HABERDENİZLİ.COM

2022'deki Uluslararası ev tekstili fuarı, TETSİAD ve BTSO'nun bünyesinde bulunan küresel fuar acentesi (KFA) işbirliği ile Hometex ev tekstili ve aksesuarları fuarı adı altında gerçekleştirilecek.

TETSİAD Yönetim Kurulu Adına Başkan Hasan Hüseyin Bayram, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Türk ev tekstili sektörü, 180 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip, kg başı ihracat değerini 8 doların üzerine çıkararak, en fazla katma değer sağlayan, ülkemizin taşıyıcı lokomotiflerinden biridir. 

2020 yılında yaklaşık 100 milyar dolar olarak gerçekleşen dünya ev tekstili ihracatının en büyükleri arasında yer alan Türkiye, Çin, Hindistan ve Pakistan’dan sonra 4. sırada yer almıştır.  Avrupa’nın en büyüğü olan Türk ev tekstili sektörü, dünyanın en büyük brode ve güpür makine parkına sahiptir. Ayrıca, tasarım şampiyonuyuz ve dünya trendlerini biz belirliyoruz.

Böylesine büyük bir potansiyele sahip bir sektörün çatı kuruluşu olan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) olarak da, 25 yıldır, dünyanın en büyük iki ev tekstili fuarından biri olan EVTEKS Uluslararası İstanbul Ev Tekstili Fuarı’nı da biz düzenliyoruz. Bu fuar, her yıl Avrupa’sından Amerika’sına, Afrika’sından Asya’sına kadar dünyanın 180 ülkesinden binden fazla firmanın katılımıyla gerçekleştirilirken, sektörün kalbi de burada atıyor.

Dünya ev tekstili sektörünün yakından takip ettiği ve ülke ekonomimize ciddi döviz girdisi sağlayan bu fuar, kamuoyunun da takdir edeceği gibi, hiçbir kişi, kurum ve kuruluşun keyfi uygulama ve kararlarına kurban edilemeyecek kadar büyük bir öneme sahiptir.

Küresel salgının tüm dünyada ölüm saçtığı ve hayatın neredeyse tamamen durma noktasına geldiği 2020 yılında iki kez ertelenmek zorunda kalınan ve son olarak 20 – 24 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacağı aylar önceden ilan edilen EVTEKS Uluslararası İstanbul Ev Tekstili Fuarı’nın, fuar partnerimiz İstanbul Fuarcılık A.Ş.’yi de bünyesinde bulunduran CNR Holding tarafından, pandemi şartları gerekçe gösterilerek, TETSİAD’ın bilgisi dışında ve Fuar Komitesi’nin de yazılı onayı olmadan, 2022 yılına ertelendiği şeklinde bir karar alınmıştır. Ancak bu karar, imzalanan protokole aykırıdır ve gayri yasaldır.

Zira; TETSİAD ile İstanbul Fuarcılık A.Ş. arasında 06.12.2015 tarihinde imzalan protokole ek protokolün 3. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, fuarın ertelenmesi halinin tarafların karşılıklı mutabakatına tabii kılındığı, Fuar Komitesi’nin yazılı onayı olmadan fuar tarihinin tek taraflı değiştirilmesinin söz konusu olmayacağı hükme bağlanmıştır. 

Bu maddenin ihlal edilerek, katılımcılardan sözleşme bedellerini toplamasına rağmen, üstelik de fuar tarihine çok kısa bir süre kala, İstanbul Fuarcılık A.Ş.’nin böyle bir karar alması, hem uluslararası nitelikteki fuarımızın marka değerine, hem sektörümüzün prestijine, hem de ülkemizin dünya ticari hayatındaki saygınlığına büyük bir darbe vurmuştur. Bu davranış her yönüyle iş ve ticari ahlakla bağdaşmayacak, intihar niteliğindedir.

Ayrıca, İstanbul Fuarcılık A.Ş.’nin, uluslararası nitelikteki bir fuarı, protokole aykırı bir şekilde erteleme kararı almasına gerekçe olarak pandemi şartlarını göstermesi, kendi uygulamalarıyla tamamen çelişmektedir. Şöyle ki;

