Törene, Denizli Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol ve çok sayıda davetli katıldı. 

Denizli Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Çelikkol yaptığı açılış konuşmasında, Türk esnaf ve sanatkarlarının tarih boyunca vatanına, milletine ve rejimine sadık kaldığını ifade ederek, “Böylece esnaf ve sanatkarlarımız, milli birlik ve beraberliğimizin teminatı olmuştur. Aynı zamanda küçük işletmelerden büyük sanayi kuruluşlarına geçişte bir köprü vazifesi görmüştür. Ahilik geleneği de geçmişten günümüze, kültürümüz açısından büyük bir değer olmuştur.” dedi.     

Özer: Ahiliğin çıkış noktalarından birisi Denizli’dir.

Başkan Necdet Özer, yaptığı konuşmada, Ahiliğin, dünyadaki ilk meslek örgütlenmesi olduğuna işaret ederek, “TOBB camiası olarak da bizim kökümüzdür. Zira o dönemin sanayicileri olan zanaatkarlar ve tüccarlar bu yapının en önemli unsurudur. Yani 900 yıl önce Ahiler neyse, bugün bizim üyelerimiz olan tüccarımız ve sanayicimiz de odur. TOBB'un bünyesinde faaliyet gösteren Yüksek Disiplin Kurulu ile TOBB'a bağlı Odalar ve Odalardaki Disiplin Kurulları Ahilik geleneği ve uygulamalarından esinlenerek oluşturulan organlardır. Bugün dünyadaki bütün ülkelerde özel sektörün örgütlenme biçimi olan Oda sistemi de bizim 900 yıl önce ortaya koyduğumuz Ahiliğin ve lonca sisteminin neredeyse aynısıdır. İşte o yüzden biz bu sisteme herkesten daha fazla sahip çıkmak ve geliştirmek zorundayız.” dedi.  

Ahiliğin çıkış noktalarından birisinin Denizli olduğunu söyleyen Başkan Özer, “Denizli geçmişten bu tarafa her zaman bu toprakların en önemli ticaret merkezlerinden birisi olmuştur. Şu an da Türkiye’nin ve Dünyanın marka şehirlerinden biri. Her zaman da inşaallah böyle olacak. Çünkü Denizli Ahiliğin şu öğüdünü benimsemiş: ‘Doğrulukla yapılmayan iş bereket getirmez, getirse de sürekli olmaz.’ Yani ahlaklı bir tüccar, ahlaklı bir şehir uzun vadede her zaman ayakta kalır. İşte bu öğüt Denizli’nin ruhuna işlediği için, bu şehir ticaretiyle, sanayisiyle ve insanıyla marka olmaya devam edecek.” diye konuştu.

Zolan: Ahilik; dürüstlük, saygı, kalite ve aldatmamak demektir

Daha sonra törende konuşan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan ise şunları söyledi: “Bizi biz yapan değerlere sahip çıkmalıyız” “Bu değerlerimiz üzerinden yürüyebilir, geleceğe daha sağlam bakabiliriz. O değerlerimizden birisi Ahilik’tir. Ahilik demek, dürüstlük, saygı, kalite ve aldatmamak demektir. Ecdadımızın yaptığını bugünlerde bizler de yapabilirsek geleceğe daha emin bakabiliriz. Şu anda Avrupa’dan bize sunulan tüketici hakları ve çeşitli standartlar var. Aslında biz kendimizi bilmiş olsak bu standartların, kalitenin ve seviyenin atalarımızdan Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayıldığını göreceğiz. İşin membaında, kaynağında Ahilik vardır. Bizden giden değerler, tekrar bize farklı bir şekilde, bizle alakası yokmuş gibi, bize sunuluyor. O nedenle gençler özlerini, kökünü çok iyi bilmelidir.” 
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri, yılın Ahisi seçilen tenekeci ve olukçuluk mesleğini icra eden Tevfik Kısaoğlu’na ödülünü takdim etti.