Denizli’de İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, yeni eğitim sistemi ile ilgili olarak okulları tek tek mercek altına aldıklarını, velilerin çocuklarını okula gönderme konusunda endişe duymamaları gerektiğini söyledi. 4+4+4 sistemiyle ilgili olarak veliler arasında oluşan kaygı ve endişelerin yersiz olduğunu ifade eden Müdür Akgül, “Bu seneki yeni uygulamada sadece ilkokul ve orta 1’lerin müfredatı yenilendi. İlkokul 1. sınıfın müfredatı çok kolaylaştırıldı. Çocukların fiziki ve zeka gelişimleri göz önünde bulundurularak, özellikle 1. kanaat dönemi tamamen oyun, eğlence ve akranları ile uyum ve işbirliği içerisinde olabilmeleri, kendi ihtiyaçlarını karşılama alışkanlığını kazanmaları yönündeki sosyal, kültürel, fiziki etkinliklerle geçecek. 2. kanaat döneminde okuma-yazma etkinlikleri başlayacak” dedi. 4+4+4 sisteminin gelişmiş ülkelerden sentezlenerek hazırlandığına dikkat çeken Müdür Akgül, “Eğitim sistemimizde devrim niteliğinde köklü bir değişim oldu. Her değişimde sancılar olabileceği gibi, burada da bir takım farklı değerlendirmeler olabiliyor. Zorunlu eğitim geçtiğimiz 15 sene içerisinde kesintisiz 8 yıl olarak uygulandı. Şimdi 12 yıla çıktı ama kademeli olarak uygulanmak üzere. En büyük değişim bu. 12 yıllık zorunlu eğitim AB ülkelerinde, OECD ülkelerinde, toplamda 43 ülkede uygulanan eğitim modellerinin sentezi bir model” dedi.
Müfredat sıkıntısı olmayacak
Hali hazırda ilköğretimde okuyan öğrencilerin kademeli geçiş yapmasını sağlayacaklarını, bu yıl ilk defa okula başlayacaklardan itibaren sistemin devreye sokulacağını anlatan Akgül, “Bireysel sıkıntılar çıkabilir ama genelde öğrencilerin okula rahatlıkla gidip gelebileceği bir planlama yaptık. Fiziki mekan olarak hazırız. Öğretmenlerimizde eğitim çalışmalarına başladı. Uzaktan eğitim yöntemi ile e-konferans yöntemi ile öğretmenlerimiz eğitimden geçti. Burada bizim en çok üzerinde durmamız gereken, FATİH projesi. Bu projede bütün dünya Türkiye’yi izliyor. Biz de bütün gözler üzerimizde olması münasebeti ile ciddi planlı sistemli bir şekilde ilerliyoruz. Denizli’de tüm ortaöğretimlerde bu proje uygulanıyor. Önümüzdeki aylarda da tüm öğrencilere tablet bilgisayarlar verilecek. Müfredat olarak da sıkıntı olmayacak. Çünkü kademeli bir geçiş uygulanıyor. Dolayısı ile çok fazla bir handikap, sorun, sıkıntı gözükmüyor.” Şeklinde konuştu
Önceki yıllarda 69 aylıklar 1. sınıfı okudu
66 ay meselesinin bazı kesimler tarafından su istimal edildiğini ve velilerin gereksiz yere korkutulduğunu vurgulayan Müdür Akgül, “Eskiden 31 Aralık tarihi itibariyle çocuklar 72. aya girdiğinde zorunlu olarak 1. sınıfa başlatılıyordu. Yani çocuk 69 aylıkken eğitime başlayabiliyordu. Şimdi 66 aylıkken başlayacak. Bu şartlarda arada üç ay fark var. Program da hafifliyor. Velilerin, ayrıntıları görmeden gereksiz kaygı ve endişe etmesini gerektirecek bir durum yok. Sırf 3 ay için bu tartışma gereksiz, biraz abartıldı. Üstelik bu yeni uygulama ile geçmişte biz velilerden çok eleştiri alırdık. Ortaokul öğrencilerinin arasında ilkokulların ezildiği konusunda tepki alırdık. Şimdi yeni sistemle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bütün çocuklar kendi akran grupları ile sınıfına girecek. Çocuklarımızın okula gönderilmesinde fayda var”
306 ilkokul, 206 ortaokul, 25 imam hatip ortaokulu
Bu geçiş sürecinde mutlaka sıkıntıların olabileceğini belirten Sebahattin Akgül, “Bu öğretmen dağılımında da var, insan kaynakları istihdamında var, okulların kapasitelerinde var. Ama Denizli’de okullarda yığılma gibi bir sıkıntı yok. Denizli’de hayırsever insanların yaptığı okullar olması nedeniyle biz fiziki mekan bakımından sıkıntı yaşamayacağız. Bunları da tamamen dönüştürdük. 306 tane ilkokulumuz oldu. 206 tane ortaokulumuz oldu. 25 tane imam hatip ortaokulu oldu. Dönüşümde de fazla sorun yaşanmayacak, çünkü 6,7 ve 8. sınıflar hangi okulda geçtiğimiz yıl başlamış ise o okulunda liseye geçene kadar devam edecek” diye konuştu. Müdür Akgül, yeni eğitim öğretim yılında il genelinde 26 bin öğrencinin 1. sınıfa başlamasını beklediklerini sözlerine ekledi.