Dolgu İstanbul ve birçok metropolümüzde hem kadınların hem erkeklerin ilgi gösterdiği medikal prosedürlerden biri olup cildin kırışıklığını ve sarkmasını gidermeye yönelik maddeler kullanılarak uygulanır.

Dolgu enjeksiyonu yaş almaya bağlı olarak deride meydana gelen kırışıklıkların tedavi edilmesi ve yüzün şekillendirilmesi için uygulanan en etkili yöntemlerden biridir. Dolgu enjeksiyonunda en sık kullanılan ürün olan hyaluronik asit doğal şeker yani mukopolisakkarittir. Aynı zamanda tüm canlılarda olduğu gibi doğal olarak insan vücudunda da bulunur. Hyaluronik yapısal özellikleri gereği kendi hacminden bin kat fazla su tutabildiği ve enjekte edildiği bölgede şeklini uzun süre koruyabildiği için en çok tercih edilen ve en etkili dolgu maddelerinden biridir. Vücutta doğal olarak bulunan bir madde olduğundan dolayı alerji yapmadığı gibi belirgin bir yan etkisi ve riski de bulunmaz. Bununla birlikte dolgu enjeksiyonundan etkili bir sonuç alınabilmesi için teknik ve tıbbi gereksiniminin yanı sıra detaylı bir anatomi bilgisi ve estetik bir bakış açısına ihtiyaç vardır. Bu özelliklere sahip olan uzmanlar tarafından yapılan dolgu uygulamaları ile istenilen sonuçların elde edilmesi mümkündür.

Dolgu Enjeksiyonu Kullanım Alanları Nelerdir?

Dolgu enjeksiyonu yüzün farklı bölgesindeki kırışıklıkların giderilmesinden mimik çizgilerinin yok edilmesine kadar geniş uygulama alanı olan bir medikal prosedürdür. Cerrahi prosedürlere oranla son derece pratik süreçler olan dolgu enjeksiyonları kremle uygulanan lokal anestezinin ardından yaklaşık 15-30 dakika içerisinde gerçekleştirilir. Hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci olan dolgu enjeksiyonu kişinin sosyal hayatını etkileyen bir prosedür değildir.

Dolgu enjeksiyonu çok ağrılı bir işlem olmamakla birlikte hissedilebilecek olan ağrı uygulama bölgesine, dolgu maddesinin özelliklerine, uygulanan dolgu miktarına ve kişinin acı eşeği derecesine göre değişiklik gösterebilir. Dolgu enjeksiyonuna başlanmadan önce uygulama bölgesine lokal anestezik krem sürülerek etkisini göstermesi beklenir. Dolgu maddesi çok ince uçlu bir iğneyle derinin orta tabakasına enjekte edildikten sonra antibiyotikli kremle masaj yapılır. Kullanılan dolgu maddesinin niteliği ve kişinin cilt yapısı gibi etkenlere bağlı olarak dolgu enjeksiyonunun kalıcılık süresi 8-12 ay arasında değişebilir. Bununla birlikte ağız ve dudak gibi bölgelerde dolgu enjeksiyonunun kalıcılık süresinin daha az olması olasıdır. Enjekte edilen dolgu miktarı arttıkça dolgunun kalıcılık süresi uzamakla birlikte doğal görünümden uzaklaşmamak adına enjekte edilen miktarın iyi ayarlanması gerekir. Düzenli olarak yapılan dolgu enjeksiyonu prosedürü sonucunda uygulamanın kalıcılık süresi belirgin olarak uzar.

Botox Yüz İfadesini Değiştirir mi?

Son yılların en popüler medikal prosedürlerinden biri olan botox Clostridium Botulinum tarafından üretilen saflaştırılmış bir proteinden meydana gelir. Bu toksinin enjeksiyonu ile ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünün azaltılması, oluşumlarının önlenmesi mümkün olabilir.

Botoks çok uçlu iğnelerle botoks maddesinin enjeksiyonuyla gerçekleştirilen bir prosedürdür. Botoksun şeffaf ve soğuk zincirle korunması gereken bir madde olduğu göz ardı edilmemeli ve kullanılmadan önce sulandırılmalıdır. Sulandırmanın hangi oranda yapılacağı doktor tarafından hasta özelinde belirlenir. Çoğu doktorun tercihi az miktarda çözücü kullanılması şeklindedir. Botoks yapıldıktan sonraki 72 saat içinde etkileri belirginleşmeye başlar. Yaklaşık 10 gün içinde uygulamaya bağlı olarak yüzde oluşan şişkinlik geçer ve yüz son şeklini alır. Uygulamanın etki süresi farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir.

Küçük dozlarda botox enjeksiyonu ile yüz kaslarını belirli bölgelerinin gevşetilmesi söz konusu olup bu prosedürün en çok kullanıldığı alanlar arasında alın, göz çevresi ve kaş bölgesi sayılabilir. Bununla birlikte botox enjeksiyonu yalnızca kozmetik amaçlarla uygulanmaz. Aşırı terleme, kronik migren, boyun ve göz spazmları ile aşırı aktif mesane gibi tıbbi sorunların giderilmesinde de kullanılan yöntemlerden biridir. Diğer bir deyişle botox ağrının tedavi edilmesi, asimetrik görünümlerin geçici olarak düzeltilmesi ile kırışıklıklar, stres ve yaşlanma çizgileri için önleyici ajanlar olarak kullanılabilir. Boyun çizgilerinin azaltılması, çene kaslarının gevşetilmesi ve yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi için kullanılabilen botox yüzde somurtma ya da kaş çatma gibi olumsuz ifadelerin oluşumunun ve kırışıklık yapan mimiklerin azaltılması için bazı yüz kaslarını stratejik olarak hedef alır. Botox enjeksiyonlarıyla alında ya da göz çevresinde çizgilere yol açan kasların hareketi azaltılabileceği gibi yüz kasları eğitilip yüzde kırışıklık yaratma potansiyeli de azaltılır.

Botoks prosedüründen sonra kişinin yüzünü hareket ettirememesi ve ifadede bozulma olması enjeksiyonun yanlış dozda ya da yanlış bölgeye uygulanmasından kaynaklanabilir. Botox başta olmak üzere medikal estetik uygulamaların başarısını sağlayan en önemli etken alanında uzman ve deneyimli bir hekim tarafından uygulamanın yapılmasıdır. Uzman bir hekim tarafından doğru şekilde uygulanan medikal estetik prosedürler sonucunda hastaların memnuniyetlerinin üst düzeyde olması sağlanır. Uzm. Dr. Şafak Göktaş dolgu, lipoliz, botox, H100 gençlik aşısı, mezoterapi ve tüm medikal estetik prosedürler konusunda deneyime ve yetkinliğe sahip olup siz de Uzman Dr. Şafak Göktaş ile iletişime geçerek medikal estetik prosedürlerin yarattığı farka tanıklık etme imkanından yararlanabilirsiniz.