Son günlerde dershane mezunlarının yoğun şekilde paylaşım yaptığı gözlenirken 12 Kasım Pazartesi akşamı rekor sayıda tweet atıldı. Sosyalmedya.in Sosyal Medya Takip Sistemi tarafından 187 bin 362 kişinin dershaneler hakkında attığı 1.249.477 tweet arşivlendi. Twitter API kodlarının yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle 423 bin tweet ise arşivlenemedi.

Her derbi maçında Twitter rekorunun kırılmasına alışan Türk Twitter kullanıcıları, #dershanemolmasaydı etiketiyle bu rekoru dörde katladı. Derbi maçlarında bir başlık altında en fazla 450 bin tweet atılırken dershaneyle ilgili etiketin hatalı yazılan versiyonlarıyla birlikte 2 milyon tweet paylaşılmış oldu.

DERSHANELER TOPLUMSAL İHTİYAÇ

1 Eylül’den bu yana atılan tweet’ler incelendiğinde, dershane öğrencilerinin hafta sonlarında paylaştığı twitter mesajları nedeniyle genelde Cumartesi ve Pazar günleri Twitter’da dershane gündeminin yoğunlaştığı görülmekte. Deshanelerin geleceği belirsizliğini korurken Twitter kullanıcılarının #dershanemolmasaydı hashtag etiketiyle yaptığı paylaşımlar toplumdaki dershane ihtiyacını da net biçimde ortaya koyuyor.

Twitter kullanıcılarının üniversiteye giriş hikâyelerini ve kişisel gelişimlerini de ifade eden twitter mesajları içerisinde eğitimde rekabet ve kalitenin dershanelerin sağladığı katkı ile yükseldiğine dikkat çekiliyor. Anadolu’nun en küçük ilçelerine kadar uzanan dershanelerin eğitim sistemindeki boşluğu doldururken eğitim kalitesindeki çıtayı da yükseltmiş olmasından övgüyle söz ediliyor.

Dershane lerin eğitim sistemine sağladığı katkı ile ilgili en çok Retweet edilen dikkat çekici Twitter mesajları:

Sokak Tweetcisi @SokakTweetcisi
Dershanelerin kalkması herşeyin çözüleceği anlamına gelmez. Sadece özel ders veren hocaların cebi biraz daha kabarır. #dershanemolmasaydı

Final Dershaneleri ‏@finaldershanesi
#dershanemolmasaydı yüz binlerce öğrenci okul dışındaki zamanını bu kadar disiplinli, programlı ve dolu geçirebilir miydi?

Nazlı Ilıcak @Notredamedesion
#dersanemolmasaydı imkân sahibi gençlerle yarışmak mümkün olmazdı.
#dershanemolmasaydı ozel okulda okuyan,devlet okulunda okuyanı kolayca geçer, özel hoca da tutarak en iyi lise ya da üniversiteye yerleşirdi.
#dershanemolmasaydı imtihanlara hazırlıkta eşitlik sağlanamazdı. Zira zengin özel hoca tutar, diğerleri yaya kalırdı

Adem Cabalak @_cabalak
#dershanemolmasaydı, eğitimimize bugünkü kaliteyi getiren rekabet ortamı hiçbir zaman oluşmazdı.

Ergün Demir @ergundemir
@Notredamedesion #dershanemolmasaydı bir görme engelli olan ben okulumu bitirip Batmanın köylerinde öğretmenlik yapamazdım.

mehmet ergen @mathsam71
#dershanemolmasaydı hakkariden, muştan, vandan üni okuyan kaç genç çıkacak diye merak ederdim

Töder @Toder2002
#dershanemolmasaydı bügün bir cok kimse köyünde kasabasında olacaktı genc beyinler nasıl burs alacaktı ?

Sınav Dershaneleri @sinav_dershane
#dershanemolmasaydı Öğrenciler büro köşelerinde ve evde özel derse muhtaç olur, bir çoğu da bu desteğe hiç güç yetiremezdi.

Rehberlik @rehberhoca
#dershanemolmasaydı bu vatan evlatlarına gercek REHBERLİĞİ kim yapacaktı?

Uğur Işılak @ugur_isilak
#dershanemolmasaydı Anadolu'nun masum ve mağdur çocukları, mağrur olanlara dersini veremeyecekti...

Emre Uslu @EmreUslu
Zenginler nasılsa çocuklarını bir yol bulur okuturdu (yurt dışı vs) ama #dershanemolmasaydı bizler üniversite kazanamazdık bu kadar NET.

Uğur dershanesi @DershaneUgur
#dershanemolmasaydı ..... olurdu? Ya sizin? Dershaneniz olmasaydı ne olurdu? Boşlukları doldurmak için söz sizde!

Atalay Demirci @AtalayDemirci1
#dershanemolmasaydı eğitim sistemimiz mükemmel olsaydı ya da en azından her yıl değişmeseydi o zaman dershenelere ihtiyac olmazdı rüyamı:)

Ertem Şener @_ertemsener
#dershanemolmasaydı buralarda olmazdım !!!

Erhan Başyurt @erhan_basyurt
#dershanemolmasaydı Malatya Lisesi'nden mezun olup Boğaziçi Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanmam herhalde mümkün olmazdı...

Suat Kartal @kartal_suat
Tunceli'deki #dershanemolmasaydı Mühendis değil dağda terörist olurdum...

Twitter’da dershanelere destek mesajlarının yoğunlaşmasıyla birlikte dershane ve eğitim sistemine yönelik eleştiriler de gündeme geldi. Türkiye’deki sınav sisteminin ve üniversite kontenjanlarının yetersizliği tartışılırken dershane sistemine yönelik eleştiriler de dile getirildi.