Jeoloji Mühendisleri Denizli Şubesi önderliğinde Uğurlu Oto Cam ve valilik tarafından, temel kazıları devam eden Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında fosil müzesi kurulacak. Yaklaşık 80 dönümlük alan üzerine kurulacak meydanda oluşturulacak arkeoloji ve etnografya müzelerinin bir bölümünde oluşturulacak ‘Fosil Müzesi’nde Denizli ve çevresinde bulunan 100’e yakın traverten ocağından çıkartılan fosiller sergilenecek. Denizli’nin tekstil ve konfeksiyondan sonra mermer ve travertenin de başkenti olduğunu, irili ufaklı 100’e yakın traverten ocağında odaya kayıtlı jeoloji mühendislerinin görev yaptığını belirten Oda Başkanı Özer Tunçtürk, “Travertenin başkenti Denizli’ye fosil müzesi çok yakışacak. Özellikle Kaklık Bölgesi yakınlarında bulunan Ballık Boğazı’nda çok büyük rezervli ve kaliteli traverten yatakları bulunuyor. Burada traverten üretimi gece gündüz yapılıyor. Traverten bloklarının çıkartılmasında ve kesiminde ise odamıza üye mühendislerimiz görev alıyor. Denizli’nin çok eski yıllarda denizle kaplı olduğu birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Onun için kesilen traverten bloklarından bozulmadan günümüze kadar gelen fosiller veya fosil parçaları çıkıyor. Bu parçalar ocak sahipleri tarafından dolaplarda veya çekmecelerde muhafaza ediliyor. Bu fosillerin ocaklardaki çekmecelerden ve depolardan kurtarılarak yeni çıkanlarla birlikte bir müzede sergilenmesi fikri oluştu. Kurmak istediğimiz müze içinde en uygun yerin temel kazıları devam eden ‘Hükümet konağı ve Meydan Projesi kapsamında yapılacak müzelerden birinde olmasını istiyorduk. Valimiz Yavuz Erkmen’le yaptığımız görüşmelerde mutabakat sağladık” dedi.

Mühendisler müze için fosil toplayacak

Tüm üyelere ocaklarda çıkartılan traverten ve mermer blokları içindeki fosillerin zarar verilmeden kesilerek alınması ve kurulacak müzede sergilenmek üzere odaya teslim edilmesi ile ilgi bilgi verdiklerini hatırlatan Özer Tunçtürk, “Fosiller binlerce yıllık hatta bazı fosiller milyonlarca yıllık. Odamıza getirilen fosillerin içinde yengeç fosilleri, büyük kuyruklu hayvanlara ait olduğunu düşündüğümüz fosiller, büyük dişleri bulunan canlılara ait diş fosilleri ve çene fosilleri bulunuyor. Ocakların depolarında ve çekmecelerde tutulan yüzlerce fosilin olduğunu da biliyoruz. Odamıza kayıtlı tüm üyelerimiz görevli oldukları ocaklarda çıkartılan travertenlerin içindeki fosillerin bozulmadan kesilerek çıkartılmasından ve odamıza tesliminden sorumlu olacak. Bu fosiller kurulacak müzede çıkartılan ocağın ismi ile sergilenecek” dedi

