Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Denizli’ye gelen Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid Abdulgadır ile Sudan İstanbul Başkonsolosu EmadMırghaniAbdelhamidtemasları kapsamında Denizli Ticaret Odası’nı da ziyaret etti. 

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’in eşlik ettiği Sudan heyetini Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Mesut Yılmaz, Hikmet Alpaslan, Hasan Kocabay ile Sudanla ticari ilişkileri bulunan DTO üyeleri Nazmi Çolak, Halil Öztürk, Yavuz Aki, Faik Müftüler,ve Eyüp Tunç ağırladı.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, yeni dönemde Türkiye’nin Afrika ülkelerini hedef pazar olarak belirlediğini ifade ederek, kardeş ülke Sudan heyetini ağırlamaktan dolayı memnun olduğunu dile getirdi. 

Denizli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya da, konuk heyete Denizli ve ticari potansiyeli hakkında bilgi verdi. Sarıkaya, “Sudan ile Türkiye, sevinçte ve üzüntüde kader birliği etmiş iki dost ve kardeş ülkedir. Bu duygularla, Sizleri Oda Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum.Sizleri misafir etmekten duyduğumuz memnuniyeti de ayrıca ifade etmek isterim. Denizli olarak Tekstil, Mermer, Metal sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Denizli, 1 milyon 5 bin 687 kişiye ulaşan nüfusu, dinamik girişimcileri ve ihracata dönük üretim yapısıyla tanınan, Ege Bölgesi ve Ülkemizin önemli bir şehridir.Denizli, Bölgemizin önemli ticaret ve lojistik merkezi durumundadır.Denizli, 3 milyar dolara yakın ihracatı ile Ülkemizde 8. sırada yer almaktadır.İlimizden yaklaşık 180 ülkeye 2300 çeşit ürünün ihracatı gerçekleştirilmektedir. İlimizde 10’nun üzerinde işçi çalıştıran 850 dolayında,50’nin üzerinde işçi çalıştıran 400 dolayında Sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Sanayimiz rekabet gücü yüksek, rekabetçi teknolojiler kullanan firmalardan meydana gelmiştir.Denizli’nin sanayi yapısı sektörler bakımından çok çeşitlilik göstermektedir. Denizli’de; ağırlıklı olarak tekstil ve konfeksiyon sanayi, mermer ve traverten üretimi, metal ve kablo sanayi, gıda sanayi, deri sanayi, cam sanayi kağıt sanayi gibi önemli sektörlerde üretim yapılmaktadır. Ayrıca, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri üretimi de büyük yer tutmaktadır.Denizli’de, Dünyada ticarete konu olan 125 çeşit tarımsal ürün üretilmektedir” dedi.

DENİZLİ-SUDAN TİCARİ İŞBİRLİĞİ

Sarıkaya, Denizli ile Sudan arasındaki ticari işbirliğinin daha da ileri seviyelere getirilmesi için Denizli Ticaret Odası olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını da kaydetti. 
Sarıkaya, “Kayıtlarımıza göre Denizli’den Sudan’a; oto yedek parça, makine aksam ve parçaları, mobilya ve kağıt ürünleri, kimyevi maddeler, bakliyat, kuru gıda ürünleri, elektrik, elektronik, hizmet, demir-çelik, demir dışı metaller, iklimlendirme ve diğer sanayi ürünleri olmak üzere, 1 milyon 611 bin dolar tutarında ihracat mevcuttur. Tabii ki bunu artırmak için çaba gösteriyoruz. Türkiye’nin hedef pazar olarak belirlediği Afrika ülkelerine yönelik ticaretin artması için çalışmalarımız var. Geçen hafta içinde Afrika’ya ihracat konusunda 40’a yakın firmamıza eğitim verdik” diye konuştu.

Sudan Kızıldeniz Eyaleti Valisi Ali Ahmed Hamid Abdulgadır ile Sudan İstanbul Başkonsolosu EmadMırghaniAbdelhamid de, Denizli’de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ticari işbirliğinin artırılması konusunda işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler.

Ziyaretin sonunda konuk heyete çeşitli hediyeler verildi.