Nüfusunun yaklaşık 10 milyonu engelli olan Türkiye’de, Ulusal Kalkınma Ajansının desteği ile düzenlenen ’Herkes İçin Turizm’ projesi sayesinde engelli vatandaşlara da rahat ve konforlu turizm imkanı sağlanacak. ’Herkes için turizm’ konulu konferans ile engelli bireylerin turizm sektöründeki konaklama ve yeme-içme tesislerinden daha verimli faydalanmasını sağlamaya yönelik personel eğitimlerini içeren ACAD2 Projesi tamamlandı. Proje kapsamında pilot uygulama olarak Türkiye’de ve Bulgaristan’da yetiştirilen eğiticiler ve bu eğiticilerin eğitim verdiği turizm sektörü personelinin eğitimleri tamamlandı. Denizli Valiliği’nin koordinatörlüğünde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından desteklenen ’Engelli Bireylerin Konaklama ve Yeme İçme Sektörlerine Erişimi’ isimli Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programında yer alan Yenilik Transferi Projesi’nin Final Toplantısı yapıldı.

Türkiye’de alanında ilk defa uygulanan bu projeyle engelli bireylerin turistik tesislerden daha kaliteli hizmet alabilmeleri sağlanarak konaklama ve yeme-içme hizmetlerinde çalışan personelin ve yöneticilerin erişilebilirlikle ilgili bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik eğitimler verildi. 10 milyona yakın engelli nüfusa sahip Türkiye’de projenin gerekliliği bir kez daha vurgulandı. Projenin son toplantısında projenin genel değerlendirilmesi sonrasında, ortakların ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın raporlarına göre, ayrıca basın ve sosyal medyada gerçekleştirilen tanıtım ve yaygınlaştırma faaliyetlerine göre yapılan çalışmaların verimli geçtiği bildirildi.

DERSLER MÜFREDETA EKLENECEK

Proje kapsamında, engellilerin konaklama ve yeme içme sektöründen daha verimli yararlanması amacıyla bu sektörde çalışan personele verilen eğitimle ilgili ortaklar tarafından hazırlanan eğitim müfredatı tamamlandı. Bu müfredatın Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından akredite edilmesiyle ilgili çalışmalar başlatıldığı, gerekli akreditasyon çalışmalarından sonra bu eğitimin Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilmeye başlanacağı belirtildi.
Proje sayesinde Türkiye’de ilk defa turizm sektöründe engellilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapılmış olacağı, Denizli Valiliği’nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmanın tüm Türkiye’ye ışık tutacağı ve engellilerin turizm imkanlarından en verimli şekilde faydalanmaları sağlanmış olacağı vurgulandı. Ayrıca, yapılan çalışmalar, Denizli’den tüm turizm sektörüne yaygınlaştırılacağı kaydedildi.
Dört farklı ülkeden 6 ortaklı olan projede Avrupa ülkelerinden eğitim, rehabilitasyon ve danışmanlık kuruluşlarından ortaklar: Türkiye’den, Denizli Valiliği (Koordinatör), Süleyman Şah Üniversitesi (Program geliştirme), Tripolis Otel (Uygulama), Bulgaristan’dan Interprojects, Belçika’dan Phoenix-KM, Polonya’dan Foundation Institute for Regional Development olduğu bildirildi.
Eğitim müfredatında yer alan eğiticilerin eğitimi programı, pilot uygulama olarak 24 kişilik bir eğitici grubuna proje ortaklarından Tripolis Otel’inde eğitim alan eğiticiler, konaklama ve yeme içme sektöründe çalışan 250 kişiden oluşan gruba eğitim verdi. Ayrıca projenin web sitesinde, eğitimcilerin eğitim süresince online danışmanlık alabilmelerini sağlayacak e-öğrenme platformu oluşturuldu.