Uzun soluklu bir maratonun akabinde nihayet beklenen günün geldiğini belirten Şaban Varol; "Bu güne kadar yapıp yapmadıklarınızdan daha ziyade şu andan itibaren sergileyeceğiniz tutum sonucu etkileyecektir. Sağlıklı bir sınav süreci yürütebilmeniz için aşağıda belirttiğim hususlara dikkat etmeniz hayalinizdeki sonuca ulaşmanızda etkili olacaktır."
 
Bugün Neler Yapmalısınız?
• Her gün kalktığınız saatte kalkın
• Yeni konu çalışmayı artık bırakın. İçinizin rahat etmesi için bazı konu ve formüllere bakabilirsiniz. 
• Kendinizi meşgul edecek zihnen ve ruhen sizi rahatlatacak faaliyetlerde bulunun. Boşluğa düşerek kendinizi sorgulamaktan kaçının. 
• Herhangi bir sakatlığa yol açacak organizasyonlardan uzak durun.
• Sınav hakkında yapılan gereksiz konuşlardan kendinizi koruyun. Gerekirse bu ortamları terk edin.
• Yakın çevrenizle sinir bozucu tartışmalardan uzak durun.
• Yiyeceklerinize dikkat edin, enerjiye ihtiyacım var düşüncesiyle önünüze gelen her şeyi yemeye kalkışmayın.                                    
• Günü size huzur veren ortamlarda ve huzur veren insanlarla geçirin.
• Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat ediniz. 
• Gereğinden fazla TV izlemeyin ve sanal ortamlarda bulunmayın. 
• Sınav Giriş Belgesi ve Kimlik Kartınızı akşamdan hazırlayın.
• Doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmayın.
• Sürekli pozitif olarak enerjinizi zinde tutun. Başardığınızı hayal edin. Hedefinize olaşmış olmanın verdiği zafer sevincini şimdiden yaşamaya başlayabilirsiniz. 

Sınav Günü
• Erken kalkın.
• Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamanız önemli. Glikoz içeren besinler tüketebilirsiniz. Midenizi altüst edecek aşırı yağlı ve sulu yiyeceklerden uzak durun. 
• Kendinizi iyi hissettirecekse ılık bir duş alın.
• Rahat edeceğiniz şekilde giyinin. 
• Sınav evraklarınızı almadan evden çıkmayın.
• Cep telefonu, saat, bozuk para ve takı ile sınava alınmayacağınızı unutmayın.
• Tüm hazırlıklarınızı yaptıktan sonra trafik durumunu da göz önünde bulundurarak evden zamanında çıkın.                                                                
Sınav Anında
1. Pozitif olmak her zaman kazandırır. 
2. Sınav başlamadan önce fiziksel ihtiyaçlarınızı (tuvalet vb.) ihtiyaçlarınızı karşılayın.      
3. Rahat olun veya kendinizi rahatlatın. 
4. Gerginlik durumu söz konusu ise rahatlama egzersizi (8-10 defa burnundan derin nefes al, içinde bir müddet tut ve ağzından yavaşça bırak.) yap. 
5. Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri sorun.
6. Size verilecek olan cevap kağıdıyla ilgili kodlamaları eksiksiz yapın. Cevap kağıdının adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol edin. Kitapçık türünü işaretlemeyi ve imzalamayı unutmayın.
7. Kitapçığınızda sayfaların eksik olup olmadığını, kitapçık türünün ön sayfada yazılı olan ile iç sayfalarda yazılı olanların aynı olup olmadığını kontrol edin.
8. Denemelerde uyguladığınız stratejilerden vazgeçmeyin. 
9. Zamanı planlı kullanın. Soruları dikkatli okuyup anladıktan sonra cevaplandırın. Emin olmadığınız sorularla uğraşıp durmayın. Bir iki uğraşıda sonuca gidemediğiniz soruları sonraya bırakın. Zihniniz geçtiğiniz soruda kalmasın. Test bittikten sonra geçtiğiniz sorulara bakmayı unutmayın.
10. - Altı çizili veya koyu yazılı kelimeye dikkat edin. “..........değildir?” , “........yoktur?” , "............beklenmez?" , ".........olamaz?" , “..........en önemlidir?” gibi ifadeler hayat kurtarır. Soruyu anlayamadığınız zaman önce soru kökünü sonra seçenekleri okuyun. Daha sonra da, seçeneklerin ışığında soruyu bütünüyle inceleyin.
11. Uzun sorulardan korkmayın çünkü bu tür sorular iyi açıklanmıştır. “Uzun soru”, “zor soru” demek değildir.   Soru dağılımının  çok kolay % 10, kolay % 20 , normal % 40 zor % 20 , çok zor % 10 şeklinde olduğunu düşünerek peş peşe yapamadığınız soru geldiği takdirde demoralize olmayın. 
12. Sınav sırasındaki dikkatiniz dağılırsa ve yorgunluk hissederseniz rahatlama egzersizi (10-15 sn. derin nefes alma, gözleri kapama gibi) yapın.
13. İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. Çünkü en doğrunun istendiği bir soru ise ilk seçtiğiniz ne kadar doğru olsa da en doğru olmayabilir.
14. İşaretleme yaptığınız cevap bölümünün çözdüğünüz testle aynı olduğundan emin olun. (Örneğin Türkçe sorularının yanıtlarının cevap kağıdında matematik bölümüne kodlanmaması gibi) Kodlama yaparken kaydırma yapmayın. Cevabınızı sorunun optik formdaki ilgili alanına işaretleyin.
15. Ard arda aynı şıkkı 4’ten fazla işaretlediyseniz cevaplarınızı bir daha kontrol ediniz. Sınavlarda doğru seçenekler genellikle eşit olarak dağıtılır. Ancak doğru şıklar belli bir sıra takip etmez.
16. Çözemediğiniz sorularla moralinizi bozmayınız. Moralinizi bozduğunuzda diğer sorular çözerken konsantrasyon sorunu yaşayabileceğinizi unutmayın.
17. Dört yanlışın bir doğruyu götüreceğini unutmayın. Emin olmadığınız sorular için eleme tekniğini kullanabilirsiniz.
18. Sayısal sorularda mutlaka işlem yapınız.
19. Bir testten diğer bir teste geçerken zihninizi ve bedeninizi dinlendiriniz. Gözlerinizi kapatarak derin nefes alabilir ve bu testin çok iyi geçeceği telkinlerinde bulunabilirsiniz.
20. Sık sık saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Çok sık saate bakmak sizi telaşlandırabilir.
21. Sınav bitiminden kısa bir süre önce hızlıca kodlamalarınızı kontrol edebilirsiniz.

Varol, sınava girecek öğrencilere; "Zorlu maratonda dileklerinizin gerçek olması temennisiyle, hepinize başarılar diliyorum." dedi.