Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2014 yılı Mayıs ayı Meclis Toplantısı’nda dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyo-ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı.
Başkan Necdet Özer, konuşmasına, Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasında duyduğu acıyı ifade ederek başladı. Olayın herkesi derinden üzdüğünü ve yaraladığını dile getiren Başkan Özer, “Bu olayda da milletimiz üstün bir yardımlaşma, dayanışma örneği sergileyerek başarılı bir sınav verdi, Soma’nın acısını acısı bildi. Yaraları sarma noktasında hiçbir fedakarlıktan da kaçınılmadığını gördük. Allah milletimize, ülkemize bir daha böyle bir felaket vermesin, yaşatmasın.” dedi.
Özer, dünya gelişmeleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Dünyada 2014 ve sonrasında, alışkın olduğumuzdan farklı bir küresel ekonomik ortamın bizleri beklediğini somut delilleriyle görüyoruz. Küresel finansal kriz sonrasında başlayan, likidite bolluğu sona ermek üzeredir. Bu da hem şirketlerin hem de bireylerin daha temkinli olmasını gerektirmektedir.” dedi.
Türkiye’de mayıs ayı sonu itibariyle genel olarak makroekonomik göstergelerin istikrarlı iyileşme gösterdiğini ifade eden Özer, “İhracatın ekonomik büyümeye katkısı bu yılın ilk çeyreğinde pozitif yöndedir. Bu gelişmenin 2014 yılı boyunca devam etmesini arzu ediyoruz. 2014 yılı ilk çeyreğinde ekonomik büyümenin hedefin üzerinde gerçekleşeceği anlaşılmaktadır. Sanayi üretimindeki gelişmeler, büyümenin hedef olan yüzde 4’ü aşacağını göstermektedir. Dış ticaret ve cari açıktaki azalmanın istikrarı bozmayacak düzeyde yürütülmesi istikrar için önemlidir. İhracatın desteklenmesinin öncelikli politika olmasını diliyor ve bekliyoruz.” diye konuştu. 
Özer, Denizli ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, Denizli’nin ihracat artışının sürdüğünü belirterek, “İhracat artışı Türkiye artış oranın üzerinde gerçekleşmiştir. Dünyada 140 ülkeye 2014 yılı nisan ayında gerçekleştirilen ihracat,  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,56 oranında artışla 293 milyon 611 bin dolar olmuştur. Bu oran Türkiye için yüzde 11,5’tir. 1 Ocak-30 Nisan 2014 döneminde Denizli’den geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,21 oranında artışla 1 milyar 91 milyon 6 bin dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Türkiye için bu oran yüzde 9,5’tir. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2014 nisan ayı verilerine göre, Denizli il ihracatın yüzde 45,72’sine tekabül eden ihracatın yapıldığı ilk beş ülke sırasıyla; İngiltere (yüzde 12,81), Almanya (yüzde 11,93), ABD (yüzde 9,03), İtalya (yüzde 6,32) ve Fransa (yüzde 5,52) şeklinde sıralanmaktadır. Yine TİM verilerine göre, 2014 nisan ayı ihracatının yüzde 84,17’sine tekabül eden ilk beş mal grubu; yüzde 37,03 ile hazır giyim-konfeksiyon, yüzde 13,16 ile elektrik-elektronik-makine-bilişim, yüzde 13,03 ile çelik, yüzde 12,23 ile demir ve demir dışı metaller, yüzde 7,63 ile ise tekstil ve hammaddeleri şeklinde sıralanmaktadır.” diye konuştu. İthalat rakamlarına da değinen Özer, “2014 yılı Mart ayı sonu itibariyle Denizli ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,09 oranında azalarak 589 milyon 307 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. İthalatın kompozisyonu incelendiğinde, Denizli ithalatının yaklaşık yüzde 80'inin üzerinde bir bölümü hammadde, yardımcı madde gibi yatırıma ilişkin maddelerden oluşmaktadır. İthal edilen malların başında bakır ve bakır türevleri (yüzde 53,47), pamuk (yüzde 13,12) ve demir-çelik ürünleri (yüzde 8,79) gelmektedir. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise İspanya, Özbekistan ve Kazakistan’dır. İlimiz ithalatının tamamına yakını dolar cinsinden, buna karşın ihracatımızın yarıdan fazlası euro cinsinden yapılmaktadır. Bu bakımdan, ilimiz ihracatına önümüzdeki aylarda az da olsa olumsuz yansıması riski bulunmaktadır. Çünkü euro/ dolar paritesi euro aleyhine gelişmektedir.” dedi. 
İstihdamda artışın devam ettiğini bildiren Özer, sigortalı çalışan sayısının 2014 yılı Şubat ayı itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,94  oranında artışla 187 bin 490 kişi olarak kayıt altına alındığını sözlerine ekledi.