Gençler, sadece Türk tarihinin değil yakın dünya tarihinin de en önemli savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale’de, tarihe tanıklık etti. Siperleri ve savaşta kullanılan malzemeleri gören gençler, duygu dolu anlar yaşadı.
   Ekim 2012’de başlayan gezi turları, Mayıs ayına kadar devam edecek. Gezinin bu yılki bölümü ise tamamlandı. 1000 öğrenci ve 140 görevli 2 aylık sürede bölgeyi gezerek tarih bilgilerini pekiştirdi. Genç Denizliler, Türk Milleti'nin kahramanlık destanı yazdığı birlik ve beraberliğimizin en güzel örneği olan Çanakkale Zaferi'nin yaşandığı toprakları ve şehitliğimizi gezdi. Genç Denizli üyeleri, sırayla Assos Antik Kenti’ni, Antik Liman’ı Truva Atı’nı, Gelibolu Yarım Adası’nı, Eceabat’ı, Kilitbahir, Namazgah Tabyası, Seyit Onbaşı, Şahindere Şehitliği ve Şehitlik Abidesi’ni, Alçıtepe, Ertuğrul Koyu ve Tabyası, Yahya Çavuş Şehitliği, Anzak Koyu, Arı Burnu, Seddülbahir, 57. Alay Şehitliği, Conk Bayırı’nı gezerek tarih bilgilerini rehberler eşliğinde tazeledi.
   Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Mehmet Ali Yerli, gezi öncesi ve sonrası izlenimlerini paylaştı. Denizli Belediyesi’nin Çanakkale’ye gezi projesini 2 yıldır takip ettiğini kaydeden Yerli, ‘Gitmeyi çok istedim ancak bir türlü nasip olmadı. İlk kez Çanakkale’yi geziyorum. Çok hoş son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Çok uzun süre önce başlaması gerekiyordu. Proje için Denizli Belediyesi’ne Belediye Başkanımız Osman Zolan'a teşekkür ediyorum’ dedi.
   Cumhuriyet Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Ömer Savran da Denizli Belediyesi’nin organizasyonunda 2 yıl önce yine Çanakkale’ye geldiğini ifade ederek, ‘Bu 2. gezim. Öğrencilerimizin milli bilinci kazanması, Çanakkale Savaşı’nın nasıl zor şartlar altında geçtiğini bilmesi, gelecekte ülkesini sevip sahip çıkması açısından önemli bir geziydi. Yola çıktığımız zaman ile şuan ki öğrencilerimizin davranışları arasında çok fark var. Daha duyarlı ve hassas davranmaya başladılar. Rehberimizi dinlemelerinde bile büyük değişiklik oldu’ dedi.
   Cumhuriyet Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrenciler de, ‘ilk defa geldim. Burayı görünce heyecanlandım. Yaşanan bir savaşı yerinde görmek beni çok etkiledi. Sanki savaşı yaşıyormuş gibi bir duygu hissettim. Kesinlikle çok iyi bir projeydi. Dinlediklerimizle, bildiklerimizle yetiniyorduk. Ama burada savaşın geçtiği yerlerde havayı teneffüs etmek bile gerçekten gurur vericidir. Çok etkilendim. Bütün bu gördüklerimiz beni çok etkiledi. Herkesin, tüm gençlerin Çanakkale’yi gezmesi gerekir’ dedi.
   Denizlili gençlere bu ülkenin kolay kazanılmadığını göstermek adına gerçekleştirilen bu gezileri çok önemsediğini dile getiren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, ‘Genç Denizli Projesi kapsamında binlerce gencimizi Çanakkale’ye götürdük. Bu gezilerle amacımız, milli değerlerine sahip çıkan bir nesil için elimizden gelen katkıyı koymaktır. Atalarımızın geçmişte ne tür mücadele ederek bu vatanı bizlere miras bıraktığının bilinmesini istiyoruz. Eğitim yılının ilk aynıda 1000 öğrencimizi götürdük. 2. dönemde 1000 öğrencimizi Çanakkale’ye götüreceğiz’ dedi.