HABERDENİZLİ.COM

Tavas İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Özkan Duvarcı, İlçede bulunan okullara bir yazı göndererek Ocak ayında Eğitim Bir Sen temsilcilerinin Hangi tarih ve saatlerde okullarda sendika adına çalışma yaptığı hakkında bir rapor istedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün istemiş olduğu bu rapora Denizli Eğitim Bir Sen Şubesi yaptığı yazılı açıklamayla sert tepki gösterdi. İstenen bu raporla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sendikal faaliyetleri engellemeye çalıştığını İddia eden Eğitim Bir Sen Denizli Şubesi, “Üyelerimizin haklarını savunmak, üyelerimizle bir araya gelerek onların sorunlarını çözmek ve eğitim çalışanlarıyla bir araya gelerek sendikal haklar çerçevesinde okul ziyareti yapan sendika temsilcilerimize yapılan baskının izahı yoktur.” İfadelerini kullandı. 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bu uygulamyla birlik ve beraberliği bozmaya çalıştığını ifade eden Eğitim Bir Sen Denizli Şubesi, “Ülkemizin zor günlerden geçtiği şu günlerde, birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç varken, birlik ve beraberliğimizi bozucu ve sendikacıların dakikasının ve saniyesinin hesabını tutmak bu ilçe milli eğitim müdürünün ne kadar basiretsiz olduğunun göstergesidir.” dedi.

ESKİ TÜRKİYE’Yİ Mİ ÖZLÜYORLAR

Sivil toplum örgütlerinin 28 Şubat sürecinde ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde sorumluluk alarak darbelerin engellenmesinde ve badirelerin atlatılmasında büyük rol üstlendiğini ifade eden Sendika, Devletimiz; Yeni Türkiye de sivilleşmek için, sivil toplum kuruluşlarının önü açmaya çalışırken, bu İlçe Milli Eğitim Müdürü sivil toplum kuruluşlarının, örgütlenmesini engelleyerek ülkemizin bu olayları tekrar yaşanmasını mı özlenmektedir.” 


GİRİLMEDİK ÖĞRETMENLER ODASI BIRAKMAYACAĞIZ

Üyelerinin haklarını korumaya devam edeceklerini belirten Sendika, açıklamasına şöyle devam etti; “Türkiye’nin sivilleşmesinde, toplumsal değişiminde ve demokratikleşmenin önünü açmada,  öncü olan sendikamız baskılara boyun eğmeden, üyelerinin haklarını korumaya ve üyeleriyle bir araya gelmeye devam edecektir. buradan şunu çok net bir şekilde ifade etmek istiyoruz; sendikal çalışmalarımızı, ne baskılarınız ne de eski Türkiye özleminiz engelleyemeyecektir. Girilmedik öğretmenler odası görüşülmedik eğitim çalışanı bırakmayacağız.”

KANUNLARI HATIRLATTILAR

“Sendikal haklar çerçevesinde yer alan Uluslararası sözleşmeler, kanunlar, yönetmelikler ve yönergelerden bi haber olan ilçe milli eğitim müdürüne şunları hatırlatmak istiyoruz. Anayasa’nın 90. maddesi, “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmündedir” hükmünü içermektedir. Sendikal faaliyetleri güvence altına alan “Sendikal Örgütlenme ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin 87 sayılı Sözleşme”, “Kamu Hizmetlerinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 sayılı Sözleşme”, “İnsan hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme” gibi usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmaların, Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca iç hukuktaki bir hüküm gibi uygulanması gerektiği kabul edilmektedir’ hükmünü hatırlatıyor ve aşağıdaki hususlara uymaya davet ediyoruz.

“4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 5198 sayılı Kanun’la değişik 18. maddesinde, “Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz.”

“5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci maddesinde “ (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” maddelerini hatırlatıyoruz.”