Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu bahçesinde, Denizli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, eğitim kurumları, çevreyle ilgili faaliyet gösteren vakıf, dernek ve çeşitli kuruluşlarca stantlar açıldı.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da stantları gezdi. Başkan Zolan, belediyenin standında vatandaşlara fesleğen dağıttı. Etkinlikler Çatalçeşme Oda Tiyatrosu Toplantı Salonu’ndaki programla devam etti.
-TÜRKİYE’NİN EN TEMİZ KENTİ DENİZLİ-
Başkan Zolan, burada yaptığı konuşmada 2 gün önce düzenlenen bir yarışmanın sonucunda Denizli’nin Türkiye’nin En Temiz Kenti seçildiğini söyledi.
Vali Demir ve şehircilik İl Müdürü İbrahim Özsoy’la bugün İstanbul’a giderek ödülü alacaklarını kaydeden Başkan Osman Zolan, şunları söyledi:
‘Dün Denizlimizin en temiz kent yarışmasında Türkiye’mizde 1. oldu. Bizim için onurlu ve mutluluk verici bir durumdur. Tüm Türkiyemiz ve dünyamız Denizlimiz kadar temiz olmalıdır. Denizli Belediyesi atık su arıtmasıyla birçok ile örnektir. Arıtılan suda balık yaşıyor ve 1. sınıf tarımsal sulama suyu olarak kullanılıyor. 2004’de kanalizasyon suyu tarlalarda bahçelerde kullanılır ürünleri de bizim soframıza gelirdi. Ama şimdi oralardan nerelere geldik. Belediye bugün çöpten elektrik üretiyor. Önceden çöp dağlarında patlama olurdu. Şimdi biz o gazdan 3 bin konutun elektriğini karşılayacak elektrik üretiyoruz. Burada iş ortaklarımızda var. Çöpleri evimizde ayrıştırılmış şekilde topluyoruz. Denizli’de doğalgaz gelmezden önce Çınar’da kuş uçmazdı. Havamız o kadar kirliydi ki kuş başka yeri tercih ederdi. Bugün ise kuşlarımız buralarda görülüyor. Yeşil alanda Avrupa standartlarının üzerindeyiz. Pil ve atık yağların toplanması konusunda da çok iyiyiz. En temiz suyu musluklarımızdan akar duruma getirdik. Çevreye yönelik 28 farklı kriterlerin değerlendirilmesi sonucunda 1. olduk. Gelecekte sizlerin ve tüm canlıların daha sağlıklı ortamda yaşaması adına en büyük sorumluluğumuz olarak bunu yapıyoruz.’
   Denizli Valisi Abdülkadir Demir de, yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendiğini en anlamlılarından bir tanesinin de Dünya Çevre Günü olduğunu söyledi.
   Valilik olarak çevre gününü önemsediklerini kaydeden Vali Demir, ‘Herşeyin telafisi vardır. Ancak katledilen doğanın geriye dönüşümü neredeyse imkansızdır. Bu dönüşüm dünyanın en zor işidir. Bu nedenle bizim için çevreye yönelik her çalışma ve etkinlik önemlidir. Çevre, bize atalarımızdan miras değil çocuklarımızdan aldığımız bir emanettir. Bu emaneti koruyarak geleceğe en iyi şekilde taşıyıp ödül alan Başkanımız Osman Zolan’ı kutluyorum. Denizli merkezdeki çevre konusunda böyle güzel çalışmaları ilçelere ve genele yaymak için çalışıyoruz. Hava kirliliği gibi konularda da sizlerin desteğiyle çeşitli kararlar aldık ve uygulamaya başladık.’
  Daha sonra ilköğretim okulu ve anaokulu öğrencileri hazırladıkları etkinlikleri sundu. Lütfi Ege İlköğretim Okulu öğrencileri ‘Çevre’ konulu kompozisyonu sundu. Fatih İlköğretim Okulu öğrencileri de ‘Yeşil ve Mavi’ adını verdikleri kompozisyonu aktardı.
  Lütfi Ege İlköğretim Okulu 5/C sınıfı öğrencisi Ceyda Zolan ise ‘Herşey Bize Bağlı’ ismini verdiği kompozisyonu izleyenlere sundu. Fatih İlköğretim Okulu öğrencileri Folklor Ekibi’nin folklor gösterisi yaptığı etkinlikte Saime Aslan Anaokulu öğrencileri de atık poşetlerden yapılan balık kıyafetleriyle çevre duyarlılığını anlatan piyes sundu. Denizli Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Işıksu İnci Danışman öğretmeni Bahar Denirtaşoğlu gözetiminde ‘Cennetten Gelen Temizlik’ adlı proje sunumu yaptı. Projede günümüzde yoğun kimyasal içerikli kullanılan deterjan ve temizlik maddelerinin yerine alternatif olarak Denizli’de bolca yetişen cennet elması meyvesinin yapraklarından elde edilen organik kökenli temizlik maddesinin kullanılması ile ilgili sunum yaptı.
   Denizli Bilim ve Sanat Merkezi müzik alanı öğrencilerinden İpek Sabir, Cansu İrem Demirkıran ve İrem Gökgöz de danışman öğretmenleri Mustafa Avan’nın katkılarıyla canlı müzik sunumları yaptı. Aynı okuldan Saniye Yağmur ve Ogün Doğan öğretmenleri Altan Karabulut gözetiminde farklı bakış açılarıyla doğayı resmetti.
  Daha sonra Vali Demir ve Başkan Zolan, çeşitli yarışmalarda 1. olanlara ödüllerini sundu.