Sendika binasında açıklama yapan Aktif Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı  Aydın Karaca, “Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değil. Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ‘Öğretmenlik’ mesleği, ‘Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.’ şeklinde tanımlanmıştır. Anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemekte. Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur.” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatı’nın ise hem yasallığı hem de uygulanabilirliğinin tartışmalı olduğuna dikkat çeken Karaca, “Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamakta. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmakta. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmakta. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez.” şeklinde konuştu. 

ANKET HERŞEYİ ORTAYA KOYUYOR
Karaca’nın verdiği bilgilere göre; öğretmenlerin nöbet tutması ile ilgili 3 bine yakın eğitim çalışanlarıyla yapılan ankette, katılımcıların yüzde 93’ünün nöbet görevi karşılığında ödeme yapılmasını talep etmiş. Nöbet görevini angarya gören öğretmen oranı yüzde 85, okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olması gerektiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 95.