Yeni yılın gelir gider bütçesinin oylandığı toplantı sonunda DTO Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile Meclis üyelerine seslenen Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, birlikte hareket etmenin getirdiği enerji ve üretkenliğin, kısa zamanda kurumsal görünüme değer kattığını görmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Başkan Erdoğan, “Ekip ruhuyla hareket edip, üyelerden alınan gücün hizmete dönüştürülmesinin mutluluğunu paylaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Hepinize değer biçilemeyecek katkınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Biz böyle durdukça, her gün daha da iyi olacağımızdan en ufak şüphem yok” dedi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 2017’nin son Meclis toplantısındaki konuşmasının başında, 2018’e ait gelir ve gider bütçesini kabul ederek, birlikte çizdikleri yol haritasını onaylamalarından dolayı meclis üyelerine teşekkür etti. Başkan Erdoğan, gerek Ekonomi Bakanlığı gerekse TOBB ile temasları artırdıkları son bir yılda, iyi işlere imza atmanın verdiği özgüvenle yeni bir yıla girdiklerine dikkat çekti. “2017’de özellikle ekonomideki büyüme, bizleri de motive etti. 2018’e daha büyük umutlarla bakmamızı sağladı. Bu başarıda işçisinden işverenine, bizim de yer aldığımız STK’lardan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yer alan bakanlıklarımız ile çalışanlarına, ayrıca toplumun her kesiminden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a kadar herkesin büyük katkısı var. Ne kadar teşekkür etsek azdır” diyen Başkan Erdoğan, yeni yıla dair beklentilerinin yerine getirilmesi halinde, başarılı geçen bir döneme 2018 ile yeni bir halka daha ekleneceğinden şüphelerinin bulunmadığını kaydetti.

“DTO, SAYGIN İSİMLER ARASINDA!”

DTO’ nun, şehrin ve ülkenin en saygın isimleri arasında yer aldığını anımsatan Başkan Erdoğan, Meclis üyelerine “Bunu övünç ve sevinçle dillendiriyorum. Bu noktaya gelmemizde sağladığınız katkı ve destekten dolayı, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye seslendi.

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, dünya ekonomisinin, 2008’den bu yana devam eden ekonomik sorunları aşmış bir görüntü çizdiğini, belli başlı ekonomilerde ekonomik büyüme, istihdam ve enflasyon verilerinde hızlı bir iyileşmenin göze çarptığını kaydetti.

“ARALIK AYI, EKONOMİDE BAHAR HAVASINA YOL AÇTI”

Konuşmasında ülkemizde meydana gelen gelişmelere de değinen Başkan Erdoğan, Aralık ayındaki gelişmelerin Türkiye ekonomisinde bahar havasına yol açtığını vurguladı. Erdoğan, “Bilhassa, üçüncü çeyrekteki büyüme oranının beklentilerin de üstünde çıkması ve %11.1 gibi yüksek bir değere ulaşmasının Türk ekonomisine etkisi büyük oldu!” diye konuştu.

DTO Başkanı Erdoğan, Eylül ayı itibarıyla derlenen verilere göre, işsizlik oranının değişmediğini dile getirdi. Başkan Erdoğan, “Eylül ayında işsizlik oranı, Ağustos ayındaki gibi %10.6 oldu. İşsizlik oranının düşürülememesinin en önemli nedeni, yeteri kadar istihdam oluşturulamaması; bununla birlikte işgücüne katılma oranının da sürekli yükselmesi. Kasım ayında yıllık bazda enflasyon oranı, %12,98 oldu. Nedenleri arasında ise, döviz kurlarının enflasyona yansıması ile petrol başta olmak üzere enerji fiyatlarının artmasının yanı sıra teşvik ve desteklerle oluşan gelir artışının yol açtığı tüketim harcamalarının yükselmesi var. Yüksek oranlı enflasyon, özellikle sabit gelirliler için vergi etkisi gösteriyor!” dedi.

Türkiye ihracatı, Ocak-Kasım aralığını kapsayan dönemde bir önceki yıla göre %10.68 arttı. Ocak-Ekim arasındaki ithalatı ise bir önceki yıla göre %16.15 oranında yükseldi. Bunun cari açık açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten DTO Başkanı Erdoğan, “Bunda Kredi Garanti Fonu tarafından verilen desteğin etkili olduğu bir gerçek. Buradan, Kredi Garanti Fonu kefaletiyle sağlanan 200 milyar TL’nin amacına uygun kullanıldığı anlaşılıyor. Ayrıca risk, binde 3 gibi düşük bir oranda kaldı. Bu da beklentilerin de üstünde çok güzel bir durumdu” değerlendirmesinde bulundu.

