısı ortadan kalkan bedensel engellide güneşli güzel günlerde istediği kadar tekerlekli sandalyesi ile dolaşıp gezebiliyor. Engellilerin kullandığı akülü tekerlekli sandalyenin üretici firmaya göre değişen motor seçeneklerinin bulunduğunu hatırlatan Kuş, “Güneş enerjisinden elde ettiği elektrik enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye normalde 60 voltluk iki aküyle çalışan ve 25-30 kilometre yol yapabilen bir araçtı. Üzerinde çalıştığım akülü tekerlekli sandalyenin önce akülerini 85 voltluk iki akü ile değiştirdim. Sonrada tekerlekli sandalyenin üzerine 80’lik panel monte ettim. Panelden aldığım elektrik enerjisini de tekerlekli sandalyenin iki aküsünde topluyorum. Engelli güneşli güzel günlerde tekerlekli sandalyesi ile dolaştıkta panel elektrik üretiyor ve aküyü besliyor. Böyle olunca engellilerin tekerlekli sandalyesinin şarj edilmesi sorunu da ortadan kalkıyor. Elektrikli bisiklette olduğu gibi akülü tekerlekli sandalyede de aynı sistemi kurarak akülü araçların elektrik enerjisine bağımlılığını bitirmiş oldum” dedi.
 
Destek aldı

Denizli’de güneşten elektrik enerjisi üretimi konusunda çalışmalar yapan Pamsolar Firmasının atölyesini kullandığını dile getiren Kuş, “Pamsolar Firmasının teknik servisinin de desteği ile demirciye hazırlattığım düzeneği akülü tekerlekli sandalyenin üzerine monte ettirdim. Bu düzeneğin üzerine de güneş ışınlarını toplayıp elektrik enerjisine çeviren 80 voltluk panel yerleştirdim. Akülü tekerlekli sandalyenin üzerine monte ettiğim panel aynı zamanda yaz sıcaklarında engelliyi güneşten koruyan gölgelik olarak ta kullanabilecek. Bu çalışmamın maliyeti 600 lirayı buldu. Akülü araçlara yapılacak 600 liralık bir masrafla bu tür araçların elektriğe olan bağımlılığı tamamen ortadan kaldırılabilir. Benim sistemimle akülü araçlar güneş olduğu sürece hiç şarj etmeden saatlerce kullanılabilecek ve hiçbir zaman akü bitmeyecek” dedi

Tekerlekli sandalyenin aküsü hiç boşalmıyor
Çal ilçesi Kocaköy köyünde 1997 yılında kullandığı traktörün devrilmesi sonucu omur iliğinin zedelendiğini ve belden aşağının felç olduğunu söyleyen engelli Hasan Kovan, “Akülü tekerlekli sandalyemin üzerine panel monte edilmeden önce 25-30 kilometre akü boşalıyor, bir yerlerde aküyü şarj etmem gerekiyordu. Onun içinde sürekli şarj cihazı ile birlikte gezmem gerekiyordu. Aküler boşaldığında da en yakındaki işyerine gidip rica minnet aküleri dolduruyordum. Aküleri şarj etmekte en az iki saat sürüyordu. Pamsolar Firmasının desteği ile tekerlekli sandalyeme panel monte edildi. İki gündür tekerlekli sandalyemle geziyorum. Hava çok güzel güneşli olduğu için akülerim hiç boşalmadı. İstediğim gibi gezebileceğim. Akü boşalırsa nerede şarj ederim diye artık düşünmeyeceğim. Bu sistem benim hayatımı kolaylaştıracak” diye konuştu.

İnsanların ilgisi daha da artacak

Pamsolar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan’da sosyal sorumluluk kapsamında engellilere hizmet vereceklerini söyledi. Tekerlekli sandalyesine bu sistemden kurdurmak isteyen engellinin aracına da ücretsiz bakım yapıp iki yıl firma garantisi vereceklerini vurgulayan Kaplan, “Temiz enerji artık tüm dünyada ve ülkemizde sıkça konuşuluyor. Akülü tekerlekli sandalyesini güneşten elde ettiğimiz elektrik enerjisi ile çalıştırdığımız engellimiz ilimizin sokaklarında ve caddelerinde gezdikçe insanların bu konuya olan ilgisi de artacaktır. Toplumumuzun yüzde 10’unun engelli olduğunu düşünürsek, bu insanlarımız için güzel bir projeye ortaya çıkarmanın mutluluğu içindeyiz” Diye konuştu.