HABERDENİZLİ.COM

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bugün bilinçli teknoloji kullanımı hakkında gerçekleştirilen uygulama hakkında Denizli Valisi Hasan Karahan'a bilgiler verildi.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü 06.04.2017 tarihli  yazı ile ilçe okullarında; öğrencilerin okuldan arta kalan zamanlarını etkili ve verimli geçirmelerini sağlamak için Halk Eğitimler nezdinde spor ve sanat kursları açmalarını sağladı.

Okullara da talimat verilerek; kurslara katılan öğrenciler kayıt altına alınarak aylık raporlar çıkarıldı. Bu sayede 44 bin 349 öğrenci yönlendirildi ve 35 bin 651 öğrenci farklı kurslara kayıt yaptırdı.

Bu kursların en göze çarpan kazanımları arasında 35 öğrencinin açılan spor kursları kapsamında aldıkları eğitimlerle polis meslek yüksek okullarını kazanmasıdır.

2017 yılı Mart ayında planlamasına başlanılan ve rehberlik öğretmenlerin gayretleriyle uygulama yönergesi oluşturulan ve veli eğitimine odaklanarak yapılan çalışma; teknoloji kullanımı ile ilgili farkındalık düzeyini artırmayı, veli ve öğrencilerin teknoloji kullanımı konusunda doğru yönlendirilmelerini amaçlamıştır.

Eğitimin en önemli ayağı olan aile kavramın bir kez daha ne kadar büyük bir değer olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü bu çalışma sadece aile merkezli oldu. Öğrencilerin okullarında geçirdikleri zaman içerisinde teknoloji kullanım riski içerisinde olma ihtimali malumunuzdur ki mümkün değildir. Okul dışında yaşanan zaman içerisinde bu sorun ortaya çıkmaktadır. Tam bu noktada aileye ne kadar büyük iş düştüğü aşikardır.

Aile eğitimleriyle bu sorunun çözülebileceği düşüncesi ile rehberlik öğretmenleri çalışmalar başlattı. Şu anda masada bulunan “Bilinçli Teknoloji Bilinçli Gelecek” kitapçıklarını rehberlik öğretmenlerinden oluşan bir ekip hazırladı. Dijital ortamda da İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sitesinde de yer alan bu kitap tüm okullara da gönderildi. Okullardaki rehberlik öğretmenler kanalıyla test ve eğitimleri velilere uygulandı.

Rehberlik öğretmenlerin bulunmadığı okullarda ise çalışmalar rehberlik araştırma merkezlerinde görev yapan rehberlik öğretmenlerin kanalıyla yürütüldü. Sonuç gerçekten ümit vericiydi. Çoğu veli farkında olmadan hem kendileri hem de çocukları risk grubuna girmişler ve bu çalışma ile bunun farkına vardılar.    

Teknoloji bağımlılığını önlemek ve teknolojinin bilinçli kullanımını sağlamak amacıyla okullarda hem öğrencilere hem de velilere yönelik çalışma başlatmak için ilimiz genelinde 6 pilot okul belirlendi. 2 anaokulu, 2 ilkokul ve 2 ortaokul şeklinde belirlenen bu okullar;

1.     Saime Aslan Anaokulu

2.     Nedime Kabaklı Anaokulu

3.     Vali Recep Yazıcıoğlu İlkokulu

4.     Ticaret Borsası İlkokulu

5.     Turgay Mersin Ortaokulu

6.     Hacı İbrahim Cin Ortaokulu

6 pilot okulda veli ve öğrencilere yönelik anket yapıldı ve bu anketle teknoloji kullanım sıklığı ölçüldü. Ankete verilen cevaplara göre risk grubu veli ve öğrencileri tespit ederek öntest ortalama puanlarını belirlendi. Bireysel ve grup olarak psikoeğitim çalışması yapıldıktan sonra tekrar sontest yapıldı. Öntest ve son test ortalama puanları arasında “8” puanlık bir azalma görünce tüm il geneline uygulamanın yapılması için çalışma başlatıldı.

Anaokulu ve ilkokullarda 242 okul hedef olarak alındı. Velilere yönelik 1 ile 5 puan aralığında puanlama yapılarak anket uygulandı. 1 puan “nadiren” kullanımı ifade ederken 5 puan “her zaman” kullanımını ifade etti.

20 soruluk ankette 50 ve üzeri puan alanlar risk grubunu oluşturdular ve bunlar grup eğitimine alındı. Öğrencilerde ise 10 soruluk ankette 20 puan ve üzeri alan öğrencilerin velilerini grup eğitimine alındı.

Toplam 412 okuldan 84 bin 278 veli ankete katıldı. 11 bin 923 veli grup eğitimlerine davet edildi. 5 bin 675 veli grup çalışmasına geldi. 5 bin 29 veli de son teste katıldı.

SONUÇ:

Anaokulu ve ilkokullarda eğitimden önceki test puanı 35,24

Eğitimden sonraki test puanı 25,35

FARK: 9,89

Ortaokullarda eğitimden önceki test puanı 37,51

Eğitimden sonraki test puanı 26,09

FARK: 11,42

Ortalama puanlarda meydana gelen azalma teknoloji kullanımı sıklığının azaldığını, dolayısıyla yapılan çalışmanın etkililiğini göstermektedir.

Saime Aslan Anaokulu'nda düzenlenen basın toplantısına Denizli Valisi Hasan Karahan ve Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz katıldı.