Denizli Emek Çalışanlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği (EMEKDER), "Sen de yapabilirsin" sloganıyla Denizli’de ilk defa Genç Mucitler Yarışması düzenleyecek. Ocak 2013 sonunda başlayacak başvurular, mart ayında sona erecek. Jüri tarafından değerlendirmeye alınacak buluşlar, icatlar, projeler ve hayatı kolaylaştıran tasarımlar, 1 Mayıs 2013'te açılacak sergiyle kamuoyuna tanıtılacak. Dereceye girecek mucitlere, dernek yönetimi tarafından çeşitli teknolojik cihazlar hediye edilecek. Ayrıca ortaya çıkacak icat, marka ve patent işlemleri yaptırılarak koruma altına alınacak.

Yarışmanın tertip komitesi, Halk Caddesi'ndeki dernek binasında bir toplantı yaptı. Sayılı illerde yapılan bu yarışmanın üyeleriyle birlikte herkese açık olduğunu belirten EMEKDER Başkanı Osman Sınav, genç yetenekleri, ilginç fikir ve buluşları günyüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Denizli’deki bütün sektörlerin ar-ge, yeni fikirler ve yeni buluşlara her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu ifade eden Sınav, “Yaklaşık yedi yıl önce kurulan derneğimizin, 170 üyesi bulunuyor. Gönüllülerle birlikte binden fazla üyemiz var. Bunların tamamı işçi. Özellikle sanayi sitelerinde çalışan üyelerimizin, çok farklı fikirleri ve icatları olduğunu biliyoruz. Bu sıradışı insanları biraraya getirmek, fikirlerini ve buluşlarını görmek, sektörlere ne gibi katkılar sağlayabileceğimizi anlamak için bu yarışmayı organize ettik. Herkese açık olan yarışmamıza, özellikle çıraklık eğitim merkezlerindeki öğrenci arkadaşlarımızın katılmasını istiyoruz.” dedi.

Jürinin değerlendirmesinin ardından yarışmaya gönderilen buluşlar ve icatların bir sergiyle kamuoyuna tanıtılacağını belirten EMEKDER Başkanı Sınav, “İşçilerin sorunlarıyla ilgilenen bir dernek olduğumuz için sergimizi ve yarışmamızın ödül törenini, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda yapacağız. Her yıl irili faklı olaylarla anılan işçilerimizin bayramını, yarışmamız ve ödül törenimizle birlikte bayram gibi kutlayacağız. İlginç fikir ve buluşları da ödüllendireceğiz. Dereceye giren mucitlerimizin buluşlarının marka ve patentlerini onlar adına alarak, ortaya çıkarılan eseri koruma altına alacağız. Sanayicilerimizden kendisine yarayacak buluşları almak isteyen de mucidimize telif hakkını ödeyecek. Yarışmamız ilk olmasına rağmen büyük ses getirmesini bekliyoruz. Çok ilginç buluşların ve icatların katılacağından eminim.” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Adres Patent Bölge Müdürü Mehmet Ali Koralay tarafından, tertip komitesine marka, patent, buluş ve icat konularında bilgi verildi.