Uzm. Dyt. Nilay Keçeci sınav öncesi sağlık problemlerini önleyen ve başarıyı artıran beslenme planı hakkında bilgi verdi.

Sınava kadar yeni tatlara kapalı olun
Doğru ve dengeli beslenme; sınav sırasında dikkat dağınıklığının engellenmesini,soruların doğru okunup anlaşılmasını ve vücutta şeker dengesini sağlamaktadır. Bunun için öncelikle bu dönemde yeni tatlar denenmemelidir. Vücutta etkileri bilinmediği için bu zamana kadar tüketilmemiş besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle gaz içeriği yüksek brokoli, karnabahar, nohut, barbunya, kuru fasulye gibi yiyecekler ve gazlı içeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmez. Yine çok tuzlu ve şekerli yiyecekler vücut dengesini olumsuz etkileyebileceğinden tüketilmemelidir.

Fiziksel ve zihinsel gücün kaynağı kahvaltı
Çocukların fiziksel aktivitesinden zihinsel algılamasına kadar pek çok noktada kahvaltının etkisi büyüktür. Araştırmalar, kahvaltı yaparak sınava giren çocukların yapmayanlara göre daha fazla başarı gösterdiğini ortaya koymaktadır. Kahvaltıda aşırı şeker tüketmek, sınava girmeden önce şekerin yükselmesine, sınav esnasında ise düşmesine ve dikkatinin dağılmasına hatta bir süre sonrada uyku halinin başlamasına neden olabilir. Kahvaltıda peynir, yumurta, domates, salatalık ve tam buğday esmer ekmek tüketilmelidir.

Doğal hafıza ilacı balık 
Öğle ve akşam öğünlerinde özellikle fırın, haşlama ya da ızgara olarak balık tüketmek hafızayı canlı tutmayı sağlar. Haftada en az üç gün balık tüketilebilir. Besin değerini kaybetmemesi için kızartılmamalıdır. Doktor kontrolünde karar verilmişse balık yağı da kullanılabilir. Öğle ve akşam öğünlerinde bağırsak sistemini etkileyecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Balık dışında et ya da tavuk da tüketebilirler. Protein içeren bu besinler zinde kalmayı ve enerjinin tamamen kullanılabilmesini, yağ asitleri ise beyin hücrelerinin etkin çalışmasını sağlar. Yanında mutlaka bir kaç dilim esmer ekmek ve bol yeşillikli salata tüketilmelidir. Salata, mide ve bağırsak sistemlerini dengede tutar ve toparlanmasına yardımcı olur.

Kuru üzüm, kuru incir ve ceviz konsantrasyonu sağlar
Şeker, çikolata gibi gıdaların sınav sırasında algı ve dikkati artırdığına yönelik yanlış bir inanış var. Sınav sırasında az miktarda çikolata, mutluluk vererek stresi azaltabilir; ancak fazla tüketimi konsantrasyonu da bozabilir.Sınav sırasında çikolata, şeker gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilebilir. Stres, sınav sırasında başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bol miktarda magnezyum içeren ıspanak, stresi azaltmada etkilidir. Yine magnezyum kaynağı olarak diğer yeşil yapraklı sebzeler de stres ile mücadele sağlar.

Sınavdan önceki gece meyve tüketmeyin
Özellikle yatmadan hemen önce meyve tüketmek sabah kalkıldığında şeker düşüklüğü yaratabilmektedir. Bu nedenle yatmadan önce sadece süt ve ya badem tarzında bir ara öğün ertesi gün olacak sınav programına hazırlanmaları sağlayabilir. Ancak sınavdan bir iki gün önce, gün içinde 3 orta boy büyüklükte meyvenin de tüketilmesi gerekir. Meyveler hem enerji sağlayacaktır.

Sabah zinde uyanmak için…
Gün içinde zindeliği ve sınavda performansı etkileyen en önemli faktörlerden biri de uykudur. Özellikle 22.00 ve 02.00 saatleri arasında büyüme hormonu en etkin şekilde salındığından bu saatlerde uykuda olmak kaliteli bir uykuyu sağlar. Bu kaliteli uyku sabahstressiz, daha dinç ve zinde uyanmayı sağlayacaktır. Sınav öncesinde kahve ve çayın fazla tüketilmesi uykusuzluk problemine neden olabilir. İçerdikleri kafein miktarı nedeni ile uyarıcı etki yapan bu içecekler tavsiye edilmemektedir. Sınav gününden önce tüketilmesi tavsiye edilen en önemli içecek sudur. Su 2 litreye yakın tüketilebilir.