Türkiye genelinde 250 bin kişinin katılabileceği Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü ve Kuranın Anlamıyla Buluşmak (KAB) Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği Kuran-ı Kerim Meali Yarışmasının Denizli ayağını Denizli Asil Genlik Spor ve İzcilik Kulübü organize edecek. 

Yarışma ile ilgili olarak Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyen Denizli Asil Gençlik Spor ve izcilik Kulübü Başkanı Ali Akyüz , “Geçen yıl ilki düzenlenen ve 150 bin kişinin katıldığı yarışmalarda bu sene ilk defa online olarak yurt dışından ve ceza evlerinden de yarışmacı kabul edilecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ve Diyanet İşleri Başkanlığının da desteğiyle 81 ilde ve 300 ilçede yapılması planlanan yarışmada Kuran ayetlerinin anlamı üzerinde yoğunlaşılacak. 31 Ocak'ta kayıtların son bulacağı yarışmada, İlköğretimden din alimlerine kadar 5 ana kategori yer alacak. 9 Mart 2014 tarihinde düzenlenecek sınavın sonuçları dev organizasyonlarla duyurulacak” dedi. 

NEDEN MEAL YARIŞMASI? 
Akyüz, neden meal yarışması düzenlediklerini ise şu sözlerle açıkladı; “Toplumun her kesimini Allah’ın (C.C.) son mesajı ile buluşturmak istiyoruz. Kur’an-ı Kerim’i anlayarak  okuma konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Toplumun Kur’an algısını, Allah’ın (C.C.) “oku” emrindeki muradına muvafık hale getirmek istiyoruz. Kur’an- Kerim’in hayatımızın her anında bize en önemli rehber olduğunu göstermek istiyoruz.” 

Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü ve Kuranın Anlamıyla Buluşmak (KAB) Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği Kuran-ı Kerim Meali Yarışması 9 Mart 2014 tarihinde Türkiye çapında ve internet üzerinden tüm dünyada aynı anda düzenlenecek. 

Yarışmaya başvuruların www.ufkayolculuk.com adresinden yapılacağını anlatan Denizli Asil Gençlik Spor ve izcilik Kulübü Başkanı Ali Akyüz, "Bu alanda yapılmış en geniş kapsamlı organizasyonu düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl ilmihal ve meal olmak üzere Denizli’de 2000’in üzerinde Türkiye genelinde toplamda 150 binden fazla kişinin katılımıyla yarışmanın ilkini düzenledik. Bu sene ise sadece meal alanında Denizli’de 2500 Türkiye genelinde 250 bin yarışmacıya ulaşmak istiyoruz. İnternet üzerinden 1 Ekimde kayıtlara başladığımız yarışmaya ilgi çok büyük ve kayıtlar şimdiden on binleri geçmiş durumda. Engelliler için özel kabartmalı harflerden oluşan kitapçıklar bastırıldı. Yurt dışından katılım için de internet ortamında sınavlar düzenlenecek. 

Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Bakanlığına cezaevlerinde de yarışma yapmak için izin istendi. Dereceye girenlere, il ödülleri dışında merkezi olarak verilecek para ödülü, umre, tablet bilgisayar gibi hediyelerimizin maddi değeri 100 bin TL’yi geçiyor. Bu yarışmada bizlere desteğini esirgemeyen Valiliğimize, Belediye Başkanlığımıza, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, İl Müftülüğümüze, diğer kurum ve esnaflarımıza teşekkür ediyor, tüm Denizlimizi bu yarışmaya katılmaya davet ediyoruz” dedi. 

FATİHA'NIN ANLAMINI BİLMİYORUZ 
Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları olarak düzenlenen organizasyonların bir anket araştırmasıyla ortaya çıktığına dikkat çeken Akyüz, "ANAR şirketine 12 ilde 2 bin 200 kişi üzerinde bir anket çalışması yaptırıldı. Bu araştırmaya göre toplumun yüzde 94'ünün evinde Kuran-ı Kerim bulunmasına rağmen manasını anlayarak okuyan kişi yüzde 5'i geçmiyor. Namaz kılanlar Fatiha'yı okuyor ama maalesef 100 kişiden 5 tanesi anlamını biliyor. 

Biz bu yarışmayla aslında Kuran-ı Kerimin her yaştan insanın rahatlıkla okuyup anlayacağı ve mesajlarının gayet açık olduğunu göstermek istedik. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede Kuranı sadece din adamlarının değil herkesin anlayabileceğini göstermek istiyoruz. Sınavlarda her kategori için belirli surelerin mealinden okunmasını ve ne anladığını yazmasını isteyeceğiz. Asla ezber veya teknik sorular olmayacak" diye konuştu. 

KURAN ÖLÜLERİN ARKASINDAN OKUNMASI İÇİN İNMEDİ 
Kuran-ı Kerimde pek çok ayetin başında 'Ey İnsanlar, Ey İman Edenler' ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Başkan Akyüz açıklamasını şu sözlerle tamamladı; "Allah (C.C) kutsal kitabımızı herkesin anlayabileceği bir şekilde gönderdi. Fakat maalesef kutsal kitabımızı okuyup yaratanın emirlerine göre yaşamak yerine ya ölülerin ardından ruhuna bağışlamak ya da kutsal gecelerde sevap kazanmak için okuyoruz. 


Kuran sadece alimlerin anlayacağı seçkin bir zümrenin anlayacağı bir kitap değildir. Toplumdaki Kuran anlayışını değiştirmek ve kutsal kitabımızı herkesin anlayabileceğini göstermek istiyoruz. Örneğin Gençlere yönelik kategoride Yusuf suresini konuldu. Hem kolay anlaması hem de Hz Yusuf'un yerine kendisini koyup ibret alması için. Çocukların kategorisinde ise Lokman suresi konuldu. Anne babaya hürmeti yaratılış gerçeğini, iyiliğin boşa gitmediğini anlasın diye. 

Büyüklerde ise gene kendisine uygun ayetler seçildi. Yarışmaya her yaş ve eğitim grubundan kişi katılabilir. Genellikle aileler anne baba çocuklar hep beraber katılıyor. ilköğretim, lise, üniversite, halk ve ilahiyatçılara dönük kategorilerimiz var.”