Türkiye’de ilk kez Karadeniz’in enerji deposu fındığı, Denizli’nin üzüm bağları ile ünlü ilçeleri Çal ve Bekilli’de üretilen üzümlerin çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilen tozla kaplandı. Deneme üretimleri tamamlanan ve ‘Bioçiko’ ismiyle patenti de alınan ürün Denizli’den tüm Türkiye’ye pazarlanacak. 10 yıldan bu yana üzüm çekirdeği tozu üzerinde ar ge çalışması yaptığını bu güne kadar da şekerleme, macun, kahve, unlu mamuller, dondurma, tatlı ve lokum ürettiklerini belirten Ökti Ticaret sahibi Mehmet Ökti, 1 yıllık çalışmanın sonunda Karadeniz’in enerji ve sağlık deposu fındığını, Denizli’nin en güzel ve verimli bağlarında yetiştirilen üzümlerin çekirdeklerinin öğütülmesi ile elde edilen tozla taçlandırdıklarını söyledi. Denizli’de üzüm üreticilerinden yılda 200 ton üzüm çekirdeği satın alarak üreticiye para kazandırdığını, çekirdekleri de ekonomiye geri kazandırdığını belirten Ökti, “Üzüm çekirdeği ile ilgili çalışmalarıma başladığımda, sağlık deposu üzüm çekirdekleri çöpe atılıyordu. İnsanlarımız ve üreticilerimiz bunun kıymetini bilmiyordu. Üzüm üreticileri geçmiş yıllarda ürettikleri üzümlerin kilogramını şarap ve pekmez fabrikalarına 40 -50 kuruştan satarken, ben üzüm çekirdeğinin kilogramını 1 liradan satın alıyordum. Çöpe giden çekirdekten iyi para kazanan üretici mutlu oluyordu” dedi.

Üzüm çekirdeğinin sağlık deposu olduğunu, insan vücudu için faydalı birçok besin öğesini barındırdığını belirten Mehmet Ökti, “Fındığın faydalarını herkes çok iyi biliyor. Üzüm çekirdeğinin de faydalarını biz insanlarımıza anlatıyoruz. Üzüm çekirdeği içinde barındırdığı maddelerle çok önemli bir ürün.Üzüm çekirdeği tozu düzenli kullanıldığında kansere karşı koruyucu olup, tümör oluşumunu engelleyebilir. Kolesterolü düşürüp, kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir. Damar sertliğini önler, kılcal damarları açar, migren ağrılarını dindirip damarları daha sağlam hale getirir. Bacaklarda oluşan varislere karşı kullanılabilir. Kadınlarda göğüs ve cilt kanseri oluşumuna engel olur. Antimikrobiyal özelliği sayesinde boğazdaki bademcik iltihabı, farenjit ve larenjite iyi gelir. Cildin bağdokusunda bulunan kollajen üretimini teşvik edip cildi gençleştirir. Hipertansiyon, kalp krizi ve felç olasılıklarını azaltır. Gözdeki kataraka iyi gelir. Histamin salgısını azaltarak alerjiyi önleyebilir. Romatizmal hastalıklara iyi gelir. Türkiye’de ilk kez fındığı mucize ürün üzüm çekirdeği tozu ile kapladık. Kaplama işleminde yine üzümden elde ettiğimiz pekmezi ve çikolatayı kullandık. ‘Bioçiko’ ismini verdiğimiz yeni ürünümüz, tam bir enerji ve sağlık deposu oldu. Bu ürün Denizli’den Türkiye’ye dağılacak. Üzüm üreticilerin yüzü gülecek. Yapılan işlemlerden sonra elde edilen üzüm çekirdekleri atılıyordu. Bizim çalışmalarımızla üzüm çekirdekleri tekrar ekonomiye kazandırılıyor” dedi.

Yeniliklere açığız

Firma olarak yeniliklere açık olduklarını ifade eden Yayanlar Kuruyemiş Sahiplerinden Osman Yayan’da, “Denizli’de yıllık 6 bin ton kuruyemiş işleyerek büyük toptancılar aracılığı ile ülkemizin her köşesine kuruyemiş gönderiyoruz. Üretimimizin yüzde 15’lik bölümünü de başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya’ya ihraç ediyoruz. Üzüm çekirdeği ile ilgili yapılan Ar ge çalışmalarını takip ediyordum. Daha önceden de leblebiyi üzüm çekirdeği tozu ile kaplamıştık. Yeni ürün satışlarımızı da olumlu yönde etkilemişti.  Fındığın üzüm çekirdeği tozu ile kaplanması gündeme geldiğinde yaklaşık bir yıl üzerinde çalıştık. Kapladığımız fındıkları tatmaları için müşterilerimize gönderdik. Olumlu tepkiler aldığımızda da üretime geçtik. Bu ürünü sağlık marketlerine de vereceğiz. Önümüzdeki dönemde ihracatının da yapılması için girişimlerimiz olacak. Denizli’de Türkiye’de hatta dünyada ilk kez böyle bir ürünü üretmekten mutluluk duydum. Pazarlama ağımız sayesinde ürünü ülkemizin her köşesine göndereceğiz. ‘Bioçiko’yu yarım kilogramlık ve 100’er gramlık özel ambalajında satışa sunacağız. Hiçbir yan etkisi bulunmayan enerji ve sağlık deposu ürünü herkesin yemesini istiyoruz. Bunun içinde fiyatını da çok cazip olacak şekilde belirledik.” Dedi. Fındığın kalp ve damar sağlığına faydalı bir ürün olduğunu hatırlatan Osman Yayan, “Fındık Omega 3 yağ asidi bakımından da zengindir. Tansiyon, kalp krizlerini önlemesi ve damarları kuvvetlendirmesi de diğer yararlarındandır. Omega 3 balıkta da bulunur; ancak bitkilerden en iyi omega 3 kaynakları fındık, ceviz, badem gibi besinlerdir. Fındık ayrıca E vitamini bakımından da zengindir. Fındık, kalbi güçlendiren, aynı zamanda lif de içerir ve yüksek lifili beslenme, kalp hastalıkları, diyabet ve kolon kanserinden korur. Fındık ve fındık yağının kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan kalsiyum kan yapımında görev alan demir büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklarında birisidir. Ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumda zengindir. İşte bu yüzden fındığın ve fındık yağının insan yaşamında değerli bir yeri olduğu görülmektedir. Biz faydaları saymakla bitmeyecek fındığı, mucize ürün üzüm çekirdeği tozuyla birleştirdik” dedi.