Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Serhat Duras, Okan Kümüş ve Egemen Mert, tekerlekli sandalye kullanan arkadaşları Menekşe Honluk için proje hazırladılar. Proje ile ilgili bilgi veren mühendis adayı Serhat Duras, sosyal sorumluluk bilinci ile özellikle engelli arkadaşların sorunlarına çözüm aradıklarını ifade etti. Engelli arkadaşların kendi engelleri dışında hayatta farklı engellerle de karşılaştıklarını belirten Duras, bu zorlukları yaşayanlardan birisininde Gıda Mühendisliği Bölümünde okuyan arkadaşları Menekşe Honluk olduğunu söyledi. Duras, proje ile ilgili şu görüşlere yer verdi: “Arkadaşımız, soğuk ve yağmurlu havalarda tekerlekli sandalyeyi kumanda ederken ellerinin morardığını, hissizleştiğini ve kumanda kısmının korunaksız olmasından dolayı bu havalarda evden çıkmamayı tercih ettiğini belirtmişti bizlere.  Bizler birer makine mühendisliği öğrencisi olarak Menekşe’nin hayatını kolaylaştırmak adına tekerlekli sandalyeye kolayca monte edilebilen ve istenildiğinde çıkarılabilen bir el ısıtıcı projesi geliştirdik Kutunun üretim kısmında 3 boyutlu yazıcı kullandık.  Şu an el ısıtıcı cep telefonundan bir mobil uygulama ile kontrol edebiliyor ve içerisindeki ısıtıcı sayesinde istenilen sıcaklık değerine ayarlanabiliyor.  El ısıtıcı, yağmur geçirmez olup yağmurlu havalarda kumanda da zarar görmüyor. Bu sayede bahsettiğimiz sorunu yaşayan arkadaşımızın soğuk havalarda elleri konfor altında bulunabiliyor ve soğuk havalarda çekinmeden dışarı çıkabiliyor.”

Projeye başlarken amaçlarının sadece Menekşe’nin bu sorununu ortadan kaldırmak olduğunu belirten Serhat Duras, bölüm başkanı ve başkan yardımcısının önerilerini dikkate aldıklarını ve daha fazla kişinin sorununu ortadan kaldırabilmek için işi bir adım daha öteye taşıma kararı aldıklarını ifade etti. Duras, “Patent başvurusunda bulunduk ve daha fazla geliştirmek için üzerinde yoğunlaştık. Projemizi daha da ileriye taşıyıp daha fazla insana ulaşmak, sorunlarını çözebilmek için çabalıyoruz. Bu projede bize yardımcı olan üniversitemiz yöneticilerine, Prof. Dr. Erdinç  Şahin Çonkur hocamıza ve PAÜ Teknokent’e teşekkür ederiz” diye konuştu.

Ürünü deneyen Menekşe Honluk ise proje hakkında şunları ifade etti, “Soğuk kış günleri ve yağmurlu havalar bazen, biz akülü sandalye kullananlar için büyük bir çileye dönüşebiliyor. Çünkü o soğuk havada hem arabayı kumanda etmek hem de kumandayı o hava şartlarından korumak gerçekten güç bir iş. Ancak bu buluştan sonra böyle bir sıkıntımız kalacağını düşünmüyorum. Çünkü her iki problemi de bizim için çözmüşler. İnanıyorum ki bu buluş sayesinde ben dâhil bir çok bu konudan muzdarip arkadaşım artık rahat edecek. Hem kumandayı koruyor hem de elimizi ısıtıyor.  Böyle bir buluşu düşünüp uygulamaya geçiren hocalarım ve mühendis arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”