İstanbul’un Fethi’nin 559. yıl dönümü nedeniyle Denizli Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu konuşmacı olarak katıldı. Vatandaşlar ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferans Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yanı sıra Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak’ın da katıldığı konferansın açılışını böylesi bir organizasyon için kendisini Denizli’ye davet eden Belediye Başkanı Osman Zolan’a teşekkür ederek başlayan Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, konuşmasında İstanbul’un Fethi öncesi Fatih Sultan Mehmet’in yaşadıklarını, planlamalarını onu yetiştiren anneyi, babayı, hocalarını ve çevresinde bulunan insanları anlattı.
Osmanlı devletinin bir sünnet devleti olduğunu ve kurduğu medeniyetin de bir sünnet medeniyeti olduğunu söyleyen Bahadıroğlu, Osmanlının İstanbul'u fethetmek için bir devlet kurduğunu belirtti. Osmanlı devletinin bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmak için mücadele ettiğini belirten Bahadıroğlu, “ Günümüzde ise toplumsal olarak nereye ulaşmak istediğimizi bilmiyoruz. Navigasyonsuz dolaşıyoruz, hedefimiz yok" dedi.
İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği zaman 20 yaşında olduğunu hatırlatan Bahadıroğlu, fethiyle ilgili yapılan hazırlık çalışmalarını anlatarak konuşmasına devam etti. Fetihten sonra Sultan Mehmet'in fethiyle değil, kendisini yetiştiren hocası Akşemseddin ile övündüğünü vurgulayan Bahadıroğlu, bir insan yetiştirmenin çok önemli olduğunu belirtti.
Sultan Mehmet'in önüne koyduğu hedefin peşinden giderek İstanbul'u fethettiğini kaydeden Bahadıroğlu, " Yüreğinizi hedefinizin yanına koyduysanız Allah önünüzü açar" dedi.
Konferans veren Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, son zamanlarda televizyonlarda sıkça izlenen tarihi film ve dizilere de göndermeler yaptı.
Filmle ilimin karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Bahadıroğlu, ”Tarihi dizileri gerçektir diye düşünüp izlersek kul hakkı yemiş oluruz” dedi.
Bahadıroğlu filmlerin eğlenmek için yapıldığını, tarihin ise eğlenceyle alakası olmadığını dile getirerek, "Filmlerde tarihi kişiler yanlış tanıtılıp yansıtılıyor. Muhteşem Yüzyıl dizisinde haremden ayrılmıyormuş gibi gösterilen Kanuni’nin hükümdarlık süresince isyan ve seferlerden haremle uğraşacak vakti yoktu. Adeta cadı olarak adlandırılan Hürrem Sultan’ın hayır için birçok hastane, cami gibi yapı inşa ettirdi. Tarihi, filmlerle özdeşleştirmeyin. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenin. Geçmişinizi doğru şekilde kavrayabilirseniz gelecekte emin adımlarla yürüyebilirseniz” ifadelerini kullandı.
Yavuz Bahadıroğlu, “Tarihi dizileri yayınlayanlara kızamıyorum. Çünkü onlar para kazanmak için yapıyorlar. Ama bizler bu dizi ve filmleri gerçek diye izlersek kul hakkı yemiş oluruz. Bir gün ablamın evine gittim. Dizinin etkisine kapılmış, Hürrem Sultan’a beddua ettiğini duyunca onu hastalandığında hangi hastaneye gittiğini sordum. Ablam Haseki Hastanesi deyince ben de bu hastaneyi Hürrem Sultan’ın yaptığını söyleyince gerçekleri anladı. Bu gerçekleri tarihi dizilerde değil bilimde aramamız lazım” şeklinde konuştu.
İnsanıyla övünmeyen memleketin çökmeye mahkûm olduğunu dile getiren Bahadıroğlu, “Bizler ne zaman taşımızla toprağımızla değil insanlarımızla övünürsek ya da övünülecek insan yetiştirirsek o zaman Osmanlı torunlu oluruz. Bu kadar modern teknik varken yaptığımız mimarilerle o zamanın kısıtlı şartlarında yapılan mimariyi geçemiyoruz. Ben bunun nedeni olarak eskilerin harca besmele, yeni mimarlarınsa hile hurda katmasını gösteriyorum. Ne zaman harca tekrardan besmele katarsak o zaman Mimar Sinan’ınki kadar büyük ve haşmetli mimarilere sahip oluruz” şeklinde konuştu.
Konferans sonunda Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak sahneye çıkarak salondakileri selamladı. Geçmişimizi bugün her zamankinden çok daha anlamaya ihtiyacımız var diyen Başkan Zolan, “ Tarihimizi sevdiren adam Yavuz Bahadıroğlu'nu sizlerle bir araya getirmek, bizim için bir onur oldu. Davetimize icap ettiği için kendisine teşekkür ediyorum. En kısa sürede farklı konularda da bilgi ve tecrübesinden faydalanmak için yeniden birlikte olmak istiyoruz. “dedi.

Başkan Zolan daha sonra Yavuz Bahadıroğlu’na plaket sundu. Yazar konferans sonrası okurlarına kitaplarını imzaladı.