Denizli Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Müftülüğü tarafından EGS Park'ta düzenlenen ''İlk Kıvılcım Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Milli Mücadele'de Denizli'' konulu sempozyumda konuşan Görmez, Milli Mücadele'nin büyük manevi mimarlarının bulunduğunu, her ilde, ilçede bir Ahmet Hulusi'nin var olduğunu belirtti.
Bu tür programların, istiklal ve bağımsızlığın imanın ve İslam'ın ayrılmaz bir karakteri olduğunu, manevi şahsiyetlerin milleti nasıl harekete geçirdiğini, savaşa öncülük yapan komutanlarla nasıl iş birliği içerisinde hareket ettiklerini göstermesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Görmez, ''İstiklal Savaşımızı anlatan bazı sinema filmlerinde, tiyatro gösterilerinde din adamlarının düşmanla iş birliği yapan insanlar olarak gösterilmesi hep kalbimi yaralamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu eksikliği görerek geçmiş bir tarihte Milli Mücadele'nin manevi mimarlarını yazmak için harekete geçmiş. Nitekim 2 ciltlik bir eser Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınları arasında yer almıştır'' diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca daha önce Türkiye'deki bütün müftülüklere yazılar yazarak Milli Mücadele'nin öncülüğünü yapan din adamları, müftüler, vaizlerinin tespit edilmesi için çalışma yapıldığını anlatan Görmez, toplanan belgelerin araştırmacıların ulaşabileceği bir mekanda bir araya getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
''Din, milletin kimliğini oluşturan önemli bir değerdir'' diyen Görmez, kültürün, tarihin, vatanın da bir milletin kimliğini oluşturan unsurlar olduğunu ifade etti.
Görmez, tarih sahnesinde inancını kaybedenlerin, milletleri millet yapan bütün değerlerini kaybettiğini vurguladı.

-''Büyüklerimizi genç kuşaklara anlatmak zorundayız''-

Günümüzde, Müslümanlar arasına sokulan fitne ateşiyle, ırkçılık, mezhep, meşrep çatışmalarıyla kardeş kavgalarının devam ettiğini ifade eden Görmez, ''İslam coğrafyasında, milletin fertleri arasında kardeşlik hukuku ve kardeşlik ahlakı tesis edildiği takdirde bütün zorlukların nasıl üstesinden gelindiğini görüyoruz'' dedi.
Görmez, şöyle konuştu:
''Biz Müftü Ahmet Hulusi Efendi gibi büyüklerimizi genç kuşaklarımıza anlatmak zorundayız. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün dünyayla münasebetler kurduk. Özellikle dünyanın muhtelif bölgelerinde istiklal ve bağımsızlığına kavuşamamış, azınlık içerisinde sadece kendilerine verilecek ihsanı bekleyerek yaşayan Müslüman topluluklar var. O Müslüman toplulukların hayatını gördüğümüzde ne büyük bir nimete sahip olduğumuzu anlıyoruz. Onun için bunları gençlerimize anlatmak hepimizin önemli bir görevi.''