İlk Önce Giden Hediyeyi Kapıyor

(İLKAY ER) - Konuşma

Sosyal medyada grubumuzun ismi 'Denizli'de Kitap Fuarı Olsun Diyenler' Grubu üyelerimize facebook üzerinden ulaşıyoruz. Grubuz, 4 yönetici tarafından yönetiliyor. Gülsüm Can, Burcu Karaboğa, Özlem Yıldız ve ben İlkay Er. 4 yönetici tarafından yönetilen grubumuzda üyelerimiz neler yapıyor sorusunu ise şu şekilde anlatayım: Üyelerimiz, okumuş oldukları kitapların yorumlarını diğer üyelerimizle paylaşıyorlar. Onun dışında, birbirilerinden öneriler alıyorlar. Birbirileri arasında kitap alışverişi oluyor. Grubumuzda yarışmalar yapıyoruz, üyelerimize kitap hediye ediyoruz

DENiZLi'NiN SESi OLDUK, KiTAP FUARI OLDU

'Denizli'de Kitap Fuarı Olsun Diyenler' grubu olarak sesimizi duyurduk. Denizli'de Kitap Fuarı'nın 2'incisi düzenlendi bitti. Grubumuz sayesinde sesimizi duyurabildik. Fuar organizasyonu yapıldı. Hatta 3'üncüsünün de Nisan ayında olacağını biliyoruz. Bu konuda gerçekten Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyoruz. İnsanlara kitap okumayı teşvik etmek anlamında bir şeyler yapmak gerektiğini düşünüyoruz.

YARIŞMA DÜZENLİYORUZ- İLK BULAN ÖDÜLÜ KAPIYOR

Mesela en son yapmış olduğumuz çalışmamızda hediye kitabı saklıyoruz kitabı bulan hediyenin sahibi oluyor. Herhangi bir mekana, parka veya çay bahçesinin herhangi bir yerine hediye kitap bırakıyoruz. Daha sonra grubumuz üzerinden kitabı bıraktığımız yeri küçük ipuçları vererek paylaşıyoruz. Sosyal medya üzerinden paylaşımı gören üyelerimizden, hediye kitaba ilk ulaşan kitabın sahibi oluyor.

ÜYELERİMİZE İSTEDİĞİ KİTABI HEDİYE EDİYORUZ

Kitap okutmaya yönelik olarak yapmış olduğumuz farklı çalışmalarımız oluyor. Bazen grubumuzda bir fikir üzerinde tartışma yapıyoruz. Bazen bir hediye kitabımız var kimler almak ister? Kimler sahip olmak ister? gibi sosyal medya hesabımız üzerinden bir soru soruyoruz. Kitaba talip olanların arasından elektronik ortamda yapılan bir kura yöntemiyle 1 kişiye grubumuz tarafından kitap hediye ediliyor. Yapmış olduğumuz yarışma sonucunda yarışmayı kazanan üyemiz, anlaşmalı olduğumuz kitapçıya gidip oradan herhangi bir kitabı da alabiliyor. Biz ise daha sonra kitapçıya giderek, kitabın ödemesini yapıyoruz. Bazen kendi okuduğumuz kitaplardan da hediye ediyoruz. Üyelerimizden bize gelen kitapları da diğer üyelerimize ulaştırıyoruz. En çok ilgi çeken etkinliğimiz ise kitap saklama yarışmamız oluyor. Biraz öncede anlattığım gibi kitabı bir parktaki taşın altına veya ağacın kovuğuna saklıyoruz. Kitabın yerini ipuçları vererek paylaşıyoruz. Üyelerimiz arasından gidip o parkta kitabı aramaları sonucunda kitaba ilk ulaşan kişi kitabın sahibi oluyor.

(GÜLSÜM CAN) – konuşma

OKUMAYA TEŞFİK AÇISINDAN ETKİLİ BİR YÖNTEM

Yarışmalar yapıp, insanlara kitap hediye etmek kitap paylaşımı açısından, okuma açısından ve okumaya teşvik etme açısından gerçekten çok etkili bir yöntem oluyor. Belki de hayatımız boyunca hiç oturup sohbet bile edemeyeceğimiz insanlara kitap hediye etmiş oluyoruz. Bu eğlenceli yöntemle onların kitap okumasına vesile oluyoruz. Bu bizi mutlu ediyor. Bazen üyelerimizden bize gelen hediyelerde oluyor. Hiç tanımadığınız bir insana kitap hediye ediyoruz diye mutlu olup bize kitap hediye edenler de oluyor. Geçen yıl 10 Kasım'da Denizli Atatürk Etnografya Müzesi'nin duvarının kenarına hediye kitap bırakmıştık. Kim ilk önce giderse hediye kitabın sahibi olur dedik. Zaten hediye kitabımız da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutuk' eseriydi. Çok güzel bir etkinlik oldu ve devamı da geliyor.

ETKİNLİK VE TOPLANTILAR DÜZENLİYORUZ

Bu etkinliğimize yeni başladık daha 3'üncüsünü düzenledik. 4'üncüsünü de 13 Ekim'de yenisini yapacağız. Grubumuz tarafından oy birliği ile belirlenmiş olan kitabı belirlediğimiz tarihe kadar okuyan herkes aramıza katılabiliyor. Bunun duyurularını ve etkinlik sonrasında fotoğraflarını da grubumuzda paylaşıyoruz. Çünkü herkese açık bir etkinlik, katılımın yoğun olmasını istiyoruz. Katılmak isteyen herkesin belirlenen tarihe kadar kitabı okuyup, kitapla ilgili fikirlerini oraya gelen herkesle paylaşmasını istiyoruz. Çünkü bir kitabı birden fazla kişi okuyunca farklı farklı görüşler anlamalar ve anlamlar ortaya çıkıyor. Bunları birbirimizle paylaşmış olmak gerçekten bize çok şey katıyor. Bazen benim kaçırdığım bir nokta oluyor başkasının bunu fark etmesi, orada bizimle bunu paylaşması sonucunda o kitabı ben farklı bir gözle tekrar okumuş oluyorum.  Kitapla ilgili, o kitabın yazarıyla ilgili, kitaptaki geçen bir olayla ilgili, araştırma yapıp gidiyoruz. Bunları da birbirimize anlatıyoruz. Minimum 1 buçuk saat süren okuma grubu etkinliğimiz çok verimli geçiyor.  Kitap okumayı seven herkesi 11 Bini geçkin olan 'Denizli'de kitap fuarı olsun diyenler' grubumuza bekliyoruz.