HABERDENİZLİ.COM

İlgili kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “Tüm sektörlerimize önderlik etmek için çalışıyoruz. Bugün de bu doğrultuda İmar Barışı hakkında bir araya geldik. Amacımız, sektörlerimizin temsilcilerinin, yetkili ve yetkin kişilerden bilgi edinmesi ve konunun daha sağlıklı işlemesidir.” dedi.

Merkezefendi Belediyesi Bereketler Toplantı ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı’na, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şevket Murat Şenel ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DTO OLARAK, ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ”

Toplantının başlangıcında kısa bir konuşmayla salondakilere seslenen DTO Başkan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İmar barışı konusunda büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek, “Müdürlüğümüzün takdire şayan çabaları, toplum yararına faaliyetlere dönüştü. Hepimizin ortak noktası ve amacı, toplumsal konulardaki hassasiyetimizi projelendirerek, halka yarayan, sorunlara çözüm üreten bir hale getirebilmek. Bugün burada, bir kez daha bunun en güzel örneklerinden birini sergiliyoruz. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

İmar Barışı ile ilgili konunun muhataplarının buluşmasının önemli olduğunu da dile getiren Başkan Erdoğan, “DTO olarak, tüm sektörlerimize önderlik etmek için çalışıyoruz. Bugün de İmar Barışı için bir araya geldik. Amacımız, sektörlerimizin temsilcilerinin, yetkili ve yetkin kişilerden bilgi edinmesi ve konunun daha sağlıklı işlemesidir. Bu tür organizasyonlarımıza yoğun katılım olması, bizlere güç vermektedir. Denizli Ticaret Odası olarak bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bugün olduğu gibi yarın da sektörlerimiz için çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

ŞENEL: “SORULARIMIZA CEVAP BULACAĞIZ”

İMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel ise, selamlama konuşmasında İmar Barışı’nın en çok etkilendiği mesleklerden birisi olduklarını hatırlatarak, “Hepimiz biliyoruz ki; çok soru var. Yasa yayınlandı fakat henüz bir yönetmelik yok. Bakanlığın sitesindeki sorular ve cevaplarla, önümüzü görmeye çalışıyoruz. Ancak, köydeki tarlasına baraka yapmış vatandaşın sorunu ile otelindeki bir alanı ruhsatlandırmaya çalışan vatandaşın sorunu birbirinden farklı. Dolayısıyla, ayrı yöntemler kat etmeli. Bu toplantı, sorulara cevap verme noktasında faydalı olacaktır. Başta DTO ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere katkı koyan kim varsa teşekkür ediyorum.” dedi. 

İL MÜDÜRÜ BÜYÜKSOY: “İSKANA AYKIRI YAPILAR İÇİN, BAŞVURULAR 31 EKİM’E KADAR DEVAM EDECEK”

Son olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, iskana aykırı bir yer varsa mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. Büyüksoy, “Verilen iskân haricinde yapılan bütün faaliyetler, İmar Barışı çerçevesinde değerlendirilmektedir. Türkiye genelinde tespit edilen 13 milyon kaçak yapı var ve büyük bir çoğunluğu bodrum katları ile çatı katları. Bunlar tapusu olmadan alınıp satılıyor. 13 milyonluk kaçak yapı için tutanaklar tutulmakta, cezalar yazılmakta ve mahkemeler meşgul olmaktadır. Ama yıkım yapılamamakta ve bu cezalar tahsil edilememektedir. İmar Barışı, bunun üzerine çıkarıldı. Denizli’de 25 bin 200 yapı kayıt belgesi alınmış; 12 bin civarında da yapı kaydı için başvurulmuş. Şu anda ilimizdeki İmar Barışı uygulamasında, 16 milyon 800 bin TL civarı para toplandı. Ve yeni bir imar kanunu hazırlanıyor; af da çıkmayacak. Vatandaşlarımız, 31 Ekim’e kadar kaçaklarını bildirip bedelini ödesinler; biz de kayıt altına alalım.” diye konuştu.

PANELDE SORULARI CEVAPLADILAR

Yapılan konuşmalar sonrasında Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mimar İbrahim Şenel başkanlığındaki toplantının soru ve cevaplardan oluşan panel kısmına geçildi. Milli Emlak Müdürü Yavuz Uyaroğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmar Şube Müdürü Musa Kavlak ile Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Mustafa Ali Hıra, Merkezefendi Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü İbrahim Turgut, Pamukkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ayhan Hekim, Merkezefendi Tapu Müdür Yardımcısı Salih Gümüştekin, Pamukkale Tapu Müdür Yardımcısı Murat Özkaya ile ADM Tüketici Hizmetleri Bölge Müdürü Nafiz Keskin, salondakilerin sorularını cevaplandırdı.

3 saat süren etkinlikten, yüzlerce konuğun merak ettiklerini sorup öğrenmenin memnuniyetiyle ayrıldıkları görüldü.