Özel camdan dolaplar yapılacak

Fosil müzesinin tamamen camdan yapılacağını, müze camlarının ise kırılmaya dayanıklı, buğulanmayan ve darbelere dayanıklı özel camlardan yapılacağını belirten Oda Başkanı Tunçtürk, “Meydan projesi kapsamında açılacak müzelerin içinde oluşturulacak fosil müzesinin ziyaretçi sayısını ve müzelere olan ilgiyi çok arttıracağından eminim. Müzemiz tamamen camdan yapılacak. Müze camlarımızı ise ilimizin gurur kaynağı Uğurlu Oto Cam üretecek. Kırılmaz, kurşun geçirmez, buğulanmaz camlardan yapılacak müzemizin içindeki ışık sistemi de fosilin özelliğine göre değişik renklerde özel olarak tasarlanacak. Uğurlu Oto Cam Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Duman, müze çamlarının hazırlanmasında destek verecek” dedi. Kaklık Beldesi'ndeki bir mermer ocağında 2002 yılında işçiler tarafından bulunan modern insanın atası olarak bilinen 500 bin yıllık ‘Homo Erectus’ (dik durabilen insan) fosilinin Pamukkale Üniversitesi ve Ankara'daki Jeolojik Mirası Koruma Derneği'ndeki gerekli incelemelerin ardından Denizli Müze Müdürlüğü'ne teslim edildiğini belirten Tnçtürk, “Bulunan fosil üzerinde yapılan 6 yıllık inceleme sonunda insan fosilinin 500 bin yaşında olduğu 20- 40 yaşlarında siyah tenli bir erkeğe ait olduğu saptanmıştı. Ayrıca fosilin ait olduğu kişinin tüberküloz hastası olduğu da inceleme sonucunda ortaya çıkmıştı. Bu fosilde ilimizde müze müdürlüğümüzde muhafaza ediliyor. Kuracağımız fosil müzesinde gerekli izinlerden sonra bu insan fosilini de orada sergileyebiliriz” dedi.


Fosil müzesi çok ilgi görür

Temel kazıları devam eden meydan projesi kapsamında kurulacak fosil müzesi ile ilgili olarak oda ile önümüzdeki aylar içinde protokol imzalayacaklarını belirten Vali Yavuz Erkmen’de, kurulacak müzelerin bir bölümünde oluşturulacak fosil müzesinin çok fazla ziyaretçi çekeceğini ve büyük ilgi göreceğini söyledi. Hükümet Konağı ve Meydan Projesinin yaklaşık 80 dönümlük arazı üzerine kurulacağını ve meydanın 24 saat yaşayan bir yer olacağını ifade eden Vali Erkmen, “Meydan Projesi kapsamında kız meslek lisesi, endüstri meslek lisesinin bazı bölümleri ve öğretmen evi tamamen yıkıldı. Moloz temizleme çalışmaları bitti. Alan şimdiki valilik binasından aşağıdaki Ulu Camiye kadar açıldı. Temel kazıları devam ediyor. Koruma Kurulu kararı olan Hükümet Konağının mevcut tutularak yeni Hükümet Konağının yapılmasının amaçlanıldığı proje kapsamında, taş binalar birleştirilerek müze oluşturulacak.
Yeni Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında, yeşil alan ile birlikte vatandaşların sosyal ve sanatsal faaliyetlerini yapabilecekleri 24 saat canlı olarak tutulacak bir alanın oluşturulması planlandık. 83 bin metrekare alana sahip olacak olan projede, Ulu Caminin alt kısmından girilmek sureti ile üstteki Endüstri Meslek Lisesi taş binaları ile birleşerek birbirini tamamlayacak şekilde büyük kısmı yeraltında olacak olan müze yapılacak. İnşaat çalışmalarının da 2011 yılında bitirilmesini hedefliyoruz. Projenin gerçekleşmesiyle hem yeni Hükümet konağı elde etmenin yanında, Denizli merkezde yıllardır eksikliği çekilen müzelere de kavuşulacak, ayrıca bir kent meydanı kazanılarak Türkiye’de diğer İllere örnek olunacağını, bu meydanda da 24 saat yaşanan bir meydan olacak. Odamızla birlikte yapacağımız müzelerin bir bölümünde oluşturulacak traverten ocaklarından çıkartılan fosillerin sergileneceği müze çok fazla ilgi görür. Bu müze sayesinde ilimize gelen yerli ve yabancı konuklar daha meydanımızı ve müzeleri ziyaret eder. Fosil müzesi çok güzel ve farklı olacak. Orada Denizli’nin belki de milyonlarca yıllık tarihi sergilenecek” dedi.