İstanbul Fuarcılık A.Ş.’nin 1- 4 Eylül 2021 tarihlerinde uluslararası gıda fuarı, 8 – 12 Eylül 2021 tarihinde HOSTECH by TUSİD Fuarı’nı düzenlediği, 29 Eylül – 2 Ekim tarihlerinde 65. AYMOD Uluslararası Ayakkabı Fuarı’nı, 17 – 20 Kasım 2021 tarihlerinde de 65. AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nı düzenleyeceği, gerek CNR’nin fuar etkinlik takviminde, gerekse sektörlerin kendi kurumsal internet sitelerinde ilan edilmiştir ve bu fuarların iptaline yönelik alınmış bir karar olmadığı da anlaşılmıştır. 
Dolayısıyla uluslararası ev tekstili fuarının, ertelenmesine gerekçe olarak pandemi şartlarının gösterilmesi son derece tutarsız ve haklı dayanaktan yoksundur. Fuarların pandemi nedeniyle ertelenmesinde karar mercii olan TOBB’un da bu yönde bir kararı veya tavsiyesi söz konusu değildir. 
TETSİAD olarak buradan bir konuya özellikle dikkat çekmek istiyoruz. Bilindiği üzere bugüne kadar fuarımıza mekânsal anlamda ev sahipliği yapan ve CNR Holding’in kiracı olarak elinde tuttuğu salonlar, yargı kararıyla artık, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin (İDTM) kontrolüne geçmiştir. 
Dolayısıyla holdingden İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı’nı 2022 yılında düzenleyeceklerine dair yapılan açıklamaların, sektörü yanıltmaya ve oyalamaya yönelik olduğu açıktır. 
Ayrıca CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı’nın basında yer alan açıklamasında EVTEKS İstanbul Ulusalararası Ev Tekstili Fuarı’nın Eylül 2022 tarihinde yapılacağı belirtildiği halde, fuara ait kurumsal sosyal medya hesaplarında, fuarın Mayıs 2022 tarihinde yapılacağı duyurulmaktadır. Bu durum bile tüm ciddiyetsizliği ve tutarsızlığı gözler önüne sermektedir.

CNR Holding ve İstanbul Fuarcılık A.Ş.’nin keyfi kararına, sektörü yanıltma ve oyalama girişimlerine TETSİAD yönetimi olarak sessiz kalmamız elbette söz konusu olamazdı.

Biz de Yönetim Kurulumuz ve Yüksek İstişare Kurulumuzun iradesi doğrultusunda, yasal haklarımızı kullanarak, tamamı İDTM’nin kontrolüne geçen İstanbul Fuar Merkezi’ni 3 yıllığına kiralayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) bünyesinde bulunan Küresel Fuar Acentesi (KFA Fuarcılık) ile sözleşme imzaladık. 

Dünyanın en büyük iki ev tekstili fuarından biri olan fuarımızı bundan böyle, HOMETEX EV TEKSTİLİ VE AKSESUARLARI FUARI adı altında, 17 - 21 Mayıs 2022 tarihlerinde, TETSİAD ve KFA Fuarcılık organizasyonu ile İstanbul Fuar Merkezi'nde, ulusal ve uluslararası alım heyetlerinin yoğun ve güçlü katılımı ile gerçekleştireceğiz.

Buradan da anlaşılacağı üzere CNR Holding’in ve bünyesinde bulunan İstanbul Fuarcılık A.Ş.’nin önümüzdeki yıl gerçekleştireceğimiz fuarla hiçbir ilgisi kalmamıştır.

Bir konunun altını daha özellikle çizmek istiyoruz. Küresel salgın nedeniyle geçen yıl gerçekleştirilemeyen bu yıl 20 – 24 Eylül tarihleri arasında yapılacağı ilan edilen, ancak tek taraflı olarak tekrar ertelendiği duyurulan fuar için, İstanbul Fuarcılık A.Ş. ile sözleşme yaparak katılım bedellerini ödeyen katılımcıların, bu ücretlerinin geri iadesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için İstanbul Fuarcılık A.Ş. ’ye yönelik her türlü hukuki takip başlatacağız. Üyemiz olsun olmasın, hiçbir katılımcımızın hakkını hiçbir kişi, kurum veya kuruluşa yedirtmeyeceğiz. Hem TETSİAD olarak hem de katılımcılar olarak, haklarımızın iadesi için ticaret mahkemelerinde gerekli davaları açacağız.

Ayrıca, 09.12.2005 tarihinde 2004/18291 numarasıyla tescil olunan ve tasfiye halindeki CNR Uluslararası Fuarcılık ve Tic. A.Ş. ile ortaklık markamız niteliğinde bulunan “EVTEKS” markamızın tüm haklarını geri almak için Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 29. maddesi kapsamında yasal işlem başlatacağız. 
Yaptığımız anlaşma ve aldığımız bu kararların sektörümüz açısından gerek ulusal, gerekse uluslararası boyutlarıyla çok olumlu yansımaları olacağına inancımız tamdır. Göreve gelirken söylediğimiz ve bugüne kadar da büyük bir hassasiyetle hayata geçirdiğimiz; temelinde istişare olan şeffaf, hesap verebilir ve ortak akla dayalı yönetim anlayışından bir an olsun vazgeçmedik. Bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.