Başkan Necdet Özer, yaptığı açıklamada, Denizli Ticaret Odası’nın belge düzenlemede yetkili olduğu K Türü yetki belgesi hükümleriyle ilgili yapılan değişikliklerin şunlar olduğunu söyledi: “Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine göre her yetki belgesi için belirtilmiş asgari kapasite şartları bulunmaktadır.

Bu şartlar, 5 yıllık faaliyet süreleri içerisinde firmaların asgari kapasite altında geçirdiği sürelerin toplamı mülga yönetmelik hükümlerine göre 540 günü aştığında yetki belgeleri iptal ediliyordu.

Yeni yapılan değişiklik ile bu süreye 90 gün daha ilave edilerek 630 güne çıkartıldı. Mülga yönetmelik hükümlerine göre 76 maddeye göre verilen uyarmalar 90 gün içerisinde ödenmediği zaman kalıcı hale geliyor ve kalıcı hale gelen uyarmaların toplamı 50 olduğu zaman yetki belgeleri iptal ediliyordu.
Yeni yapılan düzenleme ile uyarmaların kalıcı hale gelmesi kaldırılmış ve talep edildiği her zaman ödenmesi sağlandı. Bu değişiklik ile uyarmalardan dolayı iptallerin önüne geçildi. Yetki belgesi yenileme, değişiklik ve birleşmelerinde de, işlem gerçekleştirilmeden önce yetki belgelerindeki tüm uyarmaların kaldırılması hükmü getirildi. Ayrıca 30 günden fazla muayenesi olmayan taşıtlar ile Yönetmeliğin 24. maddesinde belirtilen taşıt yaşını aşan taşıtların yetki belgesi eki taşıt belgelerinden re’sen düşüleceği hükmü getirildi.” 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 43. maddesinin 22. fıkrasına göre K2 yetki belgesi sahiplerinin bildirim zorunluluğu bulunan “unvan, adres, vergi numarası, ortaklık, hisse devri (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç), sermaye miktarı, yönetici, acentelik sözleşmeleri ile ilgili değişiklikleri” yeni yönetmelikle bildirme zorunluluğunun kaldırıldığını ifade eden Özer, “Yönetmelik hükümlerine göre re’sen düşülen taşıtların 60 gün içerisinde bildirilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde belirtilen nitelikleri haiz şoförleri çalıştırmayan yetki belgesi sahiplerine verilen 5 uyarma cezası kaldırılmıştır. Mülga yönetmelik hükümlerine göre vergi mükellefiyet kaydını 90 gün boyunca kapatan K1, K3 ve Tüzel kişi K2 yetki belgeleri iptal ediliyordu. Yeni düzenleme ile aktif vergi mükellefiyeti şartı bulunan yetki belgeleri için vergi kaydının kapanması durumunda artık iptal işlemi yerine geçici durdurma işlemi tesis edilecektir. Vergi mükellefiyeti açılınca faaliyet tekrar izin verilecektir.” denildi.

Özer sözlerine şöyle devam ettirdi, diğer değişikliklerin şunlar, “Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği 04/05/2016 tarihinden önce yetki belgesinde kalıcı hale gelmiş 50 uyarmadan, asgari kapasite şartından ve vergi mükellefiyet kaydını kapatmasından dolayı iptal edilen yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler için 01/08/2017 tarihine kadar müracaat etmeleri, Yönetmelikte belirtilen şartları sağlamaları halinde tam ücretin yüzde 15’ini ödemesi durumunda yetki belgesinin yeniden düzenlenmesi imkanı getirilmiştir. Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği 04/05/2016 tarihinden önce yetki belgesinde kalıcı hale gelmiş 50 uyarmadan, asgari kapasite şartından ve vergi mükellefiyet kaydını kapatmasından dolayı iptal edilen ve aynı türden yetki belgesi alan gerçek ve tüzel kişilere ilk yenileme işlemlerinin ücretsiz olarak yapılması hükmü eklenmiştir. Yönetmelikte yapılan diğer değişiklikler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün www.kugm.gov.tr internet sitesinin ziyaret edilebilir.”