Denizli Büyükşehir Belediyesi, ve TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) işbirliğiyle merkez ve ilçelerdeki okullarda görev yapan öğretmenlere yönelik ‘Atık Pil Eğitim Semineri’ düzenledi. İlçelerde başlattığı eğitimleri tamamlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, merkezde ise son semineri Çatalçeşme Oda Tiyatorsu’nda gerçekleştirdi. Seminere, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran, TAP Proje Sorumlusu Gani Sercan Özkılıç ile eğitimciler katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Gökoğlan, seminerde yaptığı konuşmada, atık pillerin toplanmasının önemine değinerek, bugüne kadar konuyla ilgili toplumun birçok kesimine yönelik konferans ve eğitimler düzenlediklerini söyledi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 8 ana atık birimi olduğunu, son olarak lastik ve elektronik atıklar üzerinde durduklarına dikkati çeken Gökoğlan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir kalem pilin ağırlığı 18 gram, zehirlediği alan ise 4 metreküp. Pilin zehirlediği, kirlettiği alan 1 ton evsel atığın kirlettiği alanın karşılığıdır. Geçen yıl Denizli’de 3.500 kilogram atık pil topladık. Eğer 1 kalem pil bir 1 ton çöpün karşılığı ise 2014’de topladığımız pillerle 195.000 ton çöpün kirlettiği miktar kadar alanı kurtarmışız demektir. Topladığımız pillerin, neredeyse Denizli’nin 1 yıllık topladığı evsel çöp atık miktarı kadar değeri var. Bu nedenle atık pillerin toplanması konusuna ayrı bir önem veriyoruz. İnsanlarımızı bilinçlendirmek için eğitim seminerlerimiz devam edecektir."
TAP Proje Sorumlusu Gani Sercan Özkılıç da, Türkiye’deki atık pilleri toplamakla yetkili tek dernek olduklarını kaydederek, "Piller günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Hizmet ömrünü tamamladıktan sonra pilleri atarız. Ancak pillerin atık hale geldikten sonra da reaksiyonu devam eder. Sıcaklık pilin içindeki kimyasal reaksiyonu artırır. Bu nedenle pillerimizi sıcaktan uzak tutmalıyız. Hayatımızın vazgeçilmezi olan pillerin çevre felaketine sebep olmasını engellemek istiyorsak diğer atıklardan ayrı toplayıp ilgili kuruma vermeliyiz" dedi. Sunumun ardından seminere katılan eğitimcilere atık pil ile ilgili broşür, eğitim CD’leri ve pil toplama kutuları verildi.