“İHRACAT VE İSTİHDAMLA GÜVEN DE ARTTI”

Toplantıda il özelindeki ekonomiye dair verileri de ele alan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 2017’nin Kasım ayı sonu itibarıyla Denizli ihracatının Ocak-Kasım arasını kapsayan dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %10.46 oranında artış kaydettiğini açıkladı. TİM verilerine göre, Denizli ihracatının 2 Milyar 792 Milyon 91 Bin Dolar olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 2017’nin Eylül ayı sonu itibarıyla, 4/A Kapsamında Kayıtlı İstihdam geçen yılın aynı dönemine göre %10.68 oranında artarak 226 Bin 595 kişi olduğunun da altını çizdi. Aynı zamanda yatırımlardaki artışın da şehir adına bir başka övünç kaynağı olduğunu belirtti.

2017’nin Kasım ayı itibarıyla karşılıksız çek sayısındaki düşüşün iş dünyasında gidişatın iyi olduğunun bir göstergesi olduğunu da ifade eden DTO Başkanı Erdoğan, geçen yıla göre %57.75 oranındaki azalmanın küçümsenemeyecek derecede bir iyileşme olduğunu vurguladı. Erdoğan, “2017’nin belirttiğimiz döneminde karşılıksız çek sayısı 3.729’da kaldı. 2016’nın Kasım ayında ise bu sayı 8.825 idi” dedi.

DTO, 2017’DE 2 BİN ÜYE KAZANDI

Başkan Erdoğan, 2017’nin Kasım ayı itibarıyla, 11 aylık dönemde DTO’ ya 2.000 firmanın kayıt yaptırdığını, 382 firmanın ise kaydını sildirdiğini de açıkladı.

2017’nin son Meclis Toplantısı’ndaki konuşmasında 2018 yılına dair beklentiler ve riskler ile küresel ekonomiye dair öngörülerden de bahseden DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, çeşitli kuruluşların tahminlerinden küresel ekonomi ve ticaretteki iyileşmenin 2018’de artarak devam edeceğinin anlaşıldığını dile getirdi. Bu arada, 2018 yılında Türkiye ekonomisinin başarılı olmasının ise bazı koşullara bağlı olduğunu kaydeden Başkan Erdoğan, “Global gelişmeler, dış finansman imkanlarının iyi olması ve dış koşulların destekleyici olması, ekonominin performansını etkileyecek. Bu bağlamda, FED’ in Avrupa Merkez Bankası’nın beklenen politikaları ile AB ve ABD’nin makro dengelerine bakıldığında, küresel likidite koşullarında daralma olmayacağını gösteriyor. Kısacası bu konuda, dış koşulların 2018’de Türkiye ekonomisini destekleyici yönde olacağını beklemek en doğru yaklaşımdır. AB sürecine ilişkin gelişmeler, ABD ile ilişkiler ve Orta Doğu ülkeleri ile olan ilişkilerin 2018’de olumluya dönmesini ve Türkiye ekonomisini destekleyici olmasını umuyor ve bekliyoruz. 2018’de ekonomik büyümenin %4-5 aralığında gerçekleşmesi beklentileri karşılayacaktır. 2017’de %7 civarında olması kesinleşen ekonomik büyümenin 2018’de %5 civarında olması bir başarı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu oran, Türkiye‘nin potansiyel büyüme oranına denk gelmektedir!” dedi.

Teşviklerin 2018 yılında da devam edecek olmasının yatırımcıları iştahlandırdığını ve işverenlerin yeni yıla dair umutlarını güçlendirdiğini söyleyen Erdoğan, 2018 yılı dikkate alındığında Denizli ekonomisine dair öncelikli beklentilerini ise şöyle sıraladı: “2018’de özellikle çevre yolu ve otoyol projeleri öncelikli olarak tamamlanmalı. Sanayi yatırımlarındaki ivmenin yavaşlamasının nedenleri araştırılmalı. Teşvik ve desteklerde süreklilik sağlanarak, iş ortamında görülen çekingenlik ortadan kaldırılmalı; Denizli’deki girişimcilerin yeniden ‘Anadolu Kaplanı’ psikolojisine dönmesi sağlanmalı. İlimiz, spor ile eğitimde geçmiş dönemlerdeki ilerlemesini kaybediyor görüntüsü vermekte… Okul öncesi eğitim bütün çocuklara sağlanmalı. Bunun için de yerel yönetimlere önemli bir rol düştüğüne inanıyoruz.”

DTO Başkanı Uğur Erdoğan ve Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu, toplantının sonunda Meclis